Αιγιάλεια – Ροδοζάχαρη Μονής Ταξιαρχών: Το «brand» γλυκό, εξελιγμένο, πάλι στην αγορά

Ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών, Ιερόθεος, μιλάει στην «Π» για το σήμα κατατεθέν της μονής, τη ροδοζάχαρη, και τις πτυχές της συμφωνίας με τη ΜΥΓΑ ΕΠΕ, που ξαναδίνει ζωντάνια και χαρά στους μοναχούς!

Αιγιάλεια - Ροδοζάχαρη Μονής Ταξιαρχών: Το «brand» γλυκό, εξελιγμένο, πάλι στην αγορά Η Μονή Ταξιαρχών Αιγίου δεν εισπράττει χρήματα, αλλά παίρνει ροδοζάχαρη που της αναλογεί

Χαράς ευαγγέλια, κυριολεκτικά και μεταφορικά, για τον ηγούμενο και τους μοναχούς της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών.  Γιατί το δώρο Θεού, που απολαμβάνει η Ιερά Μονή εδώ και πολλά χρόνια, επιστρέφει ξανά πιο γλυκό, πιο ελκυστικό. Η θρυλική ροδοζάχαρη,  ένα πραγματικά μοναδικό γλυκό κουταλιού φτιαγμένο από ροδοπέταλα με την παραδοσιακή συνταγή των μοναχών, είναι προ των πυλών της ανάστασης!

Ενα διάσημο μπραντ νέιμ της Αιγιάλειας αναγεννάται.

Από τον Μάιο, το αργότερο, αφού το μάζεμα του θαυματουργού και μοναδικού στην Ελλάδα τριαντάφυλλου γίνεται αρχές ή μέσα Μαΐου και διαρκεί 15-20 μέρες, το μοναστήρι θα γεμίσει και πάλι με τα πανέμορφα βαζάκια μ’ αυτό το πολύ ιδιαίτερο γλυκό, και παράλληλα η διάθεση ροδοζάχαρης θ’ αρχίσει σ’ όλη την Ελλάδα!

Με αφορμή, λοιπόν, τη συμφωνία της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών, με τις ευλογίες, φυσικά και τη συναίνεση του Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Ιερώνυμου, με την εταιρεία «Μύγα ΕΠΕ» και τον εκπρόσωπό της τον Σωτήρη Προκόπη για την ανακαίνιση του παλαιού εργαστηρίου, την καλλιέργεια ροδώνων, την παραγωγή και διάθεση του γλυκού, η «ΠτΔ» ήρθε σε επικοινωνία με τον ηγούμενο της Ι.Μ. πατέρα Ιερόθεο και έμαθε λεπτομέρειες του τόσο γλυκού, για όλους, ντιλ!

Η Ιερά Μονή δεν εισπράττει χρήματα από την παραγωγή ροδοζάχαρης. Παίρνει τη ροδοζάχαρη που της αναλογεί. Η συμφωνία προβλέπει ότι ο ενοικιαστής-παραγωγός, ο κ. Προκόπης εν προκειμένω, δίνει στο μοναστήρι μια αρκούντως ικανοποιητική ποσότητα ροδοζάχαρης, ώστε το μοναστήρι να έχει πάντα επάρκεια και να διαθέτει το γλυκό σε όσους επισκέπτες προσέρχονται και επιθυμούν να αγοράσουν.

Το υπόλοιπο απόθεμα της παραγωγής το διαθέτει και το εκμεταλλεύεται ο κ. Προκόπης.

Ο π. Ιερόθεος μιλούσε και το ‘νιωθες πως ευφραινόταν η ψυχή του:

Αιγιάλεια - Ροδοζάχαρη Μονής Ταξιαρχών: Το «brand» γλυκό, εξελιγμένο, πάλι στην αγορά

Ο ηγούμενος π. Ιερόθεος

-«Είναι πραγματικά χαρά μας που θα ξαναρχίσει η παραγωγή ροδοζάχαρης. Για δύο χρόνια, η παραγωγή είχε σταματήσει και δεν σας κρύβω ότι ήταν κάτι που μας πονούσε, μας στενοχωρούσε. Ο λόγος ήταν ότι το εργαστήριο δεν ήταν κατάλληλο πλέον. Οι συνθήκες λειτουργίας του με τον προηγούμενο διαχειριστή δεν ήταν οι πλέον κατάλληλες και γι’ αυτό κρίναμε σκόπιμο να διακοπεί η λειτουργία του, όσο κι αν πόναγε κάτι τέτοιο…».

-«Τώρα, ο καινούργιος διαχειριστής, ο κ. Προκόπης, ανακαίνισε το εργοστάσιο, έφερε υπερσύγχρονα μηχανήματα και ψυγεία. Ολα ελεγμένα από τον ΕΦΕΤ. Ηρθε ήδη κλιμάκιο του ΕΦΕΤ και έκανε πλήρη έλεγχο. Νιώθουμε σαν ν’ αποκτά και πάλι ζωή το μοναστήρι μας. Η χαρά είναι μεγάλη για όλους μας».

-«Από τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η νέα παραγωγή. Ομως, αν κρίνει ο διαχειριστής ότι υπάρχει σε καλή ποιότητα απόθεμα από πάστες περσινής σοδειάς, το γλυκό, δηλαδή, το οποίο το παγώνουμε μετά και απ’ το οποίο παράγεται το γλυκό, ενδέχεται να βγει η πρώτη παραγωγή και σε ένα μήνα περίπου. Αλλά η κανονική παραγωγή, η πρώτη μετά το 2019, θα ξεκινήσει από τον Μάιο».

-«Μεταξύ 10 και 25 Μαϊου, περίπου, είναι η μοναδική χρονική περίοδος κάθε χρόνο που βγαίνει το συγκεκριμένο τριαντάφυλλο. Το μαζεύουν οι μοναχοί, φτιάχνουν την πάστα, η οποία διατηρείται στα κατάλληλα ψυγεία όλο τον χρόνο και από κει φτιάχνεται το γλυκό και διατίθεται. Δεν φτιάχνεται όλη η παραγωγή το Μάιο. Απλώς τον Μάιο μαζεύεται το τριαντάφυλλο, φτιάχνεται η πάστα και από αυτήν, που διατηρείται στους καταψύκτες, παράγεται όλο τον υπόλοιπο χρόνο το γλυκό».

-«Μας είχε στοιχίσει πολύ αυτή η διακοπή παραγωγής τα δύο τελευταία χρόνια. Η ροδοζάχαρη ήταν και παραμένει το σήμα κατατεθέν της μονής μας. Ηταν και θα είναι για πάντα κάτι το ξεχωριστό, το μοναδικό για όλους μας».

Αιγιάλεια - Ροδοζάχαρη Μονής Ταξιαρχών: Το «brand» γλυκό, εξελιγμένο, πάλι στην αγορά

Αιγιάλεια - Ροδοζάχαρη Μονής Ταξιαρχών: Το «brand» γλυκό, εξελιγμένο, πάλι στην αγορά

Ο επιχειρηματίας Σωτήρης Προκόπης

Σαν από μηχανής θεός ο Σωτήρης Προκόπης

«Από μηχανής θεός» στην υπόθεση ο επιχειρηματίας Σωτήρης Προκόπης, από το Μαυρίκι Αιγιαλείας, ο οποίος αποφάσισε πριν λίγους μήνες να επεκτείνει τη δράση του και στη ροδοζάχαρη. Οπως αποκαλύπτει η «ΠτΔ», ο αιγιαλέας επιχειρηματίας (ιδιοκτήτης της ΜΥΓΑ ΕΠΕ, Παραγωγή και Εμπορία Αγροτικών Προϊόντων) αξιοποιεί και εκμεταλλεύεται εδώ και μια δεκαετία περίπου, προς εξαγωγή στο εξωτερικό, τις σπάνιες ροδιές που καλλιεργεί σε στρέμματα που ανήκουν στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών και τα οποία ενοικιάζει.

Οταν προέκυψε το θέμα με τον προηγούμενο ενοικιαστή, που εγκατέλειψε, ουσιαστικά, το εργοστάσιο παραγωγής ροδοζάχαρης, ο κ. Προκόπης αποφάσισε να βγει μπροστά και να κλείσει και συμφωνία Νο2 με την Ιερά Μονή. Ο κ. Προκόπης έχει ως βάση των δραστηριοτήτων του την Αθήνα αλλά συχνά-πυκνά κατεβαίνει στα πάτρια εδάφη και αρκετές φορές περνάει από την Ιερά Μονή Ταξιαρχών για ν’ ανάψει το κεράκι του…

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ