Ένας σύντομος οδηγός για το πώς να είσαι καλός άνθρωπος

Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, η ζωή δεν ήρθε με ένα φυλλάδιο οδηγιών, άρα εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά που μας αναλογεί.

anthropos Φωτογραφία από Gül Işık (pexels.com)

Διαβάζεις τον τίτλο και πιστεύεις πως θα αρχίσω τις επιστημονικές αναλύσεις και τις φιλοσοφικές αναζητήσεις, όμως στην πραγματικότητα το να είμαστε καλοί άνθρωποι είναι απλούστερο από αυτό που έχουμε φανταστεί και σίγουρα, όλοι έχουμε μέσα μας τη δυνατότητα να γίνουμε αυτό ακριβώς: καλοί άνθρωποι, όσο και εάν δεν έχουμε πίστη στον εαυτό μας αυτή τη στιγμή ή όσο και εάν οι άλλοι αμφισβητούν το αποτέλεσμα.

Βέβαια, για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, η ζωή δεν ήρθε με ένα φυλλάδιο οδηγιών, άρα εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά που μας αναλογεί και μπορεί αυτός ο πλανήτης να φιλοξενεί μία εντυπωσιακά εκπληκτική πληθώρα ανθρώπων και πολιτισμών, όμως ένα είναι το κοινό στοιχείο που διαπερνά οποιαδήποτε κουλτούρα: όλοι θέλουμε να αισθανόμαστε όμορφα με τον εαυτό και τη ζωή μας, οπότε το Psychology Today και η Susanna Newsonen δημιούργησαν έναν οδηγό για το πώς μπορούμε να είμαστε καλοί άνθρωποι.

1. Να δείχνεις καλοσύνη

Σε αυτόν τον κόσμο, που μπορείς να είσαι και να δηλώνεις οτιδήποτε θες, να δείχνεις καλοσύνη και στον εαυτό σου και στους ανθρώπους γύρω σου. Και μπορεί αυτό ενίοτε να είναι ένα μεγάλο challenge, γιατί ίσως ορισμένα άτομα να βγάζουν μία αρνητική αντίδραση από μέσα σου, όμως ποτέ δε ξέρεις πόσο μπορεί να χρειάζεται κάποιος την καλοσύνη και την ευγένειά σου.

2. Άκου

Πραγματικά άκου και όχι περιμένοντας απλά να έρθει η σειρά σου, για να μιλήσεις. Πολλές φορές νιώθουμε πως δεν ακουγόμαστε, πως οι άλλοι δε δίνουν την προσοχή που χρειαζόμαστε σε όσα λέμε και μοιραζόμαστε μαζί τους, οπότε ακριβώς το ίδιο θα πρέπει να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε εμείς. Άσε τους ανθρώπους να σου μιλήσουν και δώσε τους χρόνο.

kalos-anthropos

Φωτογραφία από Ike louie Natividad (pexels.com)

3. Μην κριτικάρεις

Σε μία εποχή που το να κριτικάρεις και να ειρωνεύεσαι, να χλευάζεις και να μειώνεις τους άλλους θεωρείται ακόμα και ως μορφή χιούμορ, ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να μην το κάνουμε εμείς οι ίδιες. Όλοι προσπαθούν για το καλύτερο που μπορούν, με το εύρος των δυνατοτήτων που έχουν, οπότε ας μην είμαστε συνέχεια με την κριτική εύκολη στο στόμα, γιατί μπορεί να μην έχουμε καν δει ολόκληρη την εικόνα της κατάστασης ενός ανθρώπου.

4. Δείχνε εμπιστοσύνη στις αποφάσεις των ανθρώπων

Ακόμα και όταν δεν συμφωνείς μαζί τους, ακόμα και όταν εκφράζεις τη διαφωνία σου, απλά εμπιστεύσου πως εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα τι λειτουργεί για τους ίδιους, μιας που το κάθε άτομο έχει το δικαίωμα και το ελεύθερο να ζει όπως ακριβώς επιθυμεί εάν δεν κάνει κακό σε κάποιον άλλον.

5. Να είσαι η μεγαλύτερη cheerleader κάποιου

Πραγματικά να δείχνεις την υποστήριξη και τον ενθουσιασμό σου, να ενθαρρύνεις τους ανθρώπους να ακολουθούν τα όνειρά τους και να κυνηγούν καλύτερες συνθήκες για τους ίδιους, όσα θα αναπτερώσουν το ηθικό τους και θα προσφέρουν ανάταση στην ψυχούλα τους. Κανείς δε θέλει να νιώθει μοναξιά σε τούτη τη ζωή.

files

Φωτογραφία από Elina Fairytale (pexels.com)

6. Να είσαι ευγενική

Δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά σε καταστάσεις που μπορεί να τεστάρουν τα δικά σου προσωπικά όρια, όμως εάν είσαι σε μία αρνητική διάθεση, προτιμότερο είναι να μην εκφράζεσαι μέχρι να μπορέσεις να ανακτήσεις την ψυχραιμία και την πνευματική σου διαύγεια, γιατί αντικειμενικά να το δεις, δεν χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερη αγένεια ή κακεντρέχεια.

7. Ζήσε τη ζωή σου όπως θες εσύ

Το σημαντικότερο είναι να ζεις τη ζωή σου όπως επιθυμείς εσύ, όπως θα είναι πιο αυθεντική απέναντι σε όσα είσαι, σκέφτεσαι και πρεσβεύεις. Δε χρειάζεται να μπαίνουμε όλοι στα ίδια καλούπια και να ακολουθούμε την ίδια πεπατημένη ή πανομοιότυπη πορεία ζωής. Το κάθε άτομο έχει το δικό του, ξεχωριστό μονοπάτι και μόνο εάν ζεις με αυτή την αυθεντικότητα μπορείς να λειτουργήσεις ως παράδειγμα για τους άλλους, να εμπνεύσεις τον κόσμο γύρω σου, να τον κάνεις καλύτερο.

8. Φρόντιζε τον εαυτό σου

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία εάν με ρωτάς. Εάν δεν φροντίσεις εσύ τον εαυτό σου, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για σένα. Πάρε τον έλεγχο της ευημερίας σου, της καλής ψυχικής, σωματικής και συναισθηματικής σου κατάστασης και μην εκχωρήσεις αυτή τη δύναμη σε κανέναν άλλον.

spiti

Φωτογραφία από EKATERINA BOLOVTSOVA (pexels.com)

9. Δείξε τη φροντίδα σου στους άλλους

Μερικές φορές, οι άνθρωποι δεν βρίσκονται σε θέση να ζητήσουν βοήθεια ή δεν το επιτρέπουν στον εαυτό τους, δε ξέρουν πρακτικά πώς να το κάνουν και να βγουν από τη ζώνη ασφαλείας τους ή από τα μοτίβα που έχουν υιοθετήσει στη ζωή τους. Πολλάκις οι άνθρωποι που φαίνονται ως πιο δυνατοί είναι εκείνοι που χρειάζονται περισσότερο την προσοχή μας, οπότε να την προσφέρεις συχνά-πυκνά.

10. Χαμογέλα εάν έτσι αισθάνεσαι

Μην υποτιμάς τη δύναμη που έχει ένα αυθεντικό χαμόγελο και την ενέργεια που μπορεί να φέρει στη δική σου ζωή, αλλά και στων υπολοίπων. Μπορεί να ακούγεται τόσο κλισέ, όμως είναι και τόσο πραγματικό. Χαμογελώντας θα κάνεις και τους άλλους να θέλουν να χαμογελάσουν και σαν bonus, θα νιώσεις καλά εσύ με σένα.

 

Με πληροφορίες από psychologytoday.com

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ