Ερχεται το «e–mati» της ΑΑΔΕ με την επωνυμία «e–περιουσιόλογιο»

Ο Χρήστος Γρηγοράτος είναι λογιστής

Με το e-Περιουσιολόγιο η Εφορία αποκτά «μάτι» στην περιουσία όλων των φυσικών προσώπων και νομικών οντοτήτων. Θα παρακολουθεί κάθε μεταβολή της και θα διασταυρώνει τα στοιχεία της εφαρμογής με άλλα στοιχεία. Βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου εμφανίζονται αδικαιολόγητες αποκλίσεις στην αξία ή και τον αριθμό των περιουσιακών στοιχείων από έτος σε έτος, αναντιστοιχίες ανάμεσα στο ύψος του ετησίου εισοδήματος και της αξίας των κατεχομένων περιουσιακών στοιχείων κ.λπ. ώστε να είναι στοχευμένοι πιο αποτελεσματικά οι φορολογικοί έλεγχοι.

Το πλάνο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι με την ενεργοποίηση της εφαρμογής, θα μεταφερθούν σε αυτήν, όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων που ήδη υπάρχουν στο taxisnet από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ή από τα στοιχεία των εντύπων Ε1, ή προκύπτουν από συμβολαιογραφικές πράξεις.

Στη συνέχεια οι φορολογούμενοι θα μπουν στην εφαρμογή, θα ελέγξουν αν τα στοιχεία είναι σωστά, θα κάνουν τυχόν διορθώσεις, αλλά θα προσθέσουν και άλλα στοιχεία, που ενδεχομένως παρέλειψαν να δηλώσουν. Τα περιουσιακά στοιχεία που θα δηλώνουν οι φορολογούμενοι στο e-Περιουσιολόγιο είναι:

· Χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στις κατοικίες των φορολογουμένων
· Μετρητά σε θυρίδες
· Κοσμήματα
· Πίνακες
· Καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες
· Καταθέσεις του εξωτερικού
· Πλάκες χρυσού
· Μετοχές
· Ομόλογα
· Έντοκα γραμμάτια
· Συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις
· Εταιρικά μερίδια
· Μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων
· Ακίνητα
· Αυτοκίνητα, σκάφη, αεροπλάνα, ελικόπτερα

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
BARRY FINNERTY