Ερευνα: Στους 7.000 οι Πατρινοί με διεγνωσμένη άνοια – Στο έλεος οι νοητικά ή ψυχικά πάσχοντες

Πολλά τα άτομα που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για κατάλληλη δομή φροντίδας τους. Ανησυχητικοί οι αριθμοί, με δημογραφικές τάσεις δύσκολες σε Πάτρα και Δυτική Ελλάδα.

Ερευνα: Στους 7.000 οι Πατρινοί με διεγνωσμένη άνοια - Στο έλεος οι νοητικά ή ψυχικά πάσχοντες

Περίπου στις 7.000 ανέρχονται οι Πατρινοί που έχουν διαγνωστεί με άνοια. Εκτιμάται ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί αδιάγνωστοι λόγω έλλειψης κατάλληλων δομών που θα αναλάβουν τον πάσχοντα νοητικά ή ψυχικά από τη στιγμή της διάγνωσης έως την ένταξή του σε ένα πρόγραμμα ημερήσιας φροντίδας. Αυτή τη στιγμή 150 άτομα βρίσκονται στη λίστα αναμονής για να βρεθεί η κατάλληλη δομή για τη φροντίδα τους.

Εξαίρεση της Πάτρας για μονάδα ψύχωσης – Στα ράντζα οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί και το σίγουρο είναι ότι οι δημογραφικές τάσεις περιγράφουν ακόμα πιο δύσκολες επερχόμενες καταστάσεις. Η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα προφανώς και δεν αποτελούν εξαίρεση. Αντίθετα, μέσα από τις δράσεις ευαισθητοποίησης που διοργανώνονται αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει πρόληψη και οργάνωση ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα των πασχόντων.

Το αρνητικό είναι ότι η Αχαΐα μένει διαρκώς εκτός του σχεδιασμού ανάπτυξης τέτοιων δομών. Η «Πελλοπόννσηος» παρουσίασε χθες τα αποκαλυπτικά στοιχεία που προέκυψαν από τις ομιλίες που έγιναν στο πλαίσιο της εκδήλωσης 6ο «Ταξίδι Ελπίδας» που διοργάνωσε η «Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στο Αλτσχάιμερ», σε συνεργασία με το Ιατρείο Ψυχογηριατρικής και Πρώιμης Διάγνωσης Νευρονοητικών Διαταραχών της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών και την υποστήριξη του Κοινωφελούς Σωματείου Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑμεΑ «Φροντίζω».

Οι φροντιστές των πασχόντων ανέδειξαν το κενό που υπάρχει σε επίπεδο δομών και το οποίο μεγεθύνει τον Γολγοθά που περνάει η οικογένεια. Ο καθηγητής και διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΠ Φίλιππος Γουρζής, μιλώντας με συγκεκριμένα στοιχεία, υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης ενός οργανωμένου πλαισίου για τη φροντίδα των ατόμων αυτών. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, ασθενείς με νευρονοητικές διαταραχές νοσηλεύονται σε ράντζα της Ψυχιατρικής Κλινικής.

Αυτό δεν είναι τυχαίο. «Προκηρύχθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια 130 δομές. Το πρόβλημα είναι ότι από αυτές τις 130, η Αχαΐα πήρε μόνο μία για τον αυτισμό, όταν μάλιστα υπάρχουν άλλες τρεις δομές στην περιοχή μας γι’ αυτό το αντικείμενο. Σε γειτονικούς νομούς, όπως η Μεσσηνία, προκηρύχτηκαν επτά όταν με βάση τον πληθυσμό που έχει θα έπρεπε να πάρει τις μισές από εμάς. Η πρώτη δομή πανελληνίως για άνοια τελικού σταδίου προκηρύχτηκε στην Καλαμάτα το 2018» σημείωσε ο κ. Γουρζής, μιλώντας χθες στον «Peloponnisos FM».

Στο ερώτημά μας, δε, γιατί συμβαίνει αυτό, ο καθηγητής απάντησε: «Εχω χρέος να το πω ότι τα κριτήρια ήταν άλλα. Υποθέτω ότι ήταν αυτό που έχει αναδείξει και ο ΟΑΣΣΑ, το πελατειακό κράτος. Δεν βλέπω άλλο λόγο γιατί εκεί πήγαν επτά κι εδώ μία. Αυτό πρέπει να μας κινητοποιήσει όλους. Οφείλω να τονίσω ότι ο τωρινός διοικητής της 6ης ΥΠε ο κ. Καρβέλης καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, αλλά δυστυχώς οι αποφάσεις λαμβάνονται κεντρικά. Εχουμε 150 ασθενείς στη λίστα αναμονής για να πάνε σε δομές. Αλλοι νοσηλεύονται σε ράντζα στην Ψυχιατρική Κλινική. Αυτά είναι απαράδεκτα. Οι χρόνιοι ασθενείς είτε έχουν άνοια είτε έχουν Αλτσχάιμερ ή σχιζοφρένεια, αξίζουν το καλύτερο δυνατό».

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ

Εγκαιρα, το Τμήμα Τρίτης Ηλικίας του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) με την εξειδίκευση που έχει, με στοιχεία και δεδομένα προτείνει λύσεις, που χρειάζονται υποστήριξη, ενίσχυση και συνέργεια κι από άλλους τοπικούς φορείς. Για παράδειγμα, προτείνεται η δημιουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ). Στην Αχαΐα δεν λειτουργεί ούτε ένα.

Αυτό δεν προχώρησε και το χειρότερο έρχεται με τη συγχώνευση του ΚΟΔΗΠ με τον κεντρικό Δήμο. Η εξέλιξη αυτή ελλοχεύει τον κίνδυνο να χαθεί η ευελιξία του τρόπου παρέμβασης και η ανθρωποκεντρική προσέγγιση των ωφελούμενων και να υποκατασταθεί από δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίας. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» που λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2023.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αξιοποιήσει το ΕΣΠΑ κι έχει αναπτύξει για πρώτη φορά προγράμματα στήριξης των ηλικιωμένων και των πασχόντων από άνοια. Μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος που έχει πρωτοστατήσει για την εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων και με τη στήριξή του διεξάγονται εκδηλώσεις και δράσεις που αναδεικνύουν τα ζητήματα αυτά, όπως το «Ταξίδι Ελπίδας», σημείωσε από το βήμα της εκδήλωσης αυτής ότι πρέπει όλοι οι φορείς συντονισμένα να διεκδικήσουν την υλοποίηση ενός τέτοιου δικτύου. Τα οικονομικά εργαλεία υπάρχουν, απαιτούνται συνεργασίες, οργάνωση και διεκδίκηση.

Διαβάστε επίσης

Αχαΐα: Πτώση θερμοκρασίας ακόμα και 9 βαθμών μέσα στο σαββατοκύριακο – Ο καιρός έως τα Χριστούγεννα

Πάτρα: Έσπασαν τζάμι ΙΧ αυτοκινήτου για να απεγκλωβίσουν παιδί

«Δεν ήξερα να χρησιμοποιώ φωτοβολίδα, ήθελα να ρίξω ψηλά, ήμουν 70 μέτρα μακριά», είπε στον ανακριτή ο 18χρονος

Προαστιακός: Κόβει-ράβει δρομολόγια – Αλλαγή ωραρίων στις αναχωρήσεις των τρένων αλλά και προσθήκες

Αυξήσεις στις τιμές των διοδίων: Πόσο θα κοστίζει το ταξίδι από Πάτρα για Αθήνα και Ιωάννινα – Πόσο πάει η διέλευση από τη Γέφυρα

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ