“Έσβησε” η 8χρονη Ειρήνη που μεταφέρθηκε στην Ιταλία

“Έσβησε” η 8χρονη Ειρήνη που μεταφέρθηκε στην Ιταλία
Θλίψη σκόρπισε στην τοπική κοινωνία η είδηση για τον θάνατο της μικρής Ειρήνης. Η 8χρονη κατέληξε στις 4.15 τα ξημερώματα στο Μπέργκαμο της Ιταλίας. Το κοριτσάκι είχε μεταφερθεί χθες από την Πάτρα. Έπασχε από σοβαρή καρδιακή νόσο και ζητούσε άμεσα μεταμόσχευση.

Από χθες το βράδυ η οκτάχρονη Ειρήνη από την Πάτρα ήταν στο Μπέργκαμο, προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα της ανεύρεσης μοσχεύματος και να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η οξεία καρδιακή ανεπάρκεια που την ταλαιπωρεί. Το αεροσκάφος C-130 της πολεμικής αεροπορίας που μετέφερε το παιδί προσγειώθηκε στην ιταλική πόλη λίγο πριν τις 20:30 με τη συνοδεία των ανθρώπων του ΕΚΑΒ.

Στο πλευρό της Ειρήνης βρισκόταν σε όλο το ταξίδι ο υπεύθυνος της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παιδιών και Εφήβων του ΠΓΝΠ, Ανδρέας Ηλιάδης, προκειμένου το ταξίδι να γίνει με συνθήκες ασφάλειας.
Του ταξιδιού προηγήθηκε μια επιχείρηση μεταφοράς της μικρής ασθενούς από την Πάτρα στην Αθήνα με ειδικά διαμορφωμένο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Η οκτάχρονη βρισκόταν την τελευταία εβδομάδα σε αναμονή ανεύρεσης δότη, φιλοξενούμενη σε κλίνη της ΜΕΘ Παίδων. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της παρέμεινε διασωλημένη σε βαρύτατη κατάσταση. Την Πρωτοχρονιά έγινε η πρώτη κρούση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων για αναζήτηση μοσχεύματος ενώ ο Α. Ηλιάδης και οι συνεργάτες του βρίσκονταν σε επικοινωνία με τα παιδοκαρδιοχερουργικά κέντρα της Ιταλίας για να βρουν τρόπο αντιμετώπισης της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης για το παιδί.

Μιλώντας στην «Π» μια μέρα πριν από το ταξίδι ζωής στην Ιταλία, ο γιατρός Α. Ηλιάδης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι «στην εποχή της πανδημίας δυστυχώς οι δωρεές οργάνων έχουν μειωθεί πάρα πολύ» επισημαίνοντας ότι αυτό είναι επιβαρυντικό για την υγεία των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε λίστες αναμονής. «Με αφορμή τη μικρή Ειρήνη θέλω να απευθύνω δημόσια έκκληση στον κόσμο να μην ξεχνάει τις ανάγκες που υπάρχουν και τους εκατοντάδες συνανθρώπους που περιμένουν εναγωνίως να βρεθεί κάποιος δότης. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα βρεθεί μόσχευμα και για τη μικρή μας Ειρήνη…» μας είπε.