Ερευνα Data Consultants: Το lockdown κούρασε και έφθειρε – Οι απαντήσεις για τα εμβόλια

Ερευνα Data Consultants: Το lockdown κούρασε και έφθειρε - Οι απαντήσεις για τα εμβόλια

Η πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα του πολίτη επηρεάζουν τη στάση μας στην αξιολόγηση της αντιμετώπισης του κορονοϊού από την πολιτεία. Οσο εγγύτερα βρεθεί κανείς στη φιλελεύθερη και συντηρητική ζώνη, τόσο εγκρίνονται τα μέτρα της κυβέρνησης.

Οσο απομακρύνεται, τόσο θεωρούνται υπερβολικά. Αξιοσημείωτο: Η μακρά και αγωνιώδης περιπέτεια του β’ λοκντάουν έφθειρε την κυβέρνηση στα μάτια των πολιτών, ενδεχομένως παροδικά. Αξιοσημείωτο β’ :Ισως και λόγω των εμβολίων, οι μεγαλύτερες ηλικίες ανησυχούν λιγότερο ότι θα νοσήσουν. Οι νέοι πρόθυμοι για εμβολιασμό. Επίσης οι πολίτες δηλώνουν ότι τηρούν «αρκετά» τα υγειονομικά μέτρα ή έτσι τουλάχιστον πιστεύουν.

Το β΄μέρος της δημοσκόπησης της Data consultants στη Δυτική Ελλάδα. Αθεράπευτη η επιφυλακτικότητα απέναντι στο εμβόλιο.


Ενας χρόνος covid 19 – Πόσο έχει αλλάξει η ανησυχία του κοινού και οι απόψεις για τα περιοριστικά μέτρα


1.1      Πόσο πιθανόν να νοσήσει κάποιος από εμάς;

Από την ερώτηση: «Πόσο πιθανό θεωρείτε να νοσήσετε εσείς ή κάποιος στο άμεσο οικογενειακό σας περιβάλλον από τον Κορονοϊό;»

Στο β μέρος της έρευνας της Data Consultants αποτυπώνεται πόσο έχουν αλλάξει η ανησυχία του κοινού για τη νόσο, οι απόψεις για την αναγκαιότητα των περιοριστικών μέτρων και η τήρησή τους, η στάση απέναντι στον εμβολιασμό, περισσότερο από ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας.

Από τον Μάρτιο 2020 έως σήμερα το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν πιθανόν να νοσήσουν είτε οι ίδιοι είτε κάποιοι στο άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον από κορονοϊό παρουσιάζει μικρές διαφοροποιήσεις ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν την εκάστοτε χρονική στιγμή, όπως ο αριθμός των κρουσμάτων, η πρόοδος του εμβολιασμού κ.α. Με εξαίρεση τον Μάρτιο’20 που περισσότεροι από ένας στους δύο πολίτες φοβόνταν ότι είναι αρκετά έως πολύ πιθανόν να κολλήσουν, στις άλλες 3 μετρήσεις η εικόνα καταγράφεται σχεδόν ίδια με τους πολίτες να μοιράζονται.

Μεταστροφή παρατηρείται στις απόψεις των νεότερων ηλικιακά, που μετά και την ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων και σε μικρότερες ηλικίες δείχνουν να ανησυχούν περισσότερο σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα . Αντίστροφη είναι η αλλαγή στην ψυχολογία των μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 65 ετών) οι οποίοι δεν φοβούνται πλέον στον ίδιο βαθμό με το παρελθόν.  

1.2      Τήρηση μέτρων


Από την ερώτηση: «Εσείς προσωπικά θα λέγατε ότι τηρείτε τα μέτρα πρόληψης έναντι του κορονοϊού, όπως αυτά ανακοινώνονται από το Υπουργείο Υγείας;»

Παρά τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, μετά και το άνοιγμα της αγοράς, δείχνοντας πως οι πολίτες «χαλάρωσαν»  ως προς την τήρηση των μέτρων πρόληψης έναντι του κορονοϊού, το 83,2% των πολιτών δηλώνουν ότι τηρούν τα μέτρα αρκετά έως πολύ σχολαστικά. Αξιοσημείωτη άνοδο, σε σχέση με το Δεκέμβριο ’20, παρουσιάζει το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ότι τηρούν τα μέτρα πολύ σχολαστικά,  με τα άτομα νεότερης ηλικίας αλλά και οι άνω των 65 ετών να έχουν αυξήσει τη τήρηση των μέτρων σε σχέση με το Δεκέμβριο ’20.

1.3      Αναγκαιότητα μέτρων


Από την ερώτηση: «Τελικά, κατά την άποψή σας, τα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει και λαμβάνει η πολιτεία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας, ήταν και είναι…:»

Αναγκαία κρίνονται από το 58,7% τα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει και λαμβάνει η πολιτεία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού από την αρχή της πανδημίας, ενώ υπερβολικά  από το 37,9%, ποσοστό το οποίο παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 7% σε σχέση με το  Δεκέμβριο ’20. Η αύξηση αυτή οφείλεται αφενός στην κούραση των πολιτών που έχει προέλθει από το παρατεταμένο lockdown και αφετέρου στην διατήρηση περιορισμών που κρίνονται από τους πολίτες χωρίς υγειονομικό όφελος (π.χ. καταστήματα χωρίς μουσική, καθυστέρηση ανοίγματος εμπορικής αγοράς, γυμναστηρίων κ.ο.κ.).

Πιο θετικά αξιολογούν την αναγκαιότητα των μέτρων οι πολίτες που πολιτικά αυτοτοποθετούνται στον κεντροδεξιό και δεξιό χώρο, εν αντιθέσει αυτών που αυτοτοποθετούνται στον κεντροαριστερό και αριστερό χώρο οι οποίοι θεωρούν τα μέτρα υπερβολικά.

1.4      Εμβολιασμός


Από την ερώτηση: «Θα εμβολιαστείτε αμέσως για τον κορoνοϊό, θα περιμένετε μερικούς μήνες να σιγουρευτείτε για το εμβόλιο ή δεν θα εμβολιαστείτε;»

Στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για τον κορονοϊό είναι και ο εμβολιασμός που έχει ξεκινήσει στην χώρα μας από τα τέλη Δεκεμβρίου. Σημαντική είναι η μεταστροφή των απόψεων των πολιτών της ΠΔΕ που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, σχετικά με την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν, συγκριτικά με τον Δεκέμβριο’20. Μόλις το 14,1% δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν, ποσοστό που τον Δεκέμβριο καταγραφόταν διπλάσιο, ενώ μειωμένοι σημαντικά είναι και αυτοί που δηλώνουν ότι θα περιμένουν να σιγουρευτούν για την ασφάλεια του εμβολίου (Μάιος’21:33,0%/ Δεκέμβριος’20: 42,5%).

Η αλλαγή των προθέσεων των νεαρής ηλικίας πολιτών κάτω των 25 ετών παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς 8 στους 10 δηλώνουν ότι προτίθενται να εμβολιαστούν ενώ 1 στους δυο θα πραγματοποιήσει άμεσα το εμβόλιο, σε αντίθεση με την έρευνα του Δεκεμβρίου ’20 που 4 στους 10 δήλωναν πως δεν θα εμβολιαστούν.

Σημαντικό είναι επίσης ότι το 40% των πολιτών ηλικίας 65 ετών και άνω, που δεν έχουν εμβολιαστεί, δηλώνουν ότι θα περιμένουν ή ότι δεν θα εμβολιαστούν καθόλου. Βέβαια, σε αυτό το ποσοστό θα πρέπει να προστεθεί και το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι θα εμβολιαστούν αμέσως καθώς, μετά από τόσους μήνες που είναι διαθέσιμα τα εμβόλια για αυτές τις ηλικιακές ομάδες, μάλλον αποκρύπτουν την πραγματική τους πρόθεση δηλώνοντας την «σωστή» απάντηση.  

Ανάλογη εικόνα για την πρόθεση των πολιτών να εμβολιαστούν καταγράφει σε πανελλαδικό επίπεδο και η έρευνα της ALCO.  

1.5Πρόγραμμα εμβολιασμών


Από την ερώτηση: «Είστε ή όχι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση σε σχέση με το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμών;»

Θετική στάση παρουσιάζουν οι πολίτες απέναντι στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθώς περισσότεροι από ένας στους δυο πολίτες της Δυτικής Ελλάδας δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην χώρα όπως καταγράφηκε από την έρευνα της ALCO.

Μεγαλύτερη ικανοποίηση επιδεικνύουν οι πολίτες άνω των 45 ετών, ενώ και οι πολίτες που πολιτικά αυτοτοποθετούνται στην κεντροδεξιά και δεξιά είναι περισσότερο ικανοποιημένοι έναντι των πολιτών με πολιτική αυτοτοποθέτηση κεντροαριστερά και αριστερά.


1.6      Ικανοποίηση από τις αποφάσεις κυβέρνησης – υπουργείου υγείας


Από την ερώτηση: «Πόσο ικανοποιημένος/η είσαστε από την ταχύτητα στην λήψη αποφάσεων από την κυβέρνηση;»

Αξιοσημείωτη η μεταβολή που παρατηρείται στην ικανοποίηση των πολιτών από την ταχύτητα λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης κατά τους μήνες του 1ου και του 2ου κύματος της πανδημίας. Στις έρευνες Μαρτίου και Απριλίου του 2020 (1ο κύμα) η ικανοποίηση κυμαινόταν 70-80% ενώ στις έρευνες Δεκεμβρίου΄20 και Μαϊου’21 κυμαίνεται στο 31-34%.


Από την ερώτηση: «Πόσο ικανοποιημένος/η είσαστε από τον βαθμό ετοιμότητα του συστήματος υγείας;»

Μεταβολή παρατηρείται και στον βαθμό ετοιμότητας που έχει επιδείξει το σύστημα υγείας στο 1ο και 2ο κύμα της πανδημίας αλλά η πτώση της ικανοποίησης είναι μικρότερη, με τάση ανόδου όμως τον Μάιο’21 της τάξεως του 3,7%.  Ταυτόχρονα,  οι πολίτες που κρίνουν αρνητικά το σύστημα υγείας και τον βαθμό που αυτό είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους ασθενείς που νοσούν από Κορονοϊό και όχι μόνο, το Δεκέμβριο ’20 και το Μάιο ’21 καταγράφηκε διπλάσιο από αυτό του Μαρτίου ’20 και του Απριλίου ’20.


Από την ερώτηση: «Πόσο ικανοποιημένος/η είσαστε από την ενημέρωση που παρέχεται στους πολίτες από το Υπουργείο Υγείας;»

Αυτό που είχε αξιολογηθεί θετικότερα από την αρχή της πανδημίας ήταν η ενημέρωση που παρείχε το Υπουργείο υγείας στους πολίτες μέσω των εκπροσώπων της επιστημονικής ομάδας, της πολιτικής προστασίας, του υπουργείου κ.α. Τον Μάρτιο’20 η ικανοποίηση καταγραφόταν στο 76,3% και τον Απρίλιο’20 στο 71,4%. Τον Δεκέμβριο καταγραφόταν αξιοσημείωτη πτώση με το ποσοστό των μη ικανοποιημένων να ξεπερνάει αυτό των ικανοποιημένων.  Ωστόσο σήμερα μετά και τις ενέργειες που έχει επιδείξει το Υπουργείο Υγείας σε σχέση με το εμβολιαστικό πρόγραμμα και την ενημέρωση των πολιτών το αντίστοιχο ποσοστό ικανοποίησης έχει βελτιωθεί με το 50,7% να δηλώνει αρκετά έως πολύ ικανοποιημένοι και το 28,2% καθόλου έως λίγο ικανοποιημένοι.

Ταυτότητα της έρευνας

ΣΚΟΠΟΣ: Η διερεύνηση των απόψεων της κοινής γνώμης σε θέματα επικαιρότητας για τον 1 χρόνο που συμπληρώθηκε από την εμφάνιση της πανδημίας, για λογαριασμό της εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ – ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Τυχαίο δείγμα 368 ανδρών και γυναικών 17 ετών και άνω. ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΣΤΑΘΜΙΣΗΣ: Το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο και την ηλικία. ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 20/4-24/5/2021. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Ποσοτική έρευνα με συνδυασμό διαδικτυακής (CAWI) και τηλεφωνικών συνεντεύξεων με δομημένο ερωτηματολόγιο. ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία “Data Consultants” [Α.Μ. ΕΠΙΧ. ΔΗΜΟΣΚΠ.-ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ Ε.Σ.Ρ.2, Α.Μ. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Αρχής προστ. Ατομ. Δεδ. Ν 472/1997:817]. H “Data Consultants” είναι μέλος του ο ΣΕΔΕΑ και μέτοχος της Ελεγκτικής Εταιρείας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Κοινής Γνώμης.

Σημείωση: Για λόγους σύγκρισης παρουσιάζονται ευρήματα από τις εξής έρευνες: DATA RC- 17-19/3/2020 Αχαΐα, DATA RC 7-12/4/2020 Αχαΐα,DATA RC 14-21/12/2020 Αχαΐα,  ALCO 13-9/12/2020 πανελλαδικά, ALCO 12-1/4/2021 πανελλαδικά.  




Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ