Επιστροφή στη Σελήνη, με το βλέμμα στον Αρη

Ετοιμη για εκτόξευση η αποστολή Artemis-1. Ο αστροφυσικός, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Ν. Γουργουλιάτος εξηγσεί στην «Π» τους νέους ορίζοντες που θα ανοίξει η  επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη.

Επιστροφή στη Σελήνη, με το βλέμμα στον Αρη
Εχουν περάσει ακριβώς 50 χρόνια από την τελευταία φορά που ένας αμερικανός αστροναύτης πάτησε στο φεγγάρι. «Φεύγουμε όπως ήρθαμε και με το θέλημα του Θεού θα επιστρέψουμε με ειρήνη και ελπίδα για όλη την ανθρωπότητα», είχε πει ο αστροναύτης Γιουτζίν Σέρναν, πριν ξεκινήσει το ταξίδι του, με την αποστολή «Απόλλων 17», τον Δεκέμβριο του 1972.

Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, αν όλα πάνε καλά, η NASA θα εκτοξεύσει τον γιγαντιαίο πύραυλο SLS, ύψους 98 μέτρων και την κάψουλα Orion, εκκινώντας την αποστολή «Αρτεμις 1», διάρκειας 42 ημερών γύρω από το φεγγάρι και πίσω στη Γη.

Πρόκειται για την πρώτη δοκιμαστική πτήση του προγράμματος «Αρτεμις 1». Η NASA χαρακτήρισε τη δοκιμαστική πτήση την πρώτη της αποστολή να επιστρέψει στη Σελήνη με ένα διαστημόπλοιο ικανό για πλήρωμα εδώ και σχεδόν 50 χρόνια.

Σύμφωνα με το σχέδιο της NASA, το Artemis 1 θα απογειωθεί από την εξέδρα εκτόξευσης που χρησιμοποιούσε η αποστολή Apollo 10 σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι το 1969.

Επιστροφή στη Σελήνη, με το βλέμμα στον Αρη

Mετά την απογείωση, θα χρειαστεί περίπου μία εβδομάδα για να φτάσει σε τροχιά σελήνης. Tο Artemis 1 θα παραμείνει για περίπου έναν μήνα σε τροχιά και μετά θα επιστρέψει στη Γη στις 10 Οκτωβρίου.

H NASA θα στείλει επανδρωμένη πτήση σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη με το Artemis 2, η οποία αναμένεται να πετάξει το 2024 και η πρώτη αποστολή με πλήρωμα που θα προσσεληνωθεί στο φεγγάρι θα είναι με το Artemis 3 όπου αναμένεται το 2024-25.

Γιατί ο άνθρωπος επιστρέφει στο φεγγάρι

Επιστροφή στη Σελήνη, με το βλέμμα στον Αρη

Ο αστροφυσικός Κωνσταντίνος Ν. Γουργουλιάτος

Οπως εξηγεί στην «ΠτΚ» ο Κωνσταντίνος Ν. Γουργουλιάτος, αστροφυσικός, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, η  επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη θα αποτελέσει ένα ιστορικό γεγονός το οποίο θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην ανθρωπότητα.

Το πρόγραμμα Artemis της NASA περιλαμβάνει την προσεδάφιση της πρώτης γυναίκας και του πρώτου ατόμου χρώματος στη Σελήνη, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας.

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος, όπως αναφέρονται από τη NASA είναι η επιστημονική εξερεύνηση, τα οικονομικά οφέλη και η έμπνευση μίας νέας γενιάς εξερευνητών.

Είναι γεγονός ότι το πρόγραμμα Apollo της NASA με το οποίο, το 1969 έκανε ο άνθρωπος τα πρώτα του βήματα στη Σελήνη και επέστρεψε με ασφάλεια στη Γη, καθώς και οι υπόλοιπες πέντε επανδρωμένες αποστολές έως το 1972, ήταν το αποκορύφωμα της διαστημικής κούρσας ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις της εποχής.

Σήμερα, πενήντα χρόνια μετά, με την εμπειρία πολλών διαστημικών αποστολών, με συνεχή παρουσία αστροναυτών σε τροχιά στο κοντινό διάστημα, και με τεράστια πρόοδο σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας και της επιστήμης, η επιστροφή στη Σελήνη υπενθυμίζει στην ανθρωπότητα ότι ο πρωταρχικός στόχος αυτών των ταξιδιών είναι η εξερεύνηση και η διεύρυνση των οριζόντων μας.

 

Επιστροφή στη Σελήνη, με το βλέμμα στον Αρη

Mία στάση στο φεγγάρι με την πρώτη γυναίκα αστροναύτη και στη συνέχεια συνεχίζουμε με προορισμό τον Άρη

Η επιστροφή στη Σελήνη θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στην εξερεύνηση του διαστήματος. Το πρόγραμμα Artemis δεν θα είναι μια απλή επανάληψη του Apollo με νέες τεχνολογίες και διαφορετική σύνθεση πληρώματος, αντίθετα, στοχεύει στη μακροχρόνια παρουσία των ανθρώπων στη Σελήνη, θεμελιώνοντας την πρώτη Σεληνιακή βάση.

Η βάση αυτή θα επιτρέψει την εξερεύνηση και την αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Σελήνης, ώστε οι μελλοντικοί της κάτοικοι να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία.

Επιπλέον, η επιτυχία του προγράμματος Artemis θα αποτελέσει εφαλτήριο για μελλοντικές αποστολές των πρώτων ανθρώπων στον πλανήτη Αρη και πέρα από αυτόν.

Πύλη και εφαλτήριο για το διάστημα

Οι τρεις αποστολές θα γίνουν με τον μεγαλύτερο πύραυλο όλων των εποχών, τον SLS (Space Launch System). Στην κορυφή του πυραύλου θα βρίσκεται η διαστημική κάψουλα Orion (Ωρίων).

Εκτός από τις τρεις αυτές αποστολές της ίδιας της NASA, θα υπάρξουν άλλες πέντε ενδιάμεσες αποστολές για τη μεταφορά στο διάστημα των επί μέρους τμημάτων του νέου τροχιακού σεληνιακού σταθμού «Gateway», που θα αποτελέσει την πύλη και το εφαλτήριο για τις μελλοντικές προσεληνώσεις. Οι πέντε αποστολές θα γίνουν μεταξύ 2022-2024 από ιδιωτικές εταιρείες για λογαριασμό της NASA.

Το 2024 οι αστροναύτες της αποστολής «Αρτεμις 3» θα κάνουν στάση στο διαστημικό σεληνιακό σταθμό Gateway, προτού συνεχίσουν το ταξίδι τους για την επιφάνεια της Σελήνης με μια άλλη άκατο προσελήνωσης.

Ενα μέρος αυτής της ακάτου θα παραμείνει στο φεγγάρι και ένα άλλο τμήμα της θα μεταφέρει τους αστροναύτες πίσω στο διαστημικό σταθμό, όπου θα επιβιβασθούν στην κάψουλα Orion, που θα τους περιμένει «παρκαρισμένη» εκεί για να τους μεταφέρει πίσω στη Γη.

Αν όλα πάνε καλά, μετά την πρώτη προσελήνωση ανθρώπων το 2024, θα ακολουθήσουν άλλες τέσσερις αποστολές αστροναυτών στη Σελήνη μεταξύ 2025-2028.

Επιστροφή στη Σελήνη, με το βλέμμα στον Αρη

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ