Ευρωζώνη: Νέο ρεκόρ πληθωρισμού 9,1% τον Αύγουστο – Στο 11,1% στην Ελλάδα

Το ενεργειακό κόστος ήταν και πάλι ο μοχλός αύξησης των τιμών

Ευρωζώνη: Νέο ρεκόρ πληθωρισμού 9,1% τον Αύγουστο – Στο 11,1% στην Ελλάδα

Σε επίπεδο ρεκόρ έφτασε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ενισχύοντας την προοπτική νέων μεγάλων αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 9,1% τον Αύγουστο από 8,9% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, και είναι πολύ υψηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι 2%.

Το ενεργειακό κόστος ήταν και πάλι ο μοχλός αύξησης των τιμών, αλλά και οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν με διψήφιο ποσοστό, ενώ οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν 5%.

Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τις ανησυχίες της ΕΚΤ καθώς αυτή κινείται για μία ακόμη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.

Θα συνεχίσει την ανοδική πορεία
Η εκτίναξη των ενεργειακών τιμών πριν ακόμη από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και η αναστροφή κάποιων επιδοτήσεων στη Γερμανία σχεδόν διασφαλίζουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίζει να σκαρφαλώνει και θα ξεπεράσει το 10% για να κορυφωθεί προς την αλλαγή του έτους.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις άστατες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, συνέχισε να αυξάνεται, δείχνοντας ότι η ταχεία αύξηση των τιμών διαχέεται στην οικονομία αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters. Ο πληθωρισμός, χωρίς τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, αυξήθηκε στο 5,5% από 5,1%.

Όλα τα στοιχεία αυτά ενισχύουν το επιχείρημα για μία μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στις 8 Σεπτεμβρίου και ευνοούν έναν αυξανόμενο αριθμό μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ που θέλουν μία πολύ μεγάλη αύξηση. Ορισμένα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ υποστηρίζουν μία αύξηση 75 μονάδων βάσης (τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας) του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων, το οποίο σήμερα είναι μηδενικό, ενώ άλλοι υποστηρίζουν μία αύξηση 50 μ.β., αντίστοιχη με αυτή του Ιουλίου.

Στο 11,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 11,1% τον Αύγουστο από 11,3% τον Ιούλιο.

Το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν τον Αύγουστο η Εσθονία (25,2%), η Λιθουανία (21,1%) και η Λετονία (20,8%). Ακολουθούν η Ολλανδία (13,6%), η Σλοβακία (13,3%), η Σλοβενία (11,5%) και η Ελλάδα (11,1%).

Το χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφει η Γαλλία (6,5%) και ακολουθούν η Μάλτα (7,1%) και η Φινλανδία (7,6%).

Στη Γερμανία ο πληθωρισμός τον Αύγουστο διαμορφώνεται στο 8,8%, στην Ιταλία στο 9%, στην Ισπανία στο 10,3% και στην Πορτογαλία στο (9,4%).

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι θα πληρώσουν τα νοικοκυριά τον Οκτώβριο - Τα «bonus» και οι... χαμένοι
ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Όλες οι πληρωμές την εβδομάδα 3-7 Οκτωβρίου
Προσχέδιο προϋπολογισμού: Τα νέα μέτρα στήριξης για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα
Οικογενειακός προϋπολογισμός: Ποιές οι προτεραιότητες των γονιών