ΕΝΦΙΑ: Από τα Καλάβρυτα μέχρι την Πάλαιρο, οι 8 νέες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας όπου μηδενίζεται
Δύο οικισμοί στην Αχαΐα, τέσσερις στην Αιτωλοακαρνανία και δύο στην Ηλεία μπαίνουν στη διευρυμένη απαλλαγή από το 2027 – Αναλυτικά η τοπική λίστα

Οκτώ περιοχές της Δυτικής Ελλάδας προστίθενται στη λίστα των οικισμών όπου ο ΕΝΦΙΑ θα μηδενίζεται από το 2027, μετά τη διεύρυνση του πληθυσμιακού ορίου στους 2.000 κατοίκους.
Οι αναλυτικοί πίνακες των νέων οικισμών έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Περιφέρεια, καθώς στη νέα λίστα βρίσκονται τα Καλάβρυτα και το Διακοπτό στην Αχαΐα, η Κατούνα, το Θέρμο, η Λεπενού και η Πάλαιρος στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς και τα Μακρίσια και τα Κρέστενα στην Ηλεία.
Πρόκειται για περιοχές που δεν καλύπτονταν από το προηγούμενο γενικό πληθυσμιακό όριο των 1.500 κατοίκων και πλέον περνούν στη διευρυμένη περίμετρο του μέτρου.
Οι δύο νέες περιοχές στην Αχαΐα
Στην Αχαΐα προστίθενται δύο από τις μεγαλύτερες και πιο αναγνωρίσιμες περιοχές της νέας λίστας:
- Καλάβρυτα: 1.600 κάτοικοι, Δήμος Καλαβρύτων
- Διακοπτό: 1.910 κάτοικοι, Δήμος Αιγιαλείας
Ειδικά το Διακοπτό βρίσκεται μόλις 90 κατοίκους κάτω από το νέο όριο των 2.000, γεγονός που δείχνει στην πράξη πόσο αλλάζει η γεωγραφία του μέτρου μετά τη διεύρυνσή του.
Τέσσερις περιοχές στην Αιτωλοακαρνανία
Η μεγαλύτερη συμμετοχή από τη Δυτική Ελλάδα καταγράφεται στην Αιτωλοακαρνανία, όπου στη νέα λίστα εντάσσονται:
- Κατούνα: 1.537 κάτοικοι, Δήμος Ακτίου Βόνιτσας
- Θέρμο: 1.598 κάτοικοι, Δήμος Θέρμου
- Λεπενού: 1.726 κάτοικοι, Δήμος Αγρινίου
- Πάλαιρος: 1.993 κάτοικοι, Δήμος Ακτίου Βόνιτσας
Η Πάλαιρος βρίσκεται μάλιστα σχεδόν ακριβώς πάνω στο νέο πληθυσμιακό κατώφλι, με 1.993 κατοίκους.
Μακρίσια και Κρέστενα στην Ηλεία
Στην Ηλεία η διεύρυνση φέρνει στη νέα λίστα δύο περιοχές του Δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων:
- Μακρίσια: 1.583 κάτοικοι
- Κρέστενα: 1.641 κάτοικοι
Έτσι, συνολικά η Δυτική Ελλάδα μετρά οκτώ νέες εντάξεις: δύο στην Αχαΐα, τέσσερις στην Αιτωλοακαρνανία και δύο στην Ηλεία.
Τι ισχύει σήμερα και τι αλλάζει
Για το 2026 εφαρμόζεται ήδη μείωση 50% του ΕΝΦΙΑ στα δικαιώματα επί κύριας κατοικίας φυσικών προσώπων στους επιλέξιμους μικρούς οικισμούς. Η ΑΑΔΕ αναφέρει ότι το σημερινό γενικό πληθυσμιακό όριο είναι οι 1.500 κάτοικοι, με υψηλότερο όριο 1.700 κατοίκων σε συγκεκριμένες παραμεθόριες περιοχές.
Η πλήρης κατάργηση του φόρου για τις κύριες κατοικίες των επιλέξιμων οικισμών έχει προγραμματιστεί για το 2027.
Με τη νέα διεύρυνση που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ, το γενικό όριο ανεβαίνει στους 2.000 κατοίκους, με αποτέλεσμα να προστεθούν στη λίστα περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονταν εκτός μέτρου.
Για τη Δυτική Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι ο χάρτης της απαλλαγής διευρύνεται πλέον και σε κωμοπόλεις όπως τα Καλάβρυτα, το Διακοπτό, τα Κρέστενα και η Πάλαιρος.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News