ΕΝΦΙΑ: Από το προσωρινό, στο μόνιμο και διαρκές

Ο συντάκτης της «Π» Σωτήρης Παπανδρέου γράφει για τον ΕΝΦΙΑ που ήρθε και έμεινε στη ζωή μας

Ηταν μεσημέρι της 11ης Σεπτεμβρίου του 2011. Η Ελλάδα μόλις είχε μπει σε περιπέτειες με το πρώτο μνημόνιο και ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσίαζε στη Θεσσαλονίκη έναν έκτακτο, όπως είχε χαρακτηριστικά τονίσει, φόρο ακινήτων, λόγω των συνθηκών της οικονομίας.

«Πρέπει να βρούμε κάτι που να είναι δίκαιο, κάτι που να είναι κοινωνικά αποδεκτό, κάτι που να διαφοροποιεί τον πλούσιο από τον μεσαίο και από τον φτωχό. Κάτι το οποίο να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, να αποδώσει γρήγορα, να μην εξαρτάται από τον μηχανισμό της φορολογικής διοίκησης» ανακοίνωνε τότε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Και το βρήκε, στους… «συνήθεις υπόπτους», τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το όνομα αυτού «Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Χώρων», εν συντομία ΕΕΤΗΔΕ, που χρέωνε κατά μέσο όρο 4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανά δομημένη ιδιοκτησία. Εν ολίγοις, ο ιδιοκτήτης ενός μέσου διαμερίσματος 100 τ.μ. καλείτο να πληρώσει εδώ και τώρα, ποσό 400 ευρώ, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Βαρύς φόρος, ειδικά για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που εκείνη την εποχή είχαν συνηθίσει να βρίσκονται για χρόνια στο φορολογικό… απυρόβλητο.
Ο χαρακτηρισμός «χαράτσι», είναι μια λέξη που έχει μείνει στη γλώσσα μας από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και στη συγκεκριμένη περίπτωση ταίριαζε «γάντι», βοηθούντος και του ξέφρενου αντιμνημονιακού κλίματος της εποχής.

Ο φόρος αυτός τελικά, μόνο έκτακτος δεν ήταν. Δέκα χρόνια και κάτι μήνες μετά, το κακόηχο ΕΕΤΗΔΕ έχει μετονομαστεί σε ΕΝΦΙΑ, άλλαξε κάπως ο τρόπος υπολογισμού του, η καταβολή του από εφάπαξ, κατατμήθηκε αρχικά σε πέντε και μετά σε έξι δόσεις και σε λίγο, θα πληρώνεται σε μηνιαία βάση, σχεδόν όλο τον χρόνο.

Το κύριο όμως που μας διαφεύγει είναι πόσο έχουμε πληρώσει μέχρι σήμερα ως ιδιοκτήτες ακινήτων, γι΄αυτό τον απεχθή φόρο. Αν λάβουμε υπόψη πως, η ετήσια βεβαίωση του φόρου, αποδίδει στα ταμεία του κράτους 2,5 δις. ευρώ, τότε σε δέκα χρόνια οι 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων που υπάρχουν στην Ελλάδα, έχουν πληρώσει συνολικά 25 δις ευρώ.

Τον προσεχή Απρίλιο αναμένεται να γίνει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη δόση του φόρου με βάση τα σημερινά δεδομένα και εφόσον δεν προκύψουν προβλήματα θα καταβληθεί τον Μάιο, ενώ η τελευταία δόση τον Φεβρουάριο του 2023. Δηλαδή θα περάσουμε σε πληρωμή του φόρου που θα είναι διαρκής, όλο τον χρόνο.

Το σενάριο λέει πως, ο νέος ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει πολλά κλιμάκια για να εξουδετερώσει τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, που στην περίπτωση της Πάτρας είναι πάρα πολλές, ενώ γίνονται προσπάθειες να διορθωθούν οι συντελεστές παλαιότητας καθώς σήμερα ένα σπίτι στην ίδια περιοχή στον ίδιο όροφο με μία πρόσοψη έχει την ίδια αξία είτε είναι ηλικίας 26 χρόνων, είτε 50 χρόνων.

Ετσι, αναμένεται να έχουμε μεγαλύτερους εκπτωτικούς συντελεστές από 10% έως 30% ανάλογα με την αντικειμενική αξία του περιουσιακού στοιχείου και θα φτάνουν στο 50% ή και 100% για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ