Αχαΐα: Εξι μήνες αντέχουμε, και μετά… «κραχ», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου – 9 στις 10 επιχειρήσεις λειτουργούν με ζημιές

Ζοφερή εικόνα στην τοπική αγορά και ευρύτερα, σύμφωνα με τον Πλάτωνα Μαρλαφέκα, ο οποίος μίλησε στον Peloponnisos FM 104,1

Πλάτωνας Μαρλαφέκας
Δεινή είναι η κατάσταση των παραγωγικών επιχειρήσεων της Αχαΐας και όχι μόνο. Την εικόνα έδωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας, στον απόηχο της πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης που έγινε στους κόλπους του φορέα. Ο οποίος εκτίμησε ότι αν δεν αρθούν οι συνθήκες που διογκώνουν το παραγωγικό κόστος, θα δούμε καταστάσεις πολύ πιο οδυνηρές από όσες ζήσαμε κατά την οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρλαφέκα, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στον Peloponnisos FM και στην εκπομπή Ολα Λέγονται (Μαρίνα Ριζογιάννη και Κων. Μάγνης), ο επίσημος πληθωρισμός είναι πλασματικός, και τούτο επειδή οι επιχειρήσεις κρατούν αμυντική γραμμή, απορροφώντας επί ζημία τους την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και τις τιμές των πρώτων υλών.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου υπολογίζει ότι στην πραγματικότητα ο πληθωρισμός εγγίζει τα επίπεδα του 20%. Αλλά οι επιχειρήσεις τον έχουν συγκρατήσει επιτελώντας κοινωνική, επί της ουσίας, αποστολή.

Είναι αναγκαίο να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία το συντομότερο, τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, καθώς οι επιχειρήσεις δεν είναι για πολύ σε θέση να αντέξουν στη γραμμή άμυνας. Ηδη, είπε, το 90% των παραγωγικών επιχειρήσεων, όταν έρθει η ώρα, θα παρουσιάσουν «κόκκινους υπολογισμούς», για τον λόγο ότι λειτουργούν επί ζημία. Ανάλογα προβλήματα, είπε, παρουσιάζει και ο κλάδος του εμπορίου. Εάν η πολεμική έξαρση παραταθεί πέραν του εξαμήνου, δεν θα είναι εφικτό να αποφευχθεί το γενικότερο κραχ. Το οποίο θα συμπαρασύρει το σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων καθώς οι επιπτώσεις λειτουργούν ως αλυσίδα και θα απειλήσουν σαρωτικά την απασχόληση και συνολικά τον μηχανισμό της αγοράς.

Ο κ. Μαρλαφέκας κατέληξε, λέγοντας ότι είναι χρήσιμο να είναι κανείς αισιόδοξος, σχολιάζοντας το μήκος κύματος στο οποίο εξέπεμψε κατά την εκδήλωση ο υπουργός Χρ. Σταϊκούρας, αλλά όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά μπροστά μας. Και θα πρέπει η επιχειρηματική κοινότητα να πάψει να είναι αποπαίδι του συστήματος και να ξαναπάρουν τη θέση που τους αρμόζει.

Νέα θητεία; «Θα το ζυγίσουμε»

Στην ίδια συνέντευξη, ο Πλάτων Μαρλαφέκας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για νέα θητεία στη διοίκηση του Επιμελητηρίου, σχολιάζοντας υπαινικτικό ερώτημα εάν του χρόνου θα έχουμε αλλαγές στην υποδοχή κατά την πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του φορέα.

Οπως είπε, κατ’ αρχάς δική του επιθυμία είναι να δοθεί η σκυτάλη σε έναν κατάλληλο διάδοχο, υπογραμμίζοντας ότι η θέση έχει απαιτήσεις. «Θα είναι χαρά μου» τόνισε, εάν προκύψει πρόσωπο «για να συνεχίσει».

Από πλευράς του, με δεδομένο ότι η νομοθεσία πλέον δεν του απαγορεύει νέα θητεία, θα σταθμίσει τα δεδομένα με τους συνεργάτες του και θα αποφασίσει εν καιρώ. «Θα ζυγίσουμε και θα δούμε» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments