Πού θα εστιάσει η Επιθεώρηση Εργασίας το 2026 και τι έδειξαν οι έλεγχοι του 2025
Η ελεγκτική δραστηριότητα της Ανεξάρτητης Αρχής κατέγραψε νέο υψηλό τετραετίας, με αυξημένη στόχευση το 2026 σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας και ασφάλεια στην εργασία

Πάνω από 82.000 ελέγχους σε χώρους εργασίας πραγματοποίησε το 2025 η Επιθεώρηση Εργασίας, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας τετραετίας.
Σύμφωνα με την έκθεση απολογισμού για το 2025, οι έλεγχοι ανήλθαν σε 82.233, οδηγώντας σε 19.093 κυρώσεις. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν έφτασαν περίπου τα 53,9 εκατ. ευρώ.
Η εικόνα δείχνει σταθερή αύξηση της ελεγκτικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια, καθώς οι έλεγχοι από 65.286 το 2022 αυξήθηκαν σε 74.031 το 2023, σε 79.290 το 2024 και σε 82.233 το 2025.
Ξεπέρασε τους ετήσιους στόχους η Επιθεώρηση Εργασίας
Η Ανεξάρτητη Αρχή υπερέβη τους ετήσιους στόχους της την περίοδο 2023-2025.
Το 2023 πραγματοποιήθηκαν 74.031 έλεγχοι, έναντι στόχου 66.000. Το 2024 οι έλεγχοι έφτασαν τους 79.290, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν 67.700. Το 2025 ο αριθμός αυξήθηκε στους 82.233, έναντι στόχου 69.000.
Στο πεδίο των εργατικών διαφορών, από σύνολο 11.354 υποθέσεων επιλύθηκαν 6.372, ενώ 2.128 οδηγήθηκαν σε ματαίωση.
Παράλληλα, μέσω της παρέμβασης της Επιθεώρησης Εργασίας καταβλήθηκαν συνολικά 7.984.926 ευρώ σε εργαζομένους από εργοδότες.
Η έκθεση καταγράφει και αυξημένη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών, καθώς 435.942 συναλλασσόμενοι εξυπηρετήθηκαν ηλεκτρονικά.
Πού θα εστιάσουν οι έλεγχοι το 2026
Ο ετήσιος στόχος ελέγχων για το 2026 αποτελεί τον ελάχιστο συνολικό αριθμό προγραμματισμένων ελέγχων που θα διενεργηθούν.
Ο σχεδιασμός θα βασιστεί σε αξιολόγηση κινδύνου, με στόχο την αποτελεσματική εποπτεία επιχειρήσεων και οικονομικών δραστηριοτήτων, την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, την προστασία των εργαζομένων και τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων.
Για τις εργασιακές σχέσεις, οι έλεγχοι θα εστιάσουν κυρίως:
- σε επιχειρήσεις και κλάδους με υψηλό δείκτη κινδύνου παραβατικότητας
- σε επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία
- σε επιχειρήσεις που είχαν βρεθεί παραβατικές μέσω προγράμματος ανάλυσης κινδύνου, με στόχο τον έλεγχο συμμόρφωσης ή υποτροπής
- στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας
- σε κλάδους όπου απασχολούνται αποσπασμένοι εργαζόμενοι ή εργαζόμενοι πολίτες τρίτων χωρών
- σε επιχειρήσεις όπου εφαρμόζεται ή θα εφαρμοστεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
- σε περιοχές και κλάδους με υψηλά επίπεδα απασχόλησης ανηλίκων
- σε περιοχές και κλάδους με αυξημένη πιθανότητα εργασιακής εκμετάλλευσης
Καταλύματα, εστίαση και διανομείς στο επίκεντρο
Ειδική έμφαση θα δοθεί το 2026 σε επιχειρήσεις που λειτουργούν περιοδικά λόγω της φύσης τους.
Στα καταλύματα, στόχος είναι η αύξηση των ελέγχων κατά 7,6% σε σχέση με τον προγραμματισμό του 2025, ενώ στην εστίαση προβλέπεται αύξηση κατά 7,5%.
Αυξημένοι έλεγχοι προβλέπονται και σε κλάδους υπηρεσιών διανομής και μεταφοράς, όπου απασχολούνται διανομείς με δίκυκλες μοτοσικλέτες. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες, με στόχο αύξηση των ελέγχων κατά 7,5%.
Στο χονδρικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών, ο στόχος είναι αύξηση των ελέγχων κατά 7,6% σε σχέση με τον προγραμματισμό του 2025.
Ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία θα πραγματοποιήσουν ελέγχους για την πρόληψη και αντιμετώπιση παραβάσεων σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.
Προτεραιότητα θα δοθεί σε επιχειρήσεις που ανήκουν στις κατηγορίες επικινδυνότητας Α και Β.
Στις κατασκευές και τα τεχνικά έργα, ο στόχος είναι οι έλεγχοι να αντιστοιχούν στο 20% του συνολικού αριθμού ελέγχων.
Παράλληλα, το 30% των προγραμματισμένων ελέγχων θα διενεργηθεί με βάση εξειδικευμένη αξιολόγηση κινδύνου.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν επίσης:
- επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία
- η τήρηση του πλαισίου για την ασφάλεια και υγεία εργαζομένων με αναπηρία
- η εφαρμογή των μέτρων για τη θερμική καταπόνηση
Ειδικοί Επιθεωρητές σε στοχευμένους ελέγχους
Οι έλεγχοι της Υπηρεσίας Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας θα καλύψουν τόσο τις εργασιακές σχέσεις, περιλαμβανομένης της αδήλωτης εργασίας, όσο και την ασφάλεια και υγεία στην εργασία.
Η προτεραιότητα θα δοθεί σε κατασκευές και τεχνικά έργα, καταλύματα, εστίαση, εταιρείες προσωρινής απασχόλησης και στοχευμένους εξειδικευμένους ελέγχους.
Η συνολική εικόνα του απολογισμού δείχνει ότι η Επιθεώρηση Εργασίας ενισχύει την παρουσία της στην αγορά, με έμφαση σε κλάδους όπου καταγράφεται αυξημένος κίνδυνος παραβατικότητας, αλλά και σε πεδία που συνδέονται άμεσα με την προστασία της υγείας, της ασφάλειας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- ΑΑΔΕ: 185 εκατ. ευρώ σε 163.663 αγρότες – Γιατί «κόπηκαν» ενισχύσεις 55,5 εκατ. ευρώ
- Το νέο κόλπο με τα POS που βάζει στο μικροσκόπιο η ΑΑΔΕ – Ποιοι κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα
- Μπαράζ ελέγχων από την ΑΑΔΕ στην Αθηναϊκή Ριβιέρα: 48ωρο «λουκέτο» σε τρία γνωστά καταστήματα
- ΑΑΔΕ – ΕΦΚΑ: Πιέσεις σε χιλιάδες μεγαλοοφειλέτες, προθεσμία για να αποφύγουν τη «μαύρη λίστα»
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News