Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Περί τους 2.500 «τρέχουν» για μία ρύθμιση οφειλών

Χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με χρέη άνω του 1,2 δισ. ευρώ «στην ουρά» για προστασία από τον βελτιωμένο μηχανισμό.

Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Περί τους 2.500 «τρέχουν» για μία ρύθμιση οφειλών

Τον υψηλότερο αριθμό ρυθμίσεων οφειλών και οριστικών υποβολών αιτήσεων, στα δύο χρόνια λειτουργίας του, κατέγραψε τον μήνα Μάιο του 2023 ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, σύμφωνα με στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Συγκεκριμένα, τον Μάιο πραγματοποιήθηκαν 805 ρυθμίσεις οφειλών και 1.996 οριστικές υποβολές αιτήσεων ρύθμισης, ενώ από την έναρξη ισχύος του μέτρου, έχουν πραγματοποιηθεί 5.435 ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε 1,83 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι ρυθμοί υποβολής αιτήσεων είναι εξίσου υψηλοί. Μέχρι τον Μάιο είχαν υποβληθεί οριστικά 2.440 αιτήσεις ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό, για τη ρύθμιση χρεών συνολικού ύψους άνω του 1,2 δις. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7% των συνολικών ιδιωτικών χρεών.

Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Περί τους 2.500 «τρέχουν» για μία ρύθμιση οφειλώνΗ Δυτική Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη κατά σειρά θέση μετά την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία σε αριθμό αιτήσεων και τέταρτη σε ποσό οφειλών που ζητείται να μπουν στην ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Η δικηγόρος Πατρών Εύη Μπιλίση, ειδική σε υποθέσεις ρύθμισης οφειλών, δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι ο βελτιωμένος εξωδικαστικός μηχανισμός μετά την αναθεώρηση του περασμένου Φεβρουαρίου, είναι το μοναδικό μέσο που μπορεί να αξιοποιήσουν οι οφειλέτες, κι αυτό γιατί:

  • Με την οριστικοποίηση της αίτησης επιτυγχάνεται αναστολή όλων των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, πλειστηριασμοί.
  • Η αιτιολόγηση από την πλευρά των χρηματοδοτικών φορέων της μη συναίνεσής τους στην πρόταση ρύθμισης των οφειλών είναι υποχρεωτική και «πειστική».
  • Στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ οι οφειλές ρυθμίζονται σε 240 δόσεις και στα πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να φτάσουν τις 450.
  • Η μείωση του επιτοκίου για τις ρυθμίσεις με τους δημόσιους φορείς, από κυμαινόμενο επιτόκιο Euribor τριμήνου+5%, σε σταθερό επιτόκιο+3%.  
  • Ο οφειλέτης μπορεί πλέον να κάνει αίτηση έστω και αν οφείλει σε μια μόνο τράπεζα, αρκεί το ποσό της οφειλής να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.
Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Πατρινοί έκαναν διακοπές, αλλά το κόστος δεν συμπιέζεται - Ανάσα... μέχρι νεωτέρας
Δυτική Ελλάδα: Μπρος πίσω για τον αγωγό φυσικού αερίου - Το πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ
ΟΠΕΚΑ: Πληρώνονται την Παρασκευή επιδόματα 181,4 εκατ. ευρώ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με σημαντικές απώλειες