Ενας αιώνας πολιτική, ένας αιώνας πολιτικοί

Του Θεόδωρου Ηλ. Λουλούδη, εκδότη της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και ιδιοκτήτη του pelop.gr.

 

O 20ός αιώνας ήταν περίοδος δύο ταχυτήτων για τον ελληνικό δημόσιο βίο, ο οποίος γνώρισε τεράστιες διακυμάνσεις, ανάμεσα σε διχαστικές, αιματηρές, σκληρές περιπέτειες αλλά και φάση συγκρότησης και εκσυγχρονισμού, για να κερδίσει ευτυχώς το παιχνίδι αυτό η δεύτερη φάση. Αλλά ήταν και ο αιώνας των ανεπανάληπτων πολιτικών προσωπικοτήτων.

Οποιος έζησε ή μελέτησε τα γεγονότα ήταν αδύνατο να αποφύγει μια μέθη διπλή. Από τη μια, συναρπάζεσαι από τη δίνη και τη δυναμική των εξελίξεων. Από την άλλη, γοητεύεσαι από την ακτινοβολία των προσώπων. Πολύ περισσότερο εάν είχες την τύχη μιας διά ζώσης γνωριμίας.

Ο Βασίλης Μπεκίρης ευτύχησε να συνδέσει την προσωπική του διαδρομή με μεγάλες στιγμές της ελληνικής πολιτικής ζωής και με τους πρωταγωνιστές ενός πολύ μεγάλου, καθοριστικού χρονικού φάσματος, που εκκινεί από την προδικτατορική περίοδο, περνά από την αποκατάσταση και τη θωράκιση του κοινοβουλευτισμού και φτάνει μέχρι τις μέρες μας.

Ενας αιώνας πολιτική, ένας αιώνας πολιτικοί

Ο Βασίλης Μπεκίρης με τον Αντώνη Σαμαρά τα εγκαίνια της έκθεσης για τους κορυφαίους αχαιούς πολιτικούς που διοργάνωσε η «Π» για τα 130 χρόνια της, στο Μουσείο

Εύλογο ήταν να θελήσει να μοιραστεί τις εμπειρίες του με τους συνοδοιπόρους της διαδρομής του και το ευρύτερο κοινό. Περίπου σαν ο Ανθρωπός μας στην Πρωτεύουσα να εξιστορεί σε φίλους και σε φιλίστορες νέους πολίτες όλα όσα έζησε στο Κοινοβούλιο και τους άλλους στίβους όπου εξελίχθηκαν γεγονότα και καταστάσεις, με τη σφραγίδα των φυσιογνωμιών της μεγαλύτερης και της μεσαίας βαθμίδας που αποτέλεσαν δημιουργούς και μάρτυρες των εξελίξεων. Μετατρέπεται, ωστόσο, σε χομπίστα των πολιτικών χρονικών και μετακινείται αναδρομικά σε καθοριστικές εξελίξεις των περιόδων που ο ίδιος δεν έζησε από πρώτο χέρι, αλλά είναι απαραίτητο να κατανοηθούν, προκειμένου να ερμηνευθεί η εξελικτική πορεία των κυρίως ποταμών της νεότερης ελληνικής πολιτικής ιστορίας.

Οι καρποί των εμπειριών του, των αναγνωσμάτων και των μελετών του, μας προσφέρονται γενναιόδωρα και κατατοπιστικά με τη μορφή τεσσάρων τόμων που διατρέχουν τις Πολιτικές Εξελίξεις του 20ού αιώνα, παράλληλα με μια διεξοδική και ακριβή παρουσίαση των Προσωπικοτήτων που έδρασαν κατά το μακρύ και θυελλώδες αυτό διάστημα.

Το έργο αυτό είναι ένα εξαντλητικό, ζυγισμένο χρονικογράφημα. Μια εξιστόρηση που διέπεται από μια ενδιαφέρουσα αντίφαση: Δεν θα μπορούσε ασφαλώς να είναι απαλλαγμένη από τον παραταξιακό υποκειμενισμό ενός ανθρώπου που ταύτισε τη ζωή του με μια συγκεκριμένη ιδεολογική, κοινωνική, στελεχιακή πτέρυγα, ταυτόχρονα όμως ο συγγραφέας προσπαθεί να διαχειριστεί τίμια και αντικειμενικά τα πρόσωπα και τις καταστάσεις. Είναι απαλλαγμένος από προκαταλήψεις, φανατισμούς και προθέσεις. Παραθέτει ψύχραιμα όσα έζησε, όσα γνώρισε και όσα μελέτησε αναδιφώντας στις περιόδους που προηγήθηκαν της δικής του πορείας.

Το πολυκύμαντο χρονικό που μας προσφέρει ο Βασίλης Μπεκίρης είναι μια ζωηρή, κινηματογραφική στους ρυθμούς της, απεικόνιση της πολιτικής μας ιστορίας. Μια πολιτική τοιχογραφία που αναδεικνύει τους σταθμούς της αμαξοστοιχίας η οποία ηγήθηκε του συνολικού ελληνικού κοινωνικού σώματος κατά τον περασμένο αιώνα. Ενα έργο απολαυστικό κι ας μην είναι απολαυστικά τα επεισόδια του πολιτικού μας βίου. Η απόσταση από τα γεγονότα όμως επιτρέπει μια πιο νηφάλια θεώρηση, όπως επίσης επιτρέπει να συναντιόμαστε, φίλοι κι αντίπαλοι, σε μια από κοινού εξέταση του άλμπουμ της κοινής μας ζωής, σαν μια μεγάλη οικογένεια.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Ειδήσεις από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ