#EUChooseSafeFood: Στην εκστρατεία για την ασφάλεια και διαχείριση των τροφίμων ο ΕΦΕΤ

Στην επικοινωνιακή εκστρατεία #EUChooseSafeFood για την ασφάλεια και διαχείριση των τροφίμων συμμετέχει ο ΕΦΕΤ.

#EUChooseSafeFood: Στην εκστρατεία για την ασφάλεια και διαχείριση των τροφίμων ο ΕΦΕΤ

Την επικοινωνιακή εκστρατεία με τίτλο #EUChooseSafeFood εγκαινιάζουν για τρίτη χρονιά η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food SafetyAuthority, EFSA) και οι εταίροι της στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η εκστρατεία έχει ως στόχο να βοηθήσει τους Ευρωπαίους πολίτες να λαμβάνουν συνειδητές αποφάσεις σε σχέση με τα τρόφιμα που καταναλώνουν.

Το 2023 η εκστρατεία θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς συμπεριλαμβάνει 16 χώρες. Στην Ελλάδα, όπου η εκστρατεία τρέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), το εστιακό σημείο της EFSA στη χώρα, την στηρίζει δυναμικά με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας και διαχείρισης τροφίμων.

Η εκστρατεία #EUChooseSafeFood έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υποστηρίζονται οι πολίτες να αναπτύξουν κριτική σκέψη στις καθημερινές επιλογές που κάνουν σχετικά με τα τρόφιμα. Παρέχει ένα εύρος από πρακτικές και εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες στους καταναλωτές, που εκτείνεται από βοήθεια στην ανάγνωση των ετικετών των τροφίμων και στην κατανόηση των προσθέτων, μέχρι συμβουλές σχετικά με την προετοιμασία και την αποθήκευση τροφίμων. Φέτος, η εκστρατεία θα επικεντρωθεί στις συμβουλές που μπορούν να ακολουθήσουν οι καταναλωτές για να εξασφαλίσουν καλή υγιεινή των τροφίμων στο σπίτι, για το πώς να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων αλλά και να ενημερωθούν για τους επιμολυντές τροφίμων.

«Η EFSA συνεργάζεται με Εθνικές Αρχές Ασφάλειας Τροφίμων και επιστήμονες από όλη την Ευρώπη για να διασφαλίσει ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή, υγιεινά και βιώσιμα. Η εκστρατεία #EUChooseSafeFood συνδέει την επιστήμη της ασφάλειας των τροφίμων με τα τρόφιμα που καταλήγουν στο πιάτο μας, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν καλές επιλογές τροφίμων και συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόηση των τροφίμων από όλους. Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι η εκστρατεία ενισχύεται όλο και περισσότερο, με τη συμμετοχή περισσότερων εθνικών εταίρων από ποτέ άλλοτε», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της EFSA, Bernhard Url.

Η εκστρατεία απευθύνεται κυρίως σε Ευρωπαίους πολίτες ηλικίας από 25 έως 45 ετών, με έμφαση σε νέους γονείς και σε άτομα που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των τροφίμων και την επιστήμη. Υπογραμμίζει τον ρόλο των Ευρωπαίων επιστημόνων που συνεργάζονται για την προστασία των καταναλωτών από κινδύνους που σχετίζονται με τα τρόφιμα.

Ο Αντώνιος Ζαμπέλας, πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, χαιρέτισε την έναρξη της δεύτερης επικοινωνιακής εκστρατείας στην Ελλάδα: «Η πληροφόρηση ενδυναμώνει τους καταναλωτές, έτσι ώστε να αισθάνονται σίγουροι ότι κάνουν υγιεινές επιλογές για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. Είμαι πολύ χαρούμενος που ο ΕΦΕΤ συνεργάζεται για 2η φορά με την EFSA σε αυτή την τόσο σημαντική εκστρατεία. Οι προκλήσεις με κοινό παρονομαστή το τρόφιμο είναι σε εθνικό άλλα και σε παγκόσμιο επίπεδο τεράστιες. Η κυριότερη είναι και θα παραμένει να είναι η ασφάλεια του. Το τρόφιμο όμως πρέπει να είναι και προσβάσιμο, κυρίως στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, πρέπει να προάγει την υγεία αλλά και όλες οι διαδικασίες παραγωγής του να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον. Τέλος η αντιμετώπιση της εξαπάτησης του καταναλωτή για οικονομικό όφελος δεν είναι ελληνικό πρόβλημα μόνο αλλά και ευρωπαϊκό. Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία της EFSA θεωρώ ότι θα τονώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο σύστημα ασφάλειας των τροφίμων της ΕΕ, για να γίνει ακόμα περισσότερο αντιληπτό ότι υποστηρίζεται αποκλειστικά από επιστημονικά στοιχεία. Αυτή η συνεχιζόμενη εκστρατεία ενισχύει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μεταξύ του ΕΦΕΤ και της EFSA, των καταναλωτικών οργανώσεων, των παραγωγών τροφίμων και της κοινωνίας, βοηθώντας τους πολίτες της ΕΕ να εμπιστεύονται τα τρόφιμα που καταναλώνουν, όπου κι αν βρίσκονται στην Ευρώπη».

Τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες, οι κυβερνήσεις και οι Αρχές Ασφάλειας των Τροφίμων σε ολόκληρη την ΕΕ θα δρομολογήσουν στοχευμένες δραστηριότητες και εκδηλώσεις για το εθνικό κοινό στο πλαίσιο της #EUChooseSafeFood. Όσοι επιθυμούν να υποστηρίξουν την εκστρατεία καλούνται να επισκεφθούν τον ιστότοπο #EUChooseSafeFood, ο οποίος περιέχει πλήθος πληροφοριών, σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, σχετικά με διάφορα θέματα ασφάλειας των τροφίμων.

Περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα : https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Ένα ζευγάρι Αλβανών και δύο ανίψια πίσω από τα 580 κιλά κοκαΐνης -ΦΩΤΟ
ΣΟΚ:Βιντεοσκοπούσε την εν διαστάσει σύζυγό του με τον εραστή της και ανέβαζε το υλικό στα social media
Θεσσαλονίκη: Μπλόκο σε φορτίο «μαμούθ» 585 κιλών κοκαΐνης – Πέντε συλλήψεις
Εύβοια: Η στιγμή που ανασύρουν το άψυχο σώμα του 69χρονου πιλότου- Στο σημείο η σύζυγος και τα αδέλφια του ΒΙΝΤΕΟ