Επιχείρηση «μαμούθ» από την Πάτρα: Φεύγουν τα βυτία «βόμβες» λίγο πριν τον καύσωνα!

Οι τελωνιακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ κατάσχεσαν τα 9 βυτία και το περιεχόμενό τους, που προήρχοντο από την Ιταλία, στις 19 Μαρτίου και οι «βόμβες» μέχρι και σήμερα καταλαμβάνουν υπαίθριο χώρο του νότιου λιμένα της Πάτρας.

Πάτρα Απομακρύνονται άμεσα τα επικίνδυνα βυτία από το λιμάνι

Λίγο πριν το κύμα καύσωνα κατακλύσει και την περιοχή μας, κατάφεραν οι αρμόδιοι να δαμάσουν όλες τις χρονοβόρες διαδικασίες και έχει ήδη στηθεί μια μεγάλη επιχείρηση για να απομακρυνθούν Δευτέρα και Τρίτη από το νέο λιμάνι της Πάτρας τα εννέα κατασχεθέντα βυτία-βόμβες που μετέφεραν 299 τόνους χημικών υλικών και δη ξυλόλιο και τουλόλιο!

Πρόκειται για το ίδιο εύφλεκτο υλικό που σκόρπισε τον όλεθρο στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Οι τελωνιακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ κατάσχεσαν τα 9 βυτία και το περιεχόμενό τους, που προήρχοντο από την Ιταλία, στις 19 Μαρτίου και οι «βόμβες» μέχρι και σήμερα καταλαμβάνουν υπαίθριο χώρο του νότιου λιμένα της Πάτρας. Το γεγονός προκάλεσε τη σφοδρή ανησυχία των περίοικων, οι οποίες είχαν καταγραφεί από την «Πελοπόννησο» στις 21 Απριλίου. Είχε δοθεί, τότε, η διαβεβαίωση από τον προϊστάμενο του Τελωνείου της Πάτρας Σάκη Μαρκόπουλο ότι θ’ «απομακρύνονταν οι επικίνδυνες διαλύτες των 9 βυτίων σε διάστημα 10-15 ημερών».

Τελικά, έστω και με σχετική καθυστέρηση, που δεν χρεώνεται στον προϊστάμενο λόγω γραφειοκρατικών και αντικειμενικών εμποδίων, διεκπεραιώθηκαν όλες οι διαδικασίες. Ητοι εξεύρεση χώρου προς φύλαξη των βυτίων στα διυλιστήρια της Κορίνθου, εξασφάλιση του κονδυλίου της μεταφοράς, χρήση ειδικών γερανών και πλατφορμών, συντονισμός Λιμεναρχείου, Πυροσβεστικής, ΕΛΑΣ και Τελωνείου, διάφορες ειδικές άδειες κ.ο.κ.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, εν τέλει θα εξελιχθεί μια πολύ μεγάλη και λεπτή «επιχείρηση» μεταφοράς των 9 βυτίων, μέσω Περιμετρικής και Εθνικής Οδού Πατρών-Κορίνθου, που προβλέπει ρυθμίσεις της κυκλοφορίας για να μη συμβεί το παραμικρό απρόοπτο στη διαδρομή.

Οπως τόνισε στην «Π» ο κ. Μαρκόπουλος, «τα φορτία είναι σφραγισμένα και ασφαλή και γι’ αυτό είναι ανύπαρκτος ο κίνδυνος ανάφλεξης».

Αναντίρρητα, το γεγονός ότι η απομάκρυνσή τους προγραμματίσθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη προκαλεί ανακούφιση, γιατί η όλη επιχείρηση θα έχει ολοκληρωθεί πριν καταφθάσει και στην Πάτρα το κύμα καύσωνα που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για όλη την ερχόμενη εβδομάδα. Και κάνουμε μνεία στον καύσωνα, επειδή ισχύει ότι το ξυλόλιο «εκρήγνυται» σε υψηλές θερμοκρασίες!