Ελλείψεις φαρμάκων: Σκληρή γλώσσα της Αχαΐας για Πλεύρη – Αγώνας δρόμου από φαρμακείο σε φαρμακείο

Η αγωνία των πολιτών αν θα βρουν το φάρμακό τους είναι πλέον καθημερινή όπως και η μετακίνησή τους από φαρμακείο σε φαρμακείο μέχρι να το εξασφαλίσουν

Ελλείψεις φαρμάκων: Σκληρή γλώσσα της Αχαΐας για Πλεύρη - Αγώνας δρόμου από φαρμακείο σε φαρμακείο

Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων ήρθε στο προσκήνιο από τη δεύτερη κιόλας μέρα του νέου χρόνου. Το άγχος και η αγωνία των πολιτών για το αν θα βρουν το φάρμακό τους στο ράφι του φαρμακείου τους είναι πλέον καθημερινά.

Η προχθεσινή σύσκεψη του φαρμακευτικού κόσμου, υπό τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, έβαλε κάποιες αρχές στην προσπάθεια να αποκατασταθεί η φαρμακευτική αγορά αλλά φαίνεται ότι δεν καλύπτουν τους φαρμακοποιούς.

Υπενθυμίζουμε ότι ανάμεσα στις αποφάσεις που συζητήθηκαν είναι η αύξηση των τιμών σε φαρμακευτικά σκευάσματα που σήμερα είναι πολύ χαμηλού κόστους με στόχο να προωθούνται στην ελληνική αγορά και όχι να εξάγονται στις χώρες όπου το τιμολόγιο του φαρμάκου είναι πολύ υψηλότερο. Επίσης αποφασίστηκε η αύξηση των παραγγελιών από το ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας) για δραστικές ουσίες στις οποίες παρουσιάζεται παγκόσμια έλλειψη και συνεχίζονται οι έλεγχοι στις φαρμακαποθήκες και στις φαρμακευτικές εταιρείες όπως είχαν ξεκινήσει πριν από τις γιορτές.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας και μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ανδρέας Σοφιανόπουλος μιλά στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», για «κοροϊδία» -χαρακτηρίζοντας έτσι τα μέτρα- και εξηγεί: «Το υπουργείο Υγείας γνωρίζει πολύ καλά τα στοιχεία που αφορούν στις εξαγωγές του φαρμάκου. Υπάρχουν εταιρείες που εξάγουν το 90% των σκευασμάτων και κρατούν μόλις το 10% για την εγχώρια αγορά. Ολα αυτά τα γνωρίζουν τα αρμόδια όργανα του υπουργείου. Υπάρχουν καταγεγραμμένα, η παρέμβαση είναι αυτή που λείπει» σημειώνει ο κ. Σοφιανόπουλος προσθέτοντας: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη σε όλα τα φάρμακα που εισάγει ο ΙΦΕΤ. Επίσης πώς θα αυξηθούν οι εισαγωγές του ΙΦΕΤ όταν έχει ανακοινωθεί η μείωση της χρηματοδότησής του κατά 20 εκατομμύρια ευρώ; Επίσης ανακοίνωση αύξηση της τιμής των τιμών στα φάρμακα χαμηλού κόστους. Την ίδια στιγμή όμως έχει ανακοινωθεί, για παράδειγμα, η μείωση του κόστους της αντιβίωσης οκμεντίν κατά 2,5%.Φάρμακα δε που ήταν για την υπέρταση, κόστους 3 και 4 ευρώ, έχουν αποσυρθεί καθώς η τιμή πώλησής τους ήταν χαμηλότερη του κόστους παραγωγής τους. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι άλλα λέγονται, άλλα εφαρμόζονται».

ΤΑ ΔΕΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ

1) Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.

2) Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.

3) Αύξηση των παραγγελιών  από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.

4) Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.

5) Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.

6) Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.

7) Υπαρξη συνεχούς συνεργασίας με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.

8) Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.

9) Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.

10) Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρείες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΛΕΥΡΗ: Εν τω μεταξύ, παρέμβαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της έλλειψης φαρμάκων ζητά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Συγκεκριμένα χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απέστειλε επιστολή στην αρμόδια Επίτροπο για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου ζητώντας να υπάρχει κεντρική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για το πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων που αντιμετωπίζουν συνολικά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Οπως αναφέρει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με εσωτερικές διαδικασίες και είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές στο σύνολο της ΕΕ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ: Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων πυροδότησε την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Οι προειδοποιήσεις εδώ και πάνω από ένα χρόνο των γιατρών και των φαρμακοποιών, δεν συγκίνησαν κανένα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και προσέθετε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί, όπως και στην ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, την ίδια αποτυχημένη ”συνταγή”: Δεν παρεμβαίνει έγκαιρα και δραστικά στην αγορά, επικαλείται τη διεθνή διάσταση του προβλήματος, και στη συνέχεια, όταν ξεφύγει τελείως η κατάσταση, αναγκάζεται να πάρει αποσπασματικά, ατελή και γι’ αυτό αναποτελεσματικά μέτρα, όπως π.χ. η καθυστερημένη και πλημμελής απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών».
Αμεση ήταν η απάντηση του κ. Πλεύρη: «Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που οφείλεται στη χαμηλή παραγωγή και έλλειψη πρώτων υλών, που η χώρα μας το αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό γιατί έχει εγχώρια παραγωγή, όπως αποδέχεται το σύνολο της ελληνικής και πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας. Μάλιστα σε αντίθεση με άλλες χώρες η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια φαρμάκων στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και οι όποιες ελλείψεις παρουσιάζονται μόνο στα ιδιωτικά φαρμακεία».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ