Ερώτηση στη Βουλή για τους σταφιδοπαραγωγούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου – Από τους Καραθανασόπουλο και Παπαναστάση

«Η μετατροπή του προϊόντος αυτού σε “είδος υπό εξαφάνιση” για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών – εξαγωγέων, απειλεί την ίδια την επιβίωση χιλιάδων μικρών παραγωγών στην περιοχή» σημειώνουν οι δύο βουλευτές.

Ερώτηση στη Βουλή για τους σταφιδοπαραγωγούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου - Από τους Καραθανασόπουλο και Παπαναστάση

Στη Βουλή έφεραν το θέμα λήψης άμεσων μέτρων που αφορούν την επιβίωση των παραγωγών κορινθιακής σταφίδας στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης.

Όπως σημειώνουν στην ερώτησή τους: «Οι βιοπαλαιστές παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, έχουν φτάσει πια στα όριά τους. Η μετατροπή του προϊόντος αυτού σε “είδος υπό εξαφάνιση” για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών – εξαγωγέων, απειλεί την ίδια την επιβίωση χιλιάδων μικρών παραγωγών στην περιοχή.

Οι σταφιδοπαραγωγοί βρίσκονται στο έλεος των μεγαλεμπόρων, που αξιοποιώντας τη μείωση των εξαγωγών αλλά και το απόθεμα που υπάρχει από την περσινή σοδειά, προσπαθούν να αρπάξουν την παραγωγή σε τιμή εξευτελιστική. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, καθώς γνώριζε από τον Μάρτιο το πρόβλημα και δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο να στηρίξει τους σταφιδοπαραγωγούς και να απορροφηθεί η παραγωγή, ενώ εγχώρια υπάρχουν ανάγκες που θα μπορούσαν να καλυφθούν από αυτή.

Είναι επιτακτική η λήψη άμεσων μέτρων από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία εμφανίζεται μέχρι και σήμερα να «νίπτει τας χείρας της» λέγοντας ότι δεν μπορεί να παρέμβει στην αγορά και ότι θα υποβάλλει σχετικό αίτημα στην ΕΕ, ενώ περισσεύουν οι πανηγυρισμοί για την κύρωση της νέας ΚΑΠ.
Η ούτως ή άλλως μικρή παραγωγή σταφίδας που έχει απομείνει στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής αγοράς και της ΚΑΠ που εφάρμοσαν κι εφαρμόζουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, θα μπορούσε να διατίθεται για την κάλυψη εγχώριων αναγκών».

Οι δύο βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

• Να διατεθεί άμεσα όλη η παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας με ελάχιστη τιμή τα 2 ευρώ / κιλό;

• Να υπάρξει μείωση του κόστους παραγωγής με διάθεση αφορολόγητου πετρελαίου στους παραγωγούς, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας;

• Να εξοφληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ ως το τέλος του χρόνου;

• Να μην υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού ή στάνης;

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ