Εργασιακά: Ερχεται το μεγάλο τεστ για την κυβέρνηση
![Εργασιακά: Ερχεται το μεγάλο τεστ για την κυβέρνηση](https://pelop.gr/wp-content/uploads/2021/06/image-629092-700x432.jpeg)
Την επόμενη εβδομάδα σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση που βρίσκεται στον πυρήνα του κυβερνητικού προγράμματος και η οποία παράλληλα αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα. Αποτελεί, επίσης, το πρώτο crash test της κυβέρνησης σε έναν τομέα που παραδοσιακά προκαλεί συγκρούσεις και εντάσεις σε κοινωνικό επίπεδο.
Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει σηκώσει το λάβαρο της «αντίστασης» καλώντας κόμματα και συνδικαλιστές «να λάβουν θέσεις μάχης» απέναντι στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια κατάργησης του οκταώρου και της αμοιβής των υπερωριών.
Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσπάθεια δημιουργίας κοινωνικών συγκρούσεων και παραποίησης των όσων προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο κυβερνητικού στελέχους ότι ο κ. Τσίπρας «κήρυξε πόλεμο σε ένα νομοσχέδιο που δεν έχει ακόμα κατατεθεί και δεν έχουν παρουσιαστεί οι ακριβείς διατάξεις». Η κυβέρνηση θεωρεί τις αλλαγές στα εργασιακά ως μία από τις κομβικές μεταρρυθμίσεις της θητείας της και εμφανίζεται έτοιμη για την μάχη που αναμένεται να ακολουθήσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν, συνδυάζει τις προοπτικές της ατομικής προκόπης με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας προς όφελος όλων. Με λίγα λόγια, δίνει τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο και στην πρόοδο του τόπου».
Ο νέος χάρτης για την εργασία που σχεδιάζει η κυβέρνηση φέρνει, όπως εξηγούν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον Έλληνα εργαζόμενο, τι προβλέπει, τι προστατεύει, ποιον προστατεύει από καταχρήσεις των εργοδοτών σχετικά με απλήρωτες υπερωρίες ή αδήλωτη εργασίαΘεσπίζει πρώτη φορά άδεια μετ’ αποδοχών και για τον πατέρα και δίνει γονική άδεια για το ζευγάρι και θέτει ένα πλαίσιο ασφάλισης, αλλά και ασφάλειας για όσους εργάζονται σε εργασίες delivery και κούριερ.
Στις κατηγορίες για κατάργηση του οκταώρου και των υπερωριών το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για μυθεύματα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει. Εκείνο που προστίθεται, είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος.
Σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις, ο υπουργός Κ. Χατζιδάκης δήλωσε:
«Η συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, νέες σχετικά δραστηριότητες, όπως οι συνεργατικές πλατφόρμες (delivery, courier, κλπ), αλλά και η τηλεργασία, που μπήκε δυναμικά στην εργασιακή ζωή, είναι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν με δικαιοσύνη. Το ίδιο ισχύει και για το μεγαλύτερο πρόβλημα των εργαζομένων στην Ελλάδα, που δεν είναι άλλο από την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία.
Η πολιτική, πέρα από συνθήματα και μεγάλα λόγια, πρέπει να δει πώς θα αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα των πραγματικών εργαζομένων. Το οκτάωρο, το πενθήμερο, οι 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα, είναι δικαιώματα κατοχυρωμένα εδώ και χρόνια σ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι, όμως, εξασφαλισμένη σε πολλές περιπτώσεις η τήρησή τους!
Γι’ αυτό, έχει μεγάλη σημασία η επέκταση και αναβάθμιση των ελέγχων για την τήρηση της νομοθεσίας, καθώς και η εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Για να κατοχυρώνονται στην πράξη το ωράριο και οι αμοιβές του κάθε εργαζομένου! Αυτές οι ρυθμίσεις ελέγχου του ωραρίου και των αμοιβών είναι και μια εγγύηση για την ενίσχυση και διεύρυνση άλλων ρυθμίσεων οι οποίες συμφιλιώνουν την εργασία με τις ανάγκες της οικογένειας και δίνουν πιο πολλές επιλογές στον εργαζόμενο. Ανοίγουμε το παράθυρο για τετραήμερο, έχοντας εγγυημένο το πενθήμερο. Και με έγνοια για την οικογένεια του εργαζομένου.
Τεράστια σημασία έχει επίσης η ρύθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που κάνουν τηλεργασία. Και γι’ αυτό θα προχωρήσουμε σε σύγχρονες ρυθμίσεις, με βάση όσα έχουν υιοθετηθεί στη Γαλλία και την Ιταλία για το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία»
Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΝΤΕΛΗ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News