Επιμελητήρια: Άνοιξε ο δρόμος για νέες θητείες – Θα είναι πάλι υποψήφιος ο Π. Μαρλαφέκας;

Αρση περιορισμών για τους προέδρους των Επιμελητηρίων με τροπολογία που ψηφίστηκε από την Βουλή.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Πλάτων Μαρλαφέκας (Αχαΐα), Παναγιώτης Τσιχριτζής (Αιτωλοακαρνανία), Κωνσταντίνος Νικολούτσος (Ηλεία)

Την άρση των περιορισμών για επανεκλογή προσώπου στη θέση προέδρου Επιμελητηρίου, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε προ ημερών στη Βουλή. Συγκεκριμένα, με άρθρο στον νόμο για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, καταργείται η διάταξη του 2017, που προέβλεπε ότι όσοι έχουν διατελέσει πρόεδροι Επιμελητηρίου τουλάχιστον μία φορά, επιτρέπεται να επανεκλεγούν στο ίδιο αξίωμα μόνο μία φορά ακόμα.

Στην τροπολογία αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής: «Το τέταρτο και το έκτο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 73 του ν. 4497/2017 (Α’ 171), περί απαγόρευσης επανεκλογής προέδρων Επιμελητηρίων και περί μη προσμέτρησης θητείας διανυθείσας από εκλογή σε αντικατάσταση του αρχικώς εκλεγέντος προέδρου καταργούνται».

Ετσι, στις εκλογές των Επιμελητηρίων της χώρας, που έχουν μετατεθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού για την περίοδο από 15 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου του 2023, ανοίγει πλέον ο δρόμος επανεκλογής για αρκετά πρόσωπα που ηγούνται επιμελητηριακών φορέων.

Η τροπολογία αφορά φυσικά και τους υφιστάμενους προέδρους των Επιμελητηρίων της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι συμπληρώνουν δύο θητείες. Συγκεκριμένα, οι Πλάτωνας Μαρλαφέκας (Αχαΐα), Κωνσταντίνος Νικολούτσος (Ηλεία) και Παναγιώτης Τσιχριντζής (Αιτωλοακαρνανία) αντιμετωπίζουν θετικά την κατάθεση της τροπολογίας, όμως δεν έχουν αποφασίσει ακόμα ποια πορεία θα χαράξουν για τις εκλογές του 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας έχει ήδη μπει σε διαδικασία οριστικής αποχώρησης από την διεκδίκηση τρίτης θητείας, καθώς η προεδρία του ΕΦΕΠΑΕ που έχει αναλάβει, έχει μεγάλες προκλήσεις με τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Π», η κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή του στον ΕΦΕΠΑΕ, όπως και ο επιχειρηματικός κόσμος, με δεδομένη την ταχύτητα με την οποία εκταμιεύθηκαν μεγάλα ποσά χρηματοδότησης το προηγούμενο διάστημα, αλλά ο ίδιος δεν έχει λάβει ακόμα οριστικές αποφάσεις.

Οσον αφορά στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνο Νικολούτσο, χαρακτήρισε την τροπολογία ως μια θετική εξέλιξη, που ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της επιμελητηριακής κοινότητας, η οποία μέχρι σήμερα αποτελούσε μοναδική εξαίρεση μεταξύ αιρετών φορέων και αρχών. Από εκεί και πέρα, ο κ. Νικολούτσος θεωρεί ως πρόωρο ακόμα το ερώτημα του αν θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία του Επιμελητηρίου Ηλείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση του προέδρου του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτη Τσιχριτζή, που δήλωσε στην «Π» ότι με την τροπολογία, αποκαθίστανται οι δημοκρατικές διαδικασίες στον θεσμό. Οσον αφορά τον ίδιο προσωπικά, ο κ. Τσιχριτζής, τόνισε και αυτός ότι ακόμα είναι νωρίς για να λάβει τις αποφάσεις του, καθώς μένει ένας ακόμα χρόνος μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών.

Να σημειωθεί πως η κατάργηση του περιορισμού στις θητείες των προέδρων των Επιμελητηρίων, αποτελούσε πάγιο αίτημα της επιμελητηριακής κοινότητας. Είχε επιβληθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που όμως δεν είχε εφαρμογή σε κανέναν άλλο αιρετό φορέα. Ως εκ τούτου, οι επιμελητηριακοί παράγοντες θεωρούσαν άδικο και αντιδημοκρατικό το «πλαφόν» στην θητεία για τους προέδρους των Επιμελητηρίων, από τη στιγμή που για άλλους αιρετούς, όπως για βουλευτές ή για εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν υπάρχει απαγόρευση στην ανανέωση της θητείας τους.

 

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οικονομία
Οικονομία
Ειδήσεις Πάτρα
Ηλεία