Έτοιμο το Παρατηρητήριο στη Λιμνοθάλασσα της Αλυκής – Ενα ισχυρό τοπόσημο για την Αιγιάλεια!

Μέσα στο μήνα θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια από τον Δήμο  – Θα έρχονται σχολεία, φοιτητές από πανεπιστημιακές σχολές, επιστημονικοί φορείς στο Πάρκο των παρατηρητών

Έτοιμο Το νέο παρατηρητήριο στην Αλυκή θα γίνει ελκυστικός προορισμός για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα! (Φωτογραφία: Δημήτρης Περδίκης)

Κουκλίστικο έγινε το σκηνικό στον υδροβιότοπο της Αλυκής, με την πλήρη αναμόρφωση του μεγάλου και μικρού παρατηρητηρίου, καθώς και του περιβάλλοντος χώρου στη λιμνοθάλασσα.

Οι εργασίες στο πλαίσιο του έργου «Ηπιες παρεμβάσεις για την τουριστική αναβάθμιση, παρακολούθηση και ανάδειξη της βιοποικιλότητας της λιμνοθάλασσας Αλυκής Αιγίου του Δήμου Αιγιαλείας» ολοκληρώθηκαν κατά 90% και ο χώρος άλλαξε όψη.

Απομένει να μπει σήμανση και να εκδοθούν ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια (επιστημονικός οδηγός με τα σπουδαιότερα είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Αλυκής). Μέχρι τέλος Νοεμβρίου, ο Δήμος προγραμματίζει να γίνουν και τα επίσημα εγκαίνια για το αναμορφωμένο παρατηρητήριο.

Μεγάλη η συμβολή στο πρότζεκτ του αντιδημάρχου Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Eργων Βασίλη Χριστόπουλου. Οι παρεμβάσεις έγιναν, λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής, με τη σύμφωνη γνώμη της Δασικής Υπηρεσίας και της Ορνιθολογικής Εταιρείας αλλά και του εκπαιδευτικού και περιβαλλοντολόγου Κώστα Παπακανωνσταντίνου, τον οποίο συμβουλεύονταν οι υπεύθυνοι του έργου.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «LEADER Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020», με συνολικό προϋπολογισμό 152.201 ευρώ.

Οι παρεμβάσεις στον χώρο της Αλυκής αφορούν δημιουργία περίφραξης και ξύλινων παρατηρητηρίων για την οπτική παρατήρηση του υγροτοπικού οικοσυστήματος. Το ένα παρατηρητήριο έχει δημιουργηθεί απέναντι από τη λίμνη και το άλλο στο σημείο που ήδη λειτουργούσε γι’ αυτό τον σκοπό.

Επιπλέον, εγκαταστάθηκε ηλεκτρονικό σύστημα οπτικής παρακολούθησης του υγροτόπου καθώς και τηλεμετρικός σταθμός καταγραφής των φυσικοχημικών παραμέτρων του νερού. Θα τοποθετηθεί ακόμη κάμερα παρακολούθησης του υγρότοπου και σήμανση.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της δημοτικής αρχής, το σημείο παρατήρησης είναι 100% ασφαλές με τοποθέτηση ξύλινου πατώματος και περίφραξης σε σημεία που ορίζει η Δασική Υπηρεσία και με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Αλλες παροχές είναι οι ενημερωτικές πινακίδες, τα καλαθάκια ανακύκλωσης και η τοποθέτηση νέων παγκακίων.

Ο Βασίλης Χριστόπουλος εξηγεί, μέσω της «Πελοποννήσου της Δευτέρας», τη μεγάλη σημασία του έργου: «Είναι η πρώτη παρέμβαση μετά από πολλά χρόνια στην Αλυκή, μέσα από τη χρηματοδότηση του Leader. Πρόκειται για ήπιες παρεμβάσεις που σκοπό έχουν να καταστήσουν τον υδροβιότοπο επισκέψιμο χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται. Αυτό τον σκοπό έχουν και τα δύο παρατηρητήρια. Θα μπορούν να έρχονται στην περιοχή σχολεία, πανεπιστήμια, επιστημονικοί φορείς και όσοι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον ούτως ώστε να γνωρίσουν αυτό τον φυσικό πλούτο της Αιγιάλειας. Ο όλος σχεδιασμός έχει να κάνει με το πώς θα μπορέσει να μάθει ο κόσμος τον βιότοπο χωρίς να γίνει η παραμικρή αλλοίωσή του».