Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν ολόκληρο το κεφάλαιο

Τέλος χρόνου για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν ολόκληρο το κεφάλαιο

Τέλος χρόνου για τις επιχειρήσεις οι οποίες έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά είτε δεν είχαν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά είτε αυτά ήταν ελλιπή.

Αν δεν καταθέσουν τα απαραίτητα χαρτιά ή αυτά που θα καταθέσουν δεν αποδεικνύουν ότι έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων, τότε θα κληθούν να επιστρέψουν όλο το κεφάλαιο το οποίο έλαβαν ΕΦΑΠΑΞ και μάλιστα, «αβγατισμένο» με τόκους που τρέχουν αναδρομικά από την 1η Δεκεμβρίου. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, παύουν να ισχύουν οι παρατάσεις που είχαν δοθεί για τα ποσά που βεβαιώθηκαν έως τις 2 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των επιχειρήσεων που έμεινε εκτός νυμφώνος, το Υπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού της ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Αντίθετα όσες επιχειρήσεις είχαν υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά ήδη έως τις 23 Σεπτεμβρίου και αποδεικνύεται ότι δεν προέβησαν σε απολύσεις θα πληρώσουν μόλις το 15% του ποσού σε 96 δόσεις καθώς προβλέπεται κούρεμα έως 75%. Η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης λήγει στις 30 Ιουνίου. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις διατηρούν και τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης του ποσού της επιστρεπτέας με έκπτωση 15%.

Με τους ίδιους όρους θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα – πλην της εφάπαξ έκπτωσης – και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες κι επιχειρήσεις  – από τις 17.000 που υπέβαλαν ένσταση – δικαιωθούν. Ο αρχικός έλεγχος του Υπουργείου Οικονομικών έδειξε ότι δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και τους ζητήθηκε η επιστροφή του συνόλου του ποσού. Ακολούθησαν ενστάσεις επί του πορίσματος των ελεγκτικών αρχών και οι ενδιαφερόμενοι είναι στο περίμενε εδώ και μήνες. Και θα περιμένουν κι άλλο αφού – σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών- η αρμόδια επιτροπή που έχει συγκροτηθεί θα απαντήσει έως τις 31 Οκτωβρίου.

Το ΥΠΟΙΚ έχει διευκρινήσει ότι τα ποσά της επιστρεπτέας που έλαβαν οι επιχειρήσεις το 2022 προσυμπληρώνονται στον κωδικό 781-782 (Χρηματικά ποσά που προέρχονται από διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δάνεια, δωρεές) κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής τους δήλωσης. Αντίστοιχα το ποσό καλούνται να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις πρέπει να το συμπληρώσουν οι ίδιες στους κωδικούς 727-728 καθώς η επιστρεπτέα αντιμετωπίζεται φορολογικά ως κρατικό δάνειο.

Πηγή: skai.gr

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ