Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας λευκών συσκευών
Έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή», προκειμένου να διαπιστώσει ότι δεν λειτουργούν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές.
Αιφνίδιους επιτόπιους ελέγχους πραγματοποίησε σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αγορές εισαγωγής, χονδρικής και λιανικής εμπορίας λευκών οικιακών ηλεκτρικών συσκευών (ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες και απορροφητήρες), ενόψει του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή», προκειμένου να διαπιστώσει ότι δεν λειτουργούν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της επιτροπής: «σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το 2022 αναμένεται να σημειωθεί αύξηση της ζήτησης σε λευκές συσκευές, ενόψει και του προγράμματος “Αλλάζω Συσκευή” του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανακύκλωση και αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Τυχόν αύξηση των τιμών λόγω αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών θα έχει άμεση επίπτωση στον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών».
Σημειώνεται από την επιτροπή ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην ερευνώμενη αγορά και δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.
Η επιτροπή υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύονται οι συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων (συμφωνίες, αποφάσεις ενώσεων ή εναρμονισμένες πρακτικές) που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού καθώς και η καταχρηστική συμπεριφορά επιχειρήσεων με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.
Τέλος, η επιτροπή υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα παρεμβαίνει κατά άμεση προτεραιότητα όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εξετάζει κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, με την υποβολή καταγγελίας, αίτησης επιείκειας ή ανώνυμων σχετικών πληροφοριών και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν μετέρχονται αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Πώς να ακυρώσετε ένα email πριν το διαβάσει ο παραλήπτης σε Gmail, Outlook και Apple Mail
Ένα βίντεο του 2000 προέβλεψε τα AI chatbots και είναι ανατριχιαστικό
Οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος Γλαύκου ΦΩΤΟ
Φαρμακείο αυτοκινήτου: Αυτή είναι η νέα υποχρεωτική λίστα – Τι ελέγχει ο ΚΟΚ
Η λειτουργία του Apple Watch που λίγοι γνωρίζουν και ίσως σώσει ζωές
Τα εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Αγία Ειρήνη Ριγανοκάμπου ΦΩΤΟ
Πώς να κάψετε το λίπος στην κοιλιά χωρίς να πατήσετε στο γυμναστήριο
Η AI σχεδιάζει πλέον ιούς – Η ανακάλυψη που μπορεί να σώσει ζωές ή να γίνει ο χειρότερος εφιάλτης
