Επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος-φυσικού αερίου: Αναλυτικά τα μέτρα για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις

Ειδικά για τα νοικοκυριά με κοινωνικό τιμολόγιο η επιδότηση διαμορφώνεται στα 54 ευρώ.

Επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος-φυσικού αερίου: Αναλυτικά τα μέτρα για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις

Επιδότηση 42 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος κύριας κατοικίας για όλα τα νοικοκυριά, ανεξαρτήτως εισοδήματος και τετραγωνικών μέτρων,  ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης οικογενειών κι επιχειρήσεων από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Αναλυτικά:
•    για κατανάλωση έως 150 κιλοβατώρες, επιδοτείται το 80% με 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
•    για κατανάλωση από 151-300 κιλοβατώρες επιδοτείται το 60% με 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Έτσι η μέση μηνιαία ενίσχυση αντιστοιχεί σε 42 ευρώ για τις πρώτες 300KWh.

Το μέτρο αφορά σε 4.200.000 παροχές και ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου αγγίζει τα 157 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τα νοικοκυριά με κοινωνικό τιμολόγιο(ΚΟΤ) η επιδότηση θα ανέλθει στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή απορροφάται το 90% της αύξησης και η μέση μηνιαία ενίσχυση αντιστοιχεί σε 54 ευρώ για τις πρώτες 300KWh.

Σχετικά με τις επιχειρήσεις, οριζόντια θα επιδοτηθούν όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (χαμηλής, μέσης, υψηλής τάσης) με το ποσό των 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει και η αναστολή της πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.

Από τον Φεβρουάριο και μετά, εξετάζεται, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η επιδότηση να είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο ανάλογα με την βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στην λειτουργία της επιχείρησης.

Επιδότηση φυσικού αερίου

Στο φυσικό αέριο, η επιδότηση για τον Ιανουάριο για τα νοικοκυριά θα ανέλθει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, ενώ οι πελάτες της ΔΕΠΑ θα λάβουν επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, θα ζητηθεί ανάλογη στήριξη και από τους άλλους παρόχους.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την κυβέρνηση και την ΔΕΠΑ θα ανέλθει σε 54 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο, όπου η χονδρική τιμή Φυσικού Αερίου εκτιμάται στα 114 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τα μέτρα

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και τις επιδοτήσεις σε οικιακά τιμολόγια:

Θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος εμβαδού κατοικίας και παρόχου. Το μέτρο αφορά 4.200.000 παροχές. Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή, ώστε να δίνεται κίνητρο στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160 ευρώ/MWh.

Για μηνιαία κατανάλωση από 151-300 KWh επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120 MWh.

Έτσι η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό ανέρχεται σε 42 ευρώ.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο ΚΟΤ η επιδότηση θα ανέλθει σε 180 ευρώ/MWh και έτσι απορροφάτε το 90% της αύξησης και η μέση μηναία ενίσχυση θα είναι 54 ευρώ.

Η συνολική αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά ανέρχεται στα 157 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.

 

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και την επιδότηση σε μη οικιακά τιμολόγια.

Θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά και λοιπών χρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης, ανεξαρτήτως δηλαδή εάν οι επιχειρήσεις είναι συνδεδεμένες στη χαμηλή, τη μέση ή την υψηλή τάση.

Η επιδότηση θα ανέλθει στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά όλη τη μηνιαία κατανάλωση.

Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης ορίζεται σε 65 ευρώ/MWh. Το σύνολο του κόστους επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 133 εκατ. ευρώ. Επίσης από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει η αναστολή της πληρωμής των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) για τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη μέση τάση.

Από τον Φεβρουάριο και μετά εξετάζεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού η επιδότηση να είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

 

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και την επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά:

Η επιδότηση από την κυβέρνηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Επίσης θα δοθεί επιπλέον έκπτωση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh και θα ζητηθεί αντίστοιχη στήριξη από τους υπόλοιπους παρόχους σε συνεργασία μαζί τους.

Το συνολικό ύψους επιδότησης από την κυβέρνηση και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα ανέλθει σε 54 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο.

Το μέτρο θα επαναξιολογείται και θα αναπροσαρμόζεται η μηναία τιμή της επιδότησης.

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση στο φυσικό αέριο για μη οικιακά τιμολόγια, δηλαδή εμπορικά και βιομηχανικά.

Επεκτείνεται η επιδότηση από την κυβέρνηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων.

Για τον Ιανουάριο του 2022 η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ/MWh. Η συνολική ενίσχυση θα ανέλθει σε 51 εκατ, ευρώ για το μήνα Ιανουάριο.

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την 1η Απριλίου πιάνουν δουλειά οι εξειδικευμένοι διαμεσολαβητές στο Κτηματολόγιο
Συντάξεις Φεβρουαρίου 2022: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα ταμεία
Ηλεκτρονικές αποδείξεις -Τα επαγγέλματα που δίνουν φορο-bonus έως 2.200 ευρώ
εργασιακό