Έντοκα γραμμάτια: Ανοίγουν οι εγγραφές για ιδιώτες – Πώς αγοράζονται έως 15.000 ευρώ

Η διαδικασία θα διαρκέσει από την 1η έως τις 3 Σεπτεμβρίου μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών, με απαραίτητα στοιχεία την ταυτότητα και τον ΑΦΜ

Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 52 εβδομάδων για φυσικά πρόσωπα

Τη δυνατότητα να αποκτήσουν νέους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 52 εβδομάδων θα έχουν τα φυσικά πρόσωπα από την Τρίτη 1 έως την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2026, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας 15.000 ευρώ ανά πρόσωπο.

Η διάθεση θα πραγματοποιηθεί μέσω δημόσιας εγγραφής σε τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες, παράλληλα με τη δημοπρασία που έχει προγραμματίσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου.

Μέσω της νέας έκδοσης, το Ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει να αντλήσει 400 εκατ. ευρώ, ενώ οι τίτλοι θα λήξουν στις 3 Σεπτεμβρίου 2027.

Τρεις ημέρες για τη δημόσια εγγραφή

Οι ιδιώτες θα μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία από την 1η έως και την 3η Σεπτεμβρίου, απευθυνόμενοι σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία.

Το ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας που μπορεί να αποκτήσει κάθε φυσικό πρόσωπο ορίστηκε στις 15.000 ευρώ.

Για τη συμμετοχή απαιτούνται:

  • αστυνομική ταυτότητα
  • Αριθμός Φορολογικού Μητρώου
  • μερίδα στο Σύστημα Άυλων Τίτλων

Εάν ο ενδιαφερόμενος δεν διαθέτει ήδη μερίδα στο ΣΑΤ, η διαδικασία ανοίγματος μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της τράπεζας ή της χρηματιστηριακής εταιρείας που θα αναλάβει την εγγραφή.

Πώς θα καθοριστεί η τιμή

Η τιμή διάθεσης στους ιδιώτες δεν έχει καθοριστεί εκ των προτέρων. Θα είναι ίση με τη σταθμισμένη μέση τιμή των ανταγωνιστικών προσφορών που θα γίνουν δεκτές κατά τη δημοπρασία.

Αυτό σημαίνει ότι η τελική τιμή και, κατά συνέπεια, η απόδοση της έκδοσης θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της 2ης Σεπτεμβρίου.

Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα κατευθυνθεί στα φυσικά πρόσωπα μέσω της δημόσιας εγγραφής θα ανακοινωθεί επίσης μετά την ολοκλήρωσή της.

Δημοπρασία 400 εκατ. ευρώ στις 2 Σεπτεμβρίου

Η έκδοση αφορά έντοκα γραμμάτια σε άυλη μορφή, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ. Στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν οι Βασικοί Διαπραγματευτές των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου μέσω της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων.

Ως ημερομηνία διακανονισμού έχει οριστεί η Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2026, δύο εργάσιμες ημέρες μετά τη δημοπρασία.

Την ημέρα διεξαγωγής της διαδικασίας θα μπορούν να υποβληθούν και μη ανταγωνιστικές προσφορές έως τις 12:00, συνολικού ύψους μέχρι το 25% του δημοπρατούμενου ποσού, δηλαδή έως 100 εκατ. ευρώ.

Συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές δεν θα γίνουν δεκτές την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου. Τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα μπορούν να προμηθεύονται κρατικούς τίτλους μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο