Εμβόλια mRNA – Covid-19 : Η πιθανή παρενέργεια

Επιτροπή του ΕΜΑ, κατέληξε ότι τα εμβόλια mRNA δεν προκαλούν επιπλοκές στις εγκύους ή τα βρέφη και είναι εξίσου αποτελεσματικό στις εγκύους για την πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου.

εμβόλια mRNA

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), εξέδωσε ανακοίνωση,  δηλώνοντας πως τα εμβόλια Covid-19 της τεχνολογίας mRNA είναι πιθανό να προκαλέσουν παροδική διαταραχή της εμμηνόρροιας.

Επιτροπή ειδικών του οργανισμού προτείνει να ενημερωθούν τα φυλλάδια οδηγιών των εμβολίων mRNA ώστε να αναγράφουν ως πιθανή παρενέργεια τη βαριά εμμηνόρροια, δηλαδή την αύξηση της ροής ή της διάρκειας της αιμορραγίας.

Το φαινόμενο, το οποίο συνήθως έχει μικρή διάρκεια και δεν θεωρείται σοβαρό, έχει παρατηρηθεί σε κλινικές δοκιμές των εμβολίων, σε περιπτώσεις στον πραγματικό κόσμο και στην ιατρική βιβλιογραφία, ανέφερε ο ΕΜΑ.

Αναφορές βαριάς εμμηνόρροιας έχουν αναφερθεί μετά την πρώτη, τη δεύτερη ή την αναμνηστική δόση των εμβολίων της Pfizer και της Moderna.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία είναι ότι υπάρχει «εύλογη πιθανότητα» να υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στη βαριά εμμηνόρροια και τον εμβολιασμό, ανέφερε ο ΕΜΑ.

Τόνισε ακόμα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η διαταραχή της εμμήνου ρύσης έχουν επιπτώσεις στην γονιμότητα.

Εκπρόσωπος της Moderna, αναφέρει το Reuters, δήλωσε πως η εταιρεία έχει υπόψη της αναφορές που συνδέουν το εμβόλιο με δυσμηνόρροια, ή πόνους που σχετίζονται με την περίοδο.

«Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν έχουμε αναγνωρίσει αιτιώδη σύνδεση με το εμβόλιο Covid-19 της Moderna» είπε ο εκπρόσωπος.

Επιτροπή του ΕΜΑ που ανασκόπησε τα διαθέσιμα δεδομένα κατέληξε ότι τα εμβόλια mRNA δεν προκαλούν επιπλοκές στις εγκύους ή τα βρέφη και είναι εξίσου αποτελεσματικό στις εγκύους για την πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου.

Διαταραχές της περιόδου μπορεί να εκδηλωθούν για μια ποικιλία άλλων λόγων, όπως τα υποκείμενα νοσήματα, η κόπωση και το στρες.

Τέτοιες διαταραχές έχουν εξάλλου παρατηρηθεί και στη διάρκεια της λοίμωξης Covid.