Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας: Αδιανόητη η διαχείριση ασθενών από άσχετους με την ψυχική υγεία Αστυνομικούς

Αιτία της επιστολής ήταν το τελευταίο περιστατικό μεταφοράς ψυχικά ασθενή που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών αστυνομικών, ενώ επισημαίνεται πως θα πρέπει να υπάρχουν ειδικοί επαγγελματίες σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας: Αδιανόητη η διαχείριση ασθενών από άσχετους με την ψυχική υγεία Αστυνομικούς

Επιστολή προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, Υγείας Θάνο Πλεύρη και Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα με κοινοποίηση σε αρκετούς υφυπουργούς απέστειλε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας. Αιτία της επιστολής ήταν το τελευταίο περιστατικό μεταφοράς ψυχικά ασθενή που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών αστυνομικών, ενώ επισημαίνεται πως θα πρέπει να υπάρχουν ειδικοί επαγγελματίες σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: «Για ακόμα μια φορά η απαρχαιωμένη αλλά ακόμα ισχύουσα νομοθεσία που διέπει την αντιμετώπιση ατόμων με ψυχικές ασθένειες έφερε αποτελέσματα που δυστυχώς πολλές φορές έχουμε περιγράψει. Τρείς Συνάδελφοί μας τραυματίστηκαν και διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο χθες μετά από εντολή που τους δόθηκε για την εκτέλεση ακούσιας νοσηλείας ατόμου. Ειδικότερα ένας Αστυνομικός με κακώσεις σε στήθος και ωμοπλάτη μετά από κλωτσιά που δέχθηκε, ένας με δαγκωμένο χέρι και ένας με δύο σπασμένα δάκτυλα είναι ο απολογισμός της “Αστυνομικής επιχείρησης” ακινητοποίησης και διακομιδής στην ψυχιατρική κλινική ασθενούς.
Δυστυχώς παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της Ένωσης αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, οι οποίες κορυφώθηκαν μετά και το τραγικό συμβάν της αρπαγής όπλου από συνοδό Αστυνομικό και της αυτοκτονίας με αυτοπυροβολισμό ψυχικά ασθενούς στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών τον Απρίλιο του 2019, η παρωχημένη αυτή διαδικασία συνεχίζει να ακολουθείται.

Η Ένωση μας για το ζήτημα αυτό συναντήθηκε με την αρμόδια Υφυπουργό Ψυχικής Υγείας κα Ζωή Ράπτη τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, όπου κατατέθηκε πολυσέλιδη έκθεση εκ μέρους μας βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά, παρεμβάσεις, το σχετικό σχέδιο νόμου που είχε κατατεθεί προς δημόσια διαβούλευση από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και απόψεις επιστημονικών συλλόγων και ενώσεων. Όλα τα στοιχεία που παραθέσαμε συνηγορούν στον νομοθετικό εκμοντερνισμό της διαδικασίας ακούσιας νοσηλείας με την ανάθεση του έργου αυτού σε εξειδικευμένους Ιατρούς και Νοσηλευτές και τη ταυτόχρονη απεμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά την συνάντηση ενημερωθήκαμε για την πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Υγείας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη τη διαχείριση της ακούσιας νοσηλείας ασθενών και την εκπόνηση νέας νομοθεσίας που θα διέπει την ακούσια ψυχική νοσηλεία. Βασικές αρχές θα είναι η ανάθεση του έργου σε εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας και την πλήρη απεμπλοκή των Αστυνομικών δυνάμεων από την διαδικασία. Ως χρονικό ορίζοντα της όλης αναδιάρθρωσης τότε τέθηκε το τέλος της θερινής περιόδου, πλην όμως μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί καμία εξέλιξη για το ζήτημα.

Η Ένωση μας αλλά και ο κάθε απλός Αστυνομικός στην χώρα αναμένει τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού ανθρωπιστικού ζητήματος. Είναι αδιανόητο ο Νόμος να διατάσσει ανεκπαίδευτους και άσχετους με το ζήτημα της ψυχικής υγείας Αστυνομικούς Υπαλλήλους να διαχειρίζονται ασθενείς. Πρέπει το συντομότερο δυνατό να εκπονηθεί και να ισχύσει μια ολοκληρωμένη νομοθεσία η οποία να αναθέτει την όλη διαδικασία σε εξειδικευμένους Διαπραγματευτές, Ψυχιάτρους, Νοσηλευτές και Διασώστες του ΕΚΑΒ, οι οποίοι θα διαχειρίζονται το όποιο ψυχιατρικό περιστατικό από την πρώτη στιγμή της γέννησής του. Η Πολιτεία οφείλει σε αυτούς τους Συνανθρώπους μας την ιατρική φροντίδα και βέβαια τη μη αντιμετώπισή τους ως παρίες της κοινωνικής ζωής, όπου αρμόδιους θέτει τους Αστυνομικούς ώστε με όποιο κόστος απλά να “τους μαζέψουν από το δρόμο”.

Ίσως αυτή η αντιμετώπιση να αρμόζει σε παλιότερές εποχές ή σε υποανάπτυκτα άλλα κράτη, αλλά σίγουρα όχι στους σημερινούς Πολίτες της Ευρωπαϊκής Ελλάδας».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ