Φαρμάκης για νέο ΕΣΠΑ: «Πέντε στρατηγικές κατευθύνσεις για τη νέα Δυτική Ελλάδα» ΒΙΝΤΕΟ

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κάλεσε κάθε φορέα και πολίτη να συμβάλλει με την άποψή του στη διαβούλευση

Φαρμάκης για νέο ΕΣΠΑ: «Πέντε στρατηγικές κατευθύνσεις για τη νέα Δυτική Ελλάδα» ΒΙΝΤΕΟ

Με ευρεία συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών τάξεων, της επιστημονικής κοινότητας, πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021 η εκκίνηση της δεύτερης φάσης διαβούλευσης του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος 2021-2027, που οργάνωσαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης.

Είτε με φυσική παρουσία, είτε διαδικτυακά, φορείς και πολίτες είχαν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν στην τρέχουσα φάση,  έχοντας ως βάση  το επικαιροποιημένο Σχέδιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027, το οποίο  έχει αναρτηθεί και είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο: http://pde.espa2127.gr/ καθώς και στις ηλεκτρονικές σελίδες https://dytikiellada.gr/ και www.pde.gov.gr.

Τις βασικές προτεραιότητες για τη Δυτική Ελλάδα ανέλυσε στην κεντρική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, παρουσιάζοντας πέντε στρατηγικές κατευθύνσεις. Αυτές είναι:

  • Η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία, με τη δέσμευση του σημαντικού μέρους του προϋπολογισμού για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με επιχορηγήσεις και εργαλεία υποστήριξης, αλλά για την παραγωγή καινοτομίας
  • Το περιβάλλον και η αειφορία με την εφαρμογή πολιτικών για την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, την προώθηση των ΑΠΕ, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την κυκλική οικονομία, την βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του πρασίνου στις αστικές μας περιοχές, την βελτίωση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, τη διαφύλαξη και προστασία της ταυτότητας των περιοχών Natura.
  • Οι υποδομές, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του περιφερειακού οδικού δικτύου, καθώς η προσπελασιμότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη, αλλά και σε υποδομές που βελτιώνουν την  της ποιότητα ζωής.
  • Η άσκηση ισχυρής κοινωνικής πολιτικής που θωρακίζει όλα τα τμήματα της κοινωνίας μας από κινδύνους και αποκλεισμούς ενισχύοντας την συνοχής της.
  • Η ενίσχυση των πόλεων και της υπαίθρου με εφαρμογή ολοκληρωμένων σχεδίων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και ολοκληρωμένων χωρικών στρατηγικών με εφαρμογή και στις τρεις περιφερειακές ενότητες με κριτήρια δίκαια και αντικειμενικά.

«Η Δυτική Ελλάδα πρέπει επιτέλους να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος και να μπει στον δρόμο της σύγχρονης ανάπτυξης με ανθρώπινο πρόσωπο. Εμείς που ζούμε και εργαζόμαστε εδώ, που θέλουμε και τα παιδιά μας να μείνουν εδώ, αλλά και που αγαπάμε αυτόν τον τόπο, ξέρουμε καλύτερα τι μας λείπει, τι θέλουμε και τι χρειαζόμαστε. Με ειλικρίνεια και ρεαλισμό, ας υποστηρίξουμε όλοι μαζί το έργο των υπηρεσιακών στελεχών, ώστε το νέο πρόγραμμα να μπει σε τροχιά υλοποίησης το συντομότερο δυνατό. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης, καλώντας κάθε φορέα και πολίτη να συμβάλλει με την άποψή του στη διαβούλευση.

Από την πλευρά του, ο  Προϊστάμενος της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ, Ιωάννης Φίρμπας, τόνισε ότι το νέο ΕΣΠΑ «θα αποτελέσει σημαντική ευκαιρία για ανάπτυξη, ώστε να χρηματοδοτήσουμε, να αναδείξουμε τις δυνατότητες της Περιφέρειας, αλλά και να καλύψουμε τις ανάγκες κάθε περιοχής στο πλαίσιο των επιλεξιμοτήτων». Σε ό,τι αφορά τη διαβούλευση αφού συνεχάρη την Περιφέρεια Δυτικής για τον πολύμηνο ανοικτό διάλογο, ζήτησε να παραμείνει ανοικτός κατά την εφαρμογή του προγράμματος ως μια δυναμική διαδικασία για τις περιπτώσεις που θα απαιτείται αναδιαμόρφωση.

Επίσης, η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Επιχειρησιακου Προγράμματος Δυτικής Ελλάδα Άλκηστις Σταθοπούλου αναφέρθηκε διεξοδικά στην κατανομή της χρηματοδότησης στους ειδικούς στόχους της νέας προγραμματικής περιόδου για τη Δυτική Ελλάδα. Όπως είπε η συνολική χρηματοδότηση ανέρχεται σε 628,4 εκατ ευρώ, ποσό προσαυξημένο κατά 33,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον πρώτο κύκλο της διαβούλευσης, ενώ ανέλυσε το όραμα της ΠΔΕ «για μετασχηματισμό της σε μία δίκαιη, έξυπνη και αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, που θα αποτελεί υπερτοπικό κόμβο τεχνολογίας, καινοτομίας, έρευνας και δημιουργικότητας, υπόδειγμα κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, τόπο ανάδειξης ολυμπισμού, εθελοντισμού και πολιτισμού».

Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις εκπροσώπων Αρχών και φορέων, οι οποίες εξακολουθούν να κατατίθενται και εγγράφως (grafeio2.pde@pde.gov.gr) έως και την 1 Οκτωβρίου 2021, δεδομένου ότι  βάση χρονοδιαγράμματος το δεύτερο επίσημο σχέδιο για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2021-2027 θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 12 Οκτωβρίου 2021, με προοπτική να εγκριθεί τον Φεβρουάριο του 2022.

-Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη

 

Καρβέλης: Πρέπει να θέσουμε προτεραιότητες

Η παρέμβαση του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννη Καρβέλη στη “2η Φάση Διαβούλευσης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2021 – 2027” που έγινε το πρωί της Τετάρτης, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας: «H συνεργασία μας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε ότι αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι δεδομένη. Όμως με βάση τη νέα διαβούλευση και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, νομίζω ότι πρέπει να θέσουμε κάποιες προτεραιότητες. Αναφέρομαι σε έργα βελτίωσης των υποδομών, όχι μόνο στα Νοσοκομεία της περιοχής μας, αλλά και στα Κέντρα Υγείας ώστε να δώσουν δύναμη και πνοή στην ύπαιθρο, που όπως πολύ σωστά είπε και ο πρόεδρος της ΠΕΔ, ερημώνει. Αν εξασφαλίσουμε την υγεία στην ύπαιθρο, θα έρθουν και όλα τα υπόλοιπα. Επίσης οφείλω να κάνω ειδική μνεία σε ότι αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στις υποδομές μας, ο οποίος θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Πολλά μηχανήματα που καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών, είναι παλαιάς τεχνολογίας και άμεσα πρέπει να αντικατασταθούν. Από την πλευρά μας, βέβαια, ως 6η ΥΠΕ, έχουμε βάλει αυτό το στόχο και προχωρούμε συνεχώς σε ανανέωση του εξοπλισμού, οπωσδήποτε όμως και η βοήθεια που θα έχουμε από το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα είναι πολύ σημαντική για να προχωρήσουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς. Βεβαίως το πρόγραμμα βοηθά και στις προσλήψεις προσωπικού, όπως το προηγούμενο διάστημα που κάλυψε τη μισθοδοσία του επικουρικού, κάτι το οποίο νομίζω ότι θα πρέπει να συνεχιστεί, γιατί οι Νοσηλευτικές μας Μονάδες πάσχουν από προσωπικό. Θέλω, τέλος, να βάλω δύο στόχους σε συνεχή διαβούλευση και με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη αλλά και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, που αφορούν δύο έργα τα οποία από την πλευρά της 6ης ΥΠΕ έχουν ωριμάσει και έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός νέου Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην Πάτρα, το οποίο θα καλύψει ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Γιατί, όπως και να το κάνουμε πέραν από τις σημαντικές προσπάθειες που κάνει το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων, δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες σε ευρύτερο φάσμα. Το δεύτερο αφορά, τη δημιουργία ενός Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας, πολύ σημαντικό για την Πάτρα, με το οποίο θα αποφευχθεί η συρρίκνωση των πολιτών στα Νοσοκομεία και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ