Επανατοποθέτηση στον τουριστικό χάρτη

Ο Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος είναι αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης.

Καθώς έχουμε διανύσει πορεία 5 περίπου ετών κι έχοντας προβεί σε πολύ στοχευμένες ενέργειες, που έχουν επανατοποθετήσει την Περιφέρεια στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας και διεθνώς -μέσα από το ισχυρό σήμα της «Ολυμπιακή Γης»- οι επόμενες κινήσεις μας επικεντρώνονται στη διαμόρφωση συνθηκών, που θα καταστήσουν την περιοχή πρωτοπόρα στην καινοτομία και τον βιωματικό-αυθεντικό τουρισμό.

Εχουμε επεκτείνει τον προγραμματισμό μας σε στοχοθετημένες δράσεις, που προβάλλουν το ιδιαίτερο τουριστικό προϊόν της Δυτικής Ελλάδας και απηχούν στον μοναδικό της χαρακτήρα.

Προετοιμάζουμε τη συμμετοχή μας, για πρώτη φορά, στη Διεθνή Τουριστική Εκθεση «World Youth and Student Travel Conference», στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, την κορυφαία στον κόσμο για τον κλάδο των ταξιδιών, που απευθύνονται σε νέους, φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Η συμμετοχή μας θα αποτελέσει μία μοναδική ευκαιρία για δικτύωση, μάθηση και συνεργασία σε διεθνές επίπεδο, καθώς περιλαμβάνει σεμινάρια, εργαστήρια και συζητήσεις που αφορούν τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στα νεανικά ταξίδια και τη νεανική-φοιτητική ταξιδιωτική βιομηχανία.

Η περιοχή μας αποτελεί hub Εκπαίδευσης και Ερευνας, καθώς στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας εδράζονται διοικήσεις και τμήματα τριών Πανεπιστημίων (Πατρών, Ανοιχτό, Πελοποννήσου), τα δύο διεθνώς και πανελληνίως διακεκριμένα, με εξαιρετικό επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό, που φιλοξενούν χιλιάδες φοιτητές, οι οποίοι προσδίδουν ζωή και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα.

Φιλοδοξούμε να γνωρίσουμε το πολύτιμο εκπαιδευτικό και επιστημονικό μας δυναμικό και να προβάλουμε τη Δυτική Ελλάδα ως προορισμό, που προσφέρει μοναδικές εκπαιδευτικές ευκαιρίες, ψυχαγωγία και ανάπαυση σε νέους ανθρώπους.

Πέρα, όμως, από την προβολή μας, ως αμιγώς τουριστικού προορισμού, η συμμετοχή στην «WYSTC 2024» αποτελεί εφαλτήριο για τοπικές συνέργειες και διασύνδεση όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης με τοπικά πολιτιστικά στοιχεία (Πατρινό Καρναβάλι, Φεστιβάλ κ.ά.) και τους άμεσους κι έμμεσους τουριστικούς φορείς, έτσι ώστε να διευρύνουμε -με πρόγραμμα- το τουριστικό προϊόν της εκπαίδευσης και να αναπτύξουμε άυλες και υλικές υποδομές.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας διασύνδεσης της Εκπαίδευσης με τον Τουρισμό φιλοδοξούμε, στο επόμενο έτος, να πραγματοποιήσουμε πιλοτικές επισκέψεις σε σχολεία της Πάτρας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση, προκειμένου να γνωρίσουμε στους μαθητές περισσότερα για τον τουρισμό και την άμεση σχέση και συμβολή στην τοπική οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.

Σε παράλληλη πορεία, έχουμε προβεί τα τελευταία 2 έτη, σε στοχευμένες ενέργειες ανάδειξης του Συνεδριακού Τουρισμού, μέσα από τη δημιουργία Branding συνεδριακού χαρακτήρα και τη διαμόρφωση Γραφείων Συνεδρίων και Επισκεπτών (convention Bureau). Εχοντας εκπονήσει μελέτη με τις δυνατότητες διερεύνησης και προοπτικών ανάπτυξης του Συνεδριακού Τουρισμού, συνεχίζουμε την κατασκευή της διαδικτυακής πλατφόρμας «Meeting in Western Greece», που αποσκοπεί στο να αποτελέσει διαδραστικό εργαλείο για σύνδεση της συνεδριακής αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των χώρων διεξαγωγής εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, υπηρεσιών τροφοδοσίας, ξεναγών, μεταφραστών και συναφών υπηρεσιών με δυνητικούς διοργανωτές. Αποστολή του είναι να προωθήσει και να προσελκύσει συνέδρια και εκδηλώσεις στη Δυτική Ελλάδα, υποστηρίζοντας τοπικές επιχειρήσεις και τη συνολική τουριστική βιομηχανία.

Επιπλέον:

1. Η διοργάνωση του Διεθνούς Ποδηλατικού Αγώνα «L’ etape Greece» στην Ηλεία, όπου η γη του Ολυμπισμού ενώνεται με ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα και διαχρονικές αξίες του σύγχρονου κόσμου και της ποδηλατικής κοινότητας,

2. η διεξαγωγή διαδικτυακού διαγωνισμού ταινιών μικρού μήκους στον οποίο κάθε πολίτης ή επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει χρησιμοποιώντας απλές συσκευές (κάμερα, κινητό) για να δημιουργήσει ταινίες (2 λεπτών) με θεματικές, που άπτονται του τουρισμού (προσκυνηματικός, ιαματικός, αγροτουρισμός),

3. η κατασκευή και επικαιροποίηση ιστοσελίδας «Ψηφιακός Ξεναγός», στην οποία επιχειρήσεις, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, οργανισμοί, σύλλογοι παραθέτουν τα στοιχεία τους με την κοινοποίηση πληροφοριών καθώς και της ακριβούς τοποθεσίας τους.

Αυτά αποτελούν ένα μικρό δείγμα δράσεων που υλοποιούμε το 2024, προκειμένου να προσελκύσουμε ένα ευρύ και διαφοροποιημένο τουριστικό κοινό, που μπορεί να καταστεί κομμάτι της βιωματικής υπόστασης στον προορισμό της Δυτικής Ελλάδας.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ