Επίδομα θέρμανσης: «Ψίχουλα» στην Πάτρα ενόψει δύσκολου χειμώνα – Παραδείγματα ανά περιοχή – ΠΙΝΑΚΑΣ

Απλησίαστη η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ακόμα και μετά την επιδότηση στην αντλία και με το βοήθημα της κυβέρνησης.

Επίδομα θέρμανσης: «Ψίχουλα» στην Πάτρα ενόψει δύσκολου χειμώνα - Παραδείγματα ανά περιοχή - ΠΙΝΑΚΑΣ Το πετρέλαιο θέρμανσης θα διετίθεται από 15/10 με επιδότηση στην αντλία

Δύσκολη είναι η εξίσωση που καλούνται να επιλύσουν φέτος τον χειμώνα τα νοικοκυριά των Αχαιών, ως προς την πηγή θέρπαμσης που θα κληθούν να επιλέξουν για την κατοικία τους, κι αυτό γιατί οι τιμές του πετρελαίου  παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ακόμα και μετά την επιδότηση, ενώ η πολιτική των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα βαίνει προς περιορισμό.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε από την Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης την διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης και πολλοί έμειναν με την εντύπωση ότι φέτος τον χειμώνα, θα λάβουν επίδομα θέρμανσης χρηματικό ποσό 350 ευρώ. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική.

Το ύψος του επιδόματος για τους δικαιούχους προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του ποσού βάσης των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης (0,12 – 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής) που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού.

Το ποσό που προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό, προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Η ΑΧΑΪΑ

Ας δούμε κάποια ενδεικτικά παραδείγματα στην Αχαΐα:

 • Στην πόλη της Πάτρας όπου ο συντελεστής επιδότησης είναι στο 0,30, το ποσό για νοικοκυριό χωρίς τέκνα είναι 105 ευρώ, αυξημένο μόλις 5 ευρώ από πέρυσι, ενώ αν η οικογένεια έχει ένα παιδί, το ποσό προσαυξάνεται στα 126 ευρώ, ενώ με δύο παιδιά το βοήθημα ανεβαίνει στα 147 ευρώ.
 • Στην Κάτω Αχαΐα όπου ο συντελεστής ψύχους αυξάνεται σε 0,38, νοικοκυριό χωρίς τέκνα λαμβάνει 133 ευρώ, με ένα παιδί 159 ευρώ και με δύο παιδιά 186 ευρώ.
 • Στο Αίγιο με συντελεστή 0,43, νοικοκυριό χωρίς παιδιά θα λάβει 150 ευρώ, με ένα παιδί 180 ευρώ και με δύο παιδιά 210 ευρώ.
 • Στη Χαλανδρίτσα όπου είναι πιο ορεινά, ο συντελεστής αυξάνεται στο 0,57 και το επίδομα για ζευγάρι χωρίς παιδιά είναι 199 ευρώ, με ένα παιδί στα 239 ευρώ και με δύο παιδιά στα 279 ευρώ.
 • Στα Καλάβρυτα όπου ο συντελεστής είναι 0,89, το επίδομα ξεκινά για οικογένεια χωρίς παιδιά στα 311 ευρώ, με ένα παιδί στα 373 ευρώ και με δύο παιδιά στα 436 ευρώ.
 • Το μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης θα πάρουν οι κάτοικοι του πιο κρύου οικισμού που είναι το Ανω Μεσορρούγι Ακράτας, με συντελεστή 1,28 όπου το αρχικό ποσό είναι στα 448 ευρώ, ενώ αν στην οικογένεια υπάρχει ένα παιδί αυξάνεται στα 537 ευρώ και με δύο παιδιά στα 627 ευρώ. Να σημειωθεί ότι σε ορεινούς οικισμούς, το επίδομα καλύπτει και την αγορά καυσόξυλων ή πέλετ  (ΠΙΝΑΚΑΣ 1).

Επίδομα θέρμανσης: «Ψίχουλα» στην Πάτρα ενόψει δύσκολου χειμώνα - Παραδείγματα ανά περιοχή - ΠΙΝΑΚΑΣ

TA ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Τα εισοδηματικά όρια με βάση τα οποία χορηγείται το επίδομα θέρμανσης αυξάνονται. Πιο συγκεκριμένα:

 • Αγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ
 • Εγγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ.
 • Εγγαμος με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα έως 27.000 ευρώ.
 • Εγγαμος με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
 • Εγγαμος με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 33.000 ευρώ.

Αμετάβλητα παραμένουν τα περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος. Αυτά διαμορφώνονται σε 180.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει όπως κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου και η επιδότηση στην αντλία, θα ανέλθει σε 25 λεπτά το λίτρο, αυξημένη κατά 1 λεπτό από πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι αν οι αντλίες άνοιγαν σήμερα, η μέση τιμή διάθεσής του στην Πάτρα θα ήταν γύρω στα 1,62 ευρώ το λίτρο.
Επίδομα θέρμανσης: «Ψίχουλα» στην Πάτρα ενόψει δύσκολου χειμώνα - Παραδείγματα ανά περιοχή - ΠΙΝΑΚΑΣ

Αλέξης Παπαγιαννόπουλος

Οπως είπε ο πρατηριούχος καυσίμων στην Πάτρα Αλέξης Παπαγιαννόπουλος, πέρυσι το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε να πωλείται στα 1,18 – 1,20 ευρώ το λίτρο και στις αρχές της άνοιξης η αγορά έκλεισε περίπου στα 1,70 ευρώ το λίτρο. Στην ουσία η τιμή διάθεσης του καυσίμου θα είναι πολύ ακριβή και αυτό σημαίνει ότι φέτος, το επίδομα θα είναι πολύτιμο για όλους.

Επίδομα θέρμανσης: «Ψίχουλα» στην Πάτρα ενόψει δύσκολου χειμώνα - Παραδείγματα ανά περιοχή - ΠΙΝΑΚΑΣ

O πρόεδρος του Συλλόγου πρατηριούχων της Αιγιάλειας Βασίλης Σίδερης

Σύμφωνα με τον Βασίλη Σίδερη (πρόεδρο του συλλόγου πρατηριούχων της Αιγιάλειας), το φετινό επίδομα θέρμανσης, είναι αυξημένο αλλά, παραμένει λίγο, αναλογικά με τις αυξήσεις που υπήρξαν τους τελευταίους μήνες στο πετρέλαιο θέρμανσης και φτάνουν το 50%. Παράλληλα, εκτιμά ότι και η έκπτωση των 25 λεπτών στην αντλία είναι και αυτή πολύ μικρή.

Την ίδια στιγμή, τα κέρδη των διυλιστηρίων έχουν εκτοξευθεί από 6 εκατ. ευρώ σε 274 εκ. ευρώ φέτος, γι΄ αυτό και ο κ. Σίδερης προτείνει ένα σύστημα φορολόγησης των υπερκερδών, παρόμοιο με αυτό που θεσμοθετήθηκε για τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τροχαίο Πατρών - Πύργου: Αυτοί είναι οι νεκροί του τραγικού δυστυχήματος - ΦΩΤΟ
Πελετίδης για τρένο: Ζήτησε και πήρε απαντήσεις - Τα κόμματα και η «επανάσταση» του Δήμου
Καιρός: Παραμένει η κακοκαιρία «Bogdan» στη Δυτική Ελλάδα με άνοδο της θερμοκρασίας
Κορονοϊός: Νέα αύξηση των κρουσμάτων στην Αχαΐα - Πόσα εντοπίστηκαν