Εντοπίστηκε γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

Η ανακάλυψη αυτή πιθανώς εξηγεί εν μέρει γιατί η νόσος Αλτσχάιμερ είναι συχνότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Εντοπίστηκε γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

Επιστήμονες στις ΗΠΑ εντόπισαν ακόμη ένα γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ κυρίως στις γυναίκες.

Μάλιστα η ανακάλυψη αυτή πιθανώς εξηγεί εν μέρει γιατί η νόσος Αλτσχάιμερ είναι συχνότερη σε αυτές από ό,τι στους άνδρες.

Το Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτικά επιδεινούμενη νευροεκφυλιστική ανίατη νόσος, που αποτελεί τη συχνότερη αιτία άνοιας. Μέχρι σήμερα είχαν βρεθεί μερικοί γενετικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου, με πιο γνωστό το γονίδιο ΑΡΟΕ ε4 στα άτομα άνω των 65 ετών.

Περίπου το 60% των ανθρώπων ευρωπαϊκής καταγωγής με Αλτσχάιμερ διαθέτουν στο DNA τους αυτή τη γονιδιακή παραλλαγή, έναντι ποσοστού 26% στον γενικό πληθυσμό, γεγονός που δείχνει ότι η νόσος έχει και συγκεκριμένο γενετικό υπόβαθρο.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα Αλτσχάιμερ και άνοιας «Alzheimer’s Disease & Dementia: The Journal of the Alzheimer Association» από ερευνητές των ιατρικών σχολών των πανεπιστημίων του Σικάγου και της Βοστόνης, εντόπισε ένα νέο γονίδιο, το MGMT, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ στις γυναίκες αλλά πολύ λιγότερο στους άνδρες. Περαιτέρω έρευνα θα μελετήσει γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ