ΕΝΦΙΑ: Τελευταία μέρα για την πρώτη δόση

Η καταληκτική ημερομηνία για τις διορθώσεις και αλλαγές στα στοιχεία των ακινήτων για τον ΕΝΦΙΑ είναι η 30η Ιουνίου

ΕΝΦΙΑ: Τελευταία μέρα για την πρώτη δόση

Λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φετινού ΕΝΦΙΑ και οι 6,1 εκατ. θα πρέπει να εξοφλήσουν την οφειλή τους.

Ο φόρος θα πρέπει εξοφληθεί σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να είναι προγραμματισμένη για τις 29 Φεβρουαρίου του 2024.

H πληρωμή του ΕΝΦΙΑ μπορεί να γίνει μέσω e-banking με την ταυτότητα οφειλής, με κάρτα πληρωμών ή μέσω IRIS online payments. Η πίστωση των οφειλών με κάρτες πληρωμών ή μέσω IRIS online payments πραγματοποιείται αμέσως.

Εναλλακτικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα ενώ για όσους θέλουν περισσότερες δόσεις υπάρχει και η λύση της πάγιας ρύθμισης. Με την ένταξη της οφειλής στην πάγια ρύθμιση οι φορολογούμενοι μπορούν να κερδίσουν έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες.

Όσοι επιλέξουν τις 12 μηνιαίες δόσεις θα επιβαρυνθούν με ετήσιο επιτόκιο 4,34% ενώ οι φορολογούμενοι που θέλουν 24 μηνιαίες δόσεις θα επιβαρυνθούν με ετήσιο επιτόκιο 5,84%.

Διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ έως 30 Ιουνίου

Η καταληκτική ημερομηνία για τις διορθώσεις και αλλαγές στα στοιχεία των ακινήτων να είναι η 30η Ιουνίου. Οι κωδικοί του Ε9 που πρέπει να ελεγχθούν διεξοδικά καθώς αποτελούν τα «κλειδιά» για τον προσδιορισμό του ύψους του ΕΝΦΙΑ είναι:

  • Όροφος: Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο και συνεπώς το ποσό του φόρου αυξάνεται.
  • Επιφάνεια: Τυχόν αναγραφή βοηθητικών χώρων ως κύριων έχει σαν αποτέλεσμα να χαθεί η έκπτωση του 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Επίσης ένα ακόμα λάθος που κοστίζει αφορά τη δήλωση των υπογείων επιφανειών ακινήτων ως χώρων κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου καθώς και αναγραφή περισσότερων τετραγωνικών μέτρων για τις επιφάνειες των κύριων ή και των βοηθητικών χώρων.
  • Παλαιότητα: Λάθη στο έτος κατασκευής για παλαιό κτίσμα φέρνουν έξτρα χρέωση. Κι αυτό γιατί για κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 υπολογίζεται μειωτικός συντελεστής παλαιότητας 0,8, πράγμα που σημαίνει έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ. Επίσης για κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών η έκπτωση είναι 40%.
  • Εμπράγματα δικαιώματα: Φορολογούμενοι που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων θα χρεωθούν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ αν στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα
  • Ποσοστά συνιδιοκτησίας: Αν δεν έχει αναγραφεί το ποσοστό συνιδιοκτησίας ή έχει αναγραφεί λανθασμένο ποσοστό συνιδιοκτησίας υπολογίζεται ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100% οπότε χρεώνεται στον φορολογούμενο ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ.
  • Κενά ημιτελή κτίσματα: Για κτίσματα κενά ημιτελή και μη ηλεκτροδοτούμενα η ηλεκτροδοτούμενα με εργοταξιακό ρεύμα ο φόρος μειώνεται κατά 60%.
  • Κτίσματα εντός αγροτεμαχίων: Αν μέσα σε αγροτεμάχιο υπάρχει κτίσμα που χρησιμοποιείται ως κατοικία ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται ενώ ισχύει αυτό σε περίπτωση που το κτίσμα είναι γεωργικό ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη.
Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Παρατείνεται έως 10/10 η προθεσμία υλοποίησης
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Τα ποσά και οι δικαιούχοι της εκλογικής αποζημίωσης εώς και 3.500 ευρω
xrimata-epixeirimatias
Συντάξεις Νοεμβρίου: Οι ημερομηνίες καταβολής και οι αλλαγές