ΕΡΕΥΝΑ: «Οργιάζουν» οι απατεώνες με κέρδη μισό εκ. ευρώ -Η «Π» παρουσιάζει τα επίσημα στοιχεία για το α’ εξάμηνο του 2022

Σε «επιδημία» εξελίσσονται οι απάτες, με επιτήδειους να υφαρπάζουν μεγάλα χρήματα. Στην Αχαΐα το φαινόμενο προκαλεί πονοκέφαλο στις διωκτικές αρχές, αφού ο εντοπισμός των δραστών καθίσταται δύσκολη υπόθεση.

ΕΡΕΥΝΑ: «Οργιάζουν» οι απατεώνες με κέρδη μισό εκ. ευρώ -Η «Π» παρουσιάζει τα επίσημα στοιχεία για το α' εξάμηνο του 2022

Διαστάσεις «επιδημίας» λαμβάνουν οι απάτες με «πολυμήχανους» επιτήδειους να υφαρπάζουν μεγάλα χρηματικά ποσά, είτε μέσω υποκλοπής προσωπικών κωδικών πρόσβασης τραπεζικών λογαριασμών, είτε σε δια ζώσης ραντεβού με τα ανυποψίαστα θύματα.

Στην Αχαΐα από την αρχή του έτους, οι υποθέσεις εξαπάτησης πολιτών αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, με θύματα όλων των ηλικιών να καταφεύγουν στις διωκτικές αρχές, καταγγέλλοντας πλείστα περιστατικά. Με πρόχειρους υπολογισμούς το ύψος της υπεξαίρεσης, εκτιμάται πως αγγίζει τις 500.000 ευρώ.

Μπορεί η τακτική προσέγγισης των δραστών να ποικίλλει κατά περιόδους, ωστόσο οι διαδικτυακές απάτες και τα δήθεν τροχαία ατυχήματα κατέχουν τις πρώτες θέσεις.

Αυξητική τάση καταγράφεται το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Πελοπόννησος». Διάστημα κατά το οποίο συνελήφθησαν 7 άτομα.

ΕΡΕΥΝΑ: «Οργιάζουν» οι απατεώνες με κέρδη μισό εκ. ευρώ -Η «Π» παρουσιάζει τα επίσημα στοιχεία για το α' εξάμηνο του 2022

ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Οπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους έχουν τελεστεί 163 συμβάντα, έχουν καταγραφεί 18 απόπειρες απάτης και έχουν εξιχνιασθεί 54 υποθέσεις.

«ΨΑΡΕΜΑ»

Στην πρώτη θέση με 116 περιστατικά βρίσκονται οι απάτες μέσω διαδικτύου. Τα θύματα «ψαρεύονται» είτε με την αποστολή μαζικών μηνυμάτων, είτε με την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων (email) σε πελάτες εταιρειών, αφού προηγουμένως έχει παραβιαστεί η βάση δεδομένων των επιχειρήσεων και τέλος με την προσέγγιση «μαϊμού» τεχνικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, που αποκτούν πρόσβαση στις συσκευές και στους κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών, αδειάζοντας τους εν ριπή οφθαλμού.

ΕΡΕΥΝΑ: «Οργιάζουν» οι απατεώνες με κέρδη μισό εκ. ευρώ -Η «Π» παρουσιάζει τα επίσημα στοιχεία για το α' εξάμηνο του 2022

ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί με 31 περιστατικά, η ψευδής επίκληση πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων με την εμπλοκή συγγενικών προσώπων των θυμάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι δράστες «επιλέγουν» ηλικιωμένα άτομα, κυρίως γυναίκες.

Επικοινωνούν μαζί τους τηλεφωνικά και τους συστήνονται κατά κύριο λόγο ως γιατροί δημόσιων νοσοκομείων και με το πρόσχημα πως δικά τους άτομα – παιδιά ή εγγόνια – έχουν τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαία ατυχήματα και χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης τους αποσπούν χρήματα και κοσμήματα. Για να γίνουν πειστικοί δεν διστάζουν να «δώσουν» στο τηλέφωνο συνεργούς τους που προσποιούνται τους τραυματίες και προτρέπουν τα θύματα να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις συμβουλές του «επιστήμονα».

ΕΡΕΥΝΑ: «Οργιάζουν» οι απατεώνες με κέρδη μισό εκ. ευρώ -Η «Π» παρουσιάζει τα επίσημα στοιχεία για το α' εξάμηνο του 2022

Τον περασμένο Μάϊο στο κέντρο της Πάτρας, με διαφορά λίγων ωρών δυο γυναίκες, πέταξαν από το μπαλκόνια των διαμερισμάτων τους συνολικά 60.000 ευρώ για να «σώσουν» τα παιδιά τους! Εκτός από την ιδιότητα του γιατρού, οι δράστες εμφανίζονται ως δικηγόροι ακόμα και ως αστυνομικοί.

Στην τρίτη θέση με 32 καταγγελλόμενα περιστατικά βρίσκονται διάφορες μορφές απάτης. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται «δικαιούχοι» πάσης φύσεως επιδομάτων, προμήθεια καυσίμων και ειδών τροφίμων με υπόσχεση πως τα χρήματα θα καταβληθούν άμεσα μέσω τραπέζης, επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα (bitcoin) σε ανύπαρκτες εταιρείες, αγορές μέσω διαδικτυακών αγγελιών, «μαΐμού» τεχνικοί της ΔΕΗ κλπ.

Προ διμήνου στην Πάτρα «σήκωσαν» από τον τραπεζικό λογαριασμό πρατηριούχου 50.000€ με το πρόσχημα του ανεφοδιασμού φορτηγού με καύσιμα αξίας 500€. Στα Καλάβρυτα ιδιοκτήτρια φούρνου «κάηκε» από παραγγελία ψωμιού χάνοντας 55.000€. Και στις δυο περιπτώσεις οι δράστες έπεισαν τα θύματα επικαλούμενοι ονόματα γνωστών τους προσώπων. Στο Αίγιο 11.000€ οι οικονομίες ηλικιωμένου «έβγαλαν» φτερά, όταν τον κάλεσε τηλεφωνικά «λογιστής» με το πρόσχημα πως δικαιούται την επιδότηση ρεύματος. Αρχές Ιουνίου Πατρινός ναυτικός έχασε 45.000 € επενδύοντας σε κρυπτονομίσματα. Την ίδια περίοδο στην Πάτρα «ηλεκτρολόγος» της ΔΕΗ αφαίρεσε από ηλικιωμένη 10.500€ σε μετρητά και κοσμήματα, με το πρόσχημα του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς κατά την εκτέλεση εργασιών. Ο υποψήφιος αγοραστής προϊόντων «κόστισε» σε πατρινή εταιρεία τροφίμων 11.000 €. Την παραγγελία χρωμάτων βαφής αυτοκινήτων «πλήρωσε» με 14.000€ επιχειρηματίας στην Πάτρα, ενώ η πώληση παιδικού καροτσιού αξίας 70 ευρώ μέσω αγγελίας που ανήρτησε στο διαδίκτυο κόστισε σε Πατρινό ιδιώτη 30.000 ευρώ. Στο Αίγιο γυναίκα που επικαλέστηκε γνωστή φαρμακοποιό της πόλης παρήγγειλε φωτιστικά και άρπαξε από τον λογαριασμό του επιχειρηματία 8.000 €. Αρχές Ιουλίου η διαδικτυακή πώληση τρίκυκλου «στοίχισε» σε Αιγιώτη 55.000€. Διευκρινίζεται, ότι σε όλες τις περιπτώσεις απατών, διενεργείται προανάκριση από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες Αχαΐας και αρκετές υποθέσεις εξιχνιάζονται σε μεταγενέστερο χρόνο.

ΠΕΙΘΩ
Οι επιτήδειοι, κατά κύριο λόγο ποντάρουν στην άγνοια και την αφέλεια των υποψήφιων θυμάτων τους και χρησιμοποιώντας την τεχνική της πειθούς, καταφέρνουν να κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους. «Μ’ έπεισε» είναι η συνήθης φράση που βγαίνει από τα χείλη όσων καταγγέλλουν περιστατικά απάτης στους αστυνομικούς που υπηρετούν στην υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών, αλλά και στα Τμήματα Ασφάλειας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Σε τακτά χρονικά διαστήματα, τόσο η τοπική ΕΛΑΣ, όσο και σε κεντρικό επίπεδο το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, προχωρούν σε ενημερωτικές δράσεις, είτε μέσω ανακοινώσεων, είτε με την προβολή μηνυμάτων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο κλπ). Βασική επιδίωξη, είναι η πληροφόρηση των πολιτών, για την αποφυγή «παγίδων» που όπως φαίνεται, σε αρκετές των περιπτώσεων είναι καλοστημένες.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλεία: Χαμός για ένα …πλατύσκαλο! - Απίστευτη εξέλιξη σε προβολή ταινίας για παιδιά σε χωριό της Ήλιδας
Αγρίνιο: Εντοπίστηκε ο γιγαντιαίος λιθόκερος – Το μεγαλύτερο υδρόβιο έντομο της Ευρώπης
Δημοσκόπηση Data Consultants: Το τρένο διχάζει την Πάτρα
Πάτρα: Συλλυπητήρια του Εμπορικού Συλλόγου για τον Γιώργο Κουμπάτη