«ΕΣΠΑ κι έγινε»… ένα άλμα στο αύριο – Απόψε στα Παλαιά Σφαγεία της Πάτρας η εκδήλωση παρουσίασης

Έργα 375 εκατ. ευρώ στην Αχαΐα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

ΕΣΠΑ,άλμα,αύριο,Παλαιά Εργασίες σε εξέλιξη στην κεντρική όψη και περιμετρικά του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου που σύντομα θα μεταμορφωθεί σε Ψηφιακό Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς

Πόσοι, αλήθεια, έχουν σήμερα μια ξεκάθαρη εικόνα για τον πραγματικό αντίκτυπο και τη συμβολή του ΕΣΠΑ στην τοπική επιχειρηματικότητα, την κοινωνία, την καθημερινότητα, το περιβάλλον, το ανθρώπινο δυναμικό, την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, την καταπολέμηση της φτώχειας, των διακρίσεων, την υγεία και την εκπαίδευση;

Οσοι επιθυμούν να πληροφορηθούν σε βάθος για τη συμβολή του Επιχειρησιακού Προγράμματος, δεν έχουν παρά να βρεθούν στις 6:30 το απόγευμα της Πέμπτης στα Παλαιά Σφαγεία της Πάτρας και να παρακολουθήσουν μια πρωτότυπη εκδήλωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα». Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ενημερωτικές εισηγήσεις και παρουσίαση των έργων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020, ενώ θα κλείσει με ανοιχτή συναυλία του Ακη Δείξιμου στις 9.30 το βράδυ στον προαύλιο χώρο.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά εκδήλωση της ΠΔΕ, μετά το Αγρίνιο και τον Πύργο, με την οποία κλείνει ο απολογισμός του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Η κεντρική εισήγηση θα γίνει από τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, ο οποίος θα εκπέμψει το μήνυμα «Αλλάζουμε νοοτροπία, αλλάζουμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας». Οπως θα τονίσει ο κ. Φαρμάκης, με την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων χρηματοδοτήθηκαν κρίσιμες υποδομές, επενδυτικά σχέδια και κοινωνικές δράσεις, που συνέβαλαν στη σύγκλιση με τις περισσότερο ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές περιφέρειες.

Οσον αφορά συνολικά στην υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτική Ελλάδα 2014-2020, έως σήμερα έχουν ενταχθεί 7.497 έργα υποδομών και κρατικών ενισχύσεων, με συνολικό προϋπολογισμό 830,3 εκ. ευρώ.

Ειδικά για την Αχαΐα, ο προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων της ίδιας περιόδου, ξεπερνά τα 335 εκ. ευρώ.

Αν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε τις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014–2020, αυτή την περίοδο περισσότερα από 375 εκ. ευρώ κατευθύνονται σε έργα υποδομών και ενισχύσεις αποκλειστικά για τους κατοίκους, τους φορείς και τις επιχειρήσεις της Αχαΐας.

Από τους βασικούς πυλώνες του ΕΣΠΑ στη Δυτική Ελλάδα, ήταν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο που συνέβαλε σημαντικά στην άμβλυνση των ανισοτήτων και στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων στις αστικές αλλά και τις απομακρυσμένες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.
Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο χρηματοδότησε στην Αχαΐα:

  • Την ίδρυση και λειτουργία 5 Κέντρων Κοινότητας συνολικού κόστους 4,8 εκ. ευρώ για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.
  • Την ίδρυση και λειτουργία 8 δομών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, με 6,9 εκ. ευρώ.
  • Την ίδρυση και λειτουργία 2 δομών για την ψυχική υγεία στον Δήμο της Πάτρας συνολικής δημόσιας δαπάνης 900.000 ευρώ.
  • Την ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας με την υλοποίηση δράσεων συνολικής δαπάνης 48 εκ. ευρώ.
  • Την παροχή ίσων ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρία με 1,8 εκ. ευρώ.
  • Την ενίσχυση 153 νέων και υπό ίδρυση επιχειρήσεων για την πρόσληψη προσωπικού και οργάνωσή τους με 15,1 εκ. ευρώ.
  • Την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας (ΤΟΜΥ) κατά τη διάρκεια της πανδημίας με 29 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, η πολιτική συνοχής 2014–2020 εισήγαγε τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ), που αποτελούν ένα νέο για τα ελληνικά δεδομένα εργαλείο για την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών συγκεκριμένων χωρικών ενοτήτων.

Το σχέδιο ΟΧΕ για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Πατρέων ανέρχεται στο ποσό των 60 εκ. ευρώ περίπου, ενώ στον σχεδιασμό προβλέπονται παρεμβάσεις σε τέσσερις χωρικές ενότητες, ανάμεσα στις οποίες η Ανω Πόλη και η παραλιακή ζώνη.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη του Δήμου Πατρέων ανέρχεται στο ποσό των 59,9 εκ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται 36 συνολικά πράξεις, εκ των οποίων 22 πράξεις αφορούν υποδομές, προμήθειες, υπηρεσίες πλην των κρατικών ενισχύσεων και 14 αφορούν πράξεις κρατικών ενισχύσεων.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop