Ερύμανθος: Χωρίς ζώα φέτος η ιστορική Βουντούχλα – Η ευλογιά αλλάζει την εμποροπανήγυρη των 125 χρόνων
Η διοργάνωση επιστρέφει στις 9–11 Οκτωβρίου, αλλά χωρίς αγοραπωλησία ζώων για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου και την αποφυγή διασποράς της ευλογιάς

Με μια σημαντική αλλαγή επιστρέφει φέτος η Εμποροπανήγυρη της Βουντούχλας στον Δήμο Ερυμάνθου, ένας θεσμός που μετρά ήδη 125 χρόνια ζωής και παραμένει στενά συνδεδεμένος με την εμπορική και κοινωνική δραστηριότητα της περιοχής.
Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 9 έως και την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2026 στη θέση «Χάνι Βουντούχλας» της Δημοτικής Κοινότητας Ερυμάνθειας, ωστόσο αυτή τη φορά θα απουσιάζει ένα από τα στοιχεία που ιστορικά χαρακτήριζαν την πανήγυρη: η αγοραπωλησία ζώων.
Γιατί δεν θα γίνει αγοραπωλησία ζώων
Ο Δήμος Ερυμάνθου αποφάσισε η διοργάνωση να πραγματοποιηθεί χωρίς αγοραπωλησίες ζώων, επικαλούμενος την ανάγκη προστασίας του ζωικού κεφαλαίου και αποτροπής του κινδύνου διασποράς ευλογιάς και άλλων παθογόνων οργανισμών.
Η αλλαγή αποκτά ιδιαίτερη σημασία για έναν θεσμό που ξεκίνησε ως εμποροζωοπανήγυρη και επί δεκαετίες αποτελούσε σημείο συνάντησης για κατοίκους, παραγωγούς, κτηνοτρόφους και εμπόρους της ευρύτερης περιοχής.
Παρά τον περιορισμό, η διοργάνωση συνεχίζεται κανονικά, με τον Δήμο να επιδιώκει τη διατήρηση της παράδοσης χωρίς να αυξηθεί ο κίνδυνος για τα ζώα της περιοχής.
Μια παράδοση που ξεκίνησε το 1901
Η ιστορία της Βουντούχλας φτάνει στις αρχές του περασμένου αιώνα. Η ετήσια εμπορική πανήγυρη του τότε Δήμου Τριταίας συστάθηκε με Βασιλικό Διάταγμα της 8ης Ιανουαρίου 1901, το οποίο δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 8/12.1.1901.
Έκτοτε εξελίχθηκε σε ένα από τα γνωστότερα πανηγύρια της περιοχής, συγκεντρώνοντας μικροπωλητές και επισκέπτες και διατηρώντας παράλληλα έντονο το εμπορικό της στοιχείο.
Για τον Δήμο Ερυμάνθου, η διοργάνωση εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς και για την τοπική οικονομία, καθώς προσελκύει μικροπωλητές και επισκέπτες και συνδέεται με την τοπική εστίαση και γαστρονομία.
Από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ
Η 125η Εμποροπανήγυρη θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 το πρωί έως αργά το βράδυ.
Οι ταβέρνες της περιοχής θα διαθέτουν το παραδοσιακό ψητό γουρουνόπουλο, ενώ θα υπάρχει και δημοτική μουσική. Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στις 20:00, το «Μαύρο Θέατρο Πάτρας» θα παρουσιάσει την παράσταση «Ο θρίαμβος του Καραγκιόζη» για μικρούς και μεγάλους.
Έτσι, η Βουντούχλα συνεχίζει φέτος την πορεία ενός θεσμού που ξεκίνησε πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, αλλά με την υγειονομική προστασία του ζωικού κεφαλαίου να αλλάζει προσωρινά μία από τις παλαιότερες όψεις της διοργάνωσης.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News