Φιλιππίνες: Αυξάνονται οι νεκροί από τον φονικό σεισμό
Aυξάνεται ο τραγικός απολογισμός από τα 7,8 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες. Φτάνουν τους 50 οι νεκροί και 31 οι αγνοούμενοι, ενώ οι μετασεισμοί δυσκολεύουν τις έρευνες.
Σε τουλάχιστον 55 ανέρχονται πλέον τα θύματα από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το νότιο τμήμα των Φιλιππίνων στις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με τον νεότερο επίσημο απολογισμό των τοπικών αρχών.
Η ισχυρότατη σεισμική δόνηση, η οποία σημειώθηκε τη Δευτέρα στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του νησιού Μιντανάο, προκάλεσε εκτεταμένες καταρρεύσεις κτιρίων και μεγάλες κατολισθήσεις. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων αυξήθηκε από τους 46 που είχαν ανακοινωθεί την Τετάρτη, ενώ την ίδια στιγμή εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για την τύχη ακόμα 31 ανθρώπων που εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι.
Στο πεδίο των ερευνών, τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, καθώς οι συνεχιζόμενες μετασεισμικές δονήσεις και οι νυχτερινές βροχοπτώσεις επιβραδύνουν τις επιχειρήσεις στα ερείπια. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στην πληγείσα επαρχία Σαρανγκάνι, Ρενέ Πουνσαλάν, οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων έχουν αρχίσει να εξανεμίζονται, εκτός εάν σημειωθεί κάποιο «θαύμα».
Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι κεντρικοί οδικοί άξονες έχουν αποκατασταθεί, η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων και νερού σε απομονωμένες κοινότητες πραγματοποιείται με τη χρήση ελικοπτέρων, καθώς πολλές περιοχές παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση και οδική πρόσβαση.
Στην πληγείσα ζώνη και συγκεκριμένα στη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, την Τζένεραλ Σάντος, μετέβη ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Φέρντιναντ Μάρκος ο νεότερος, προκειμένου να επιβλέψει τις διαδικασίες αρωγής. Ο Φιλιππινέζος ηγέτης δεσμεύτηκε για την άμεση διάθεση κονδυλίου ύψους 100 εκατομμυρίων πέσος (περίπου 1,4 εκατομμύρια ευρώ) με σκοπό την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων δημόσιων υποδομών.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Γιατί τα κουνούπια τσιμπάνε εσάς και όχι τους άλλους;
Το αδιέξοδο της Meta και τα smart glasses
Το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Δυτικής Ελλάδας στο ADAPTER Festival
Ρεύμα: Ποια τιμολόγια συμφέρουν και ποια κρύβουν ρίσκο – Η μεγάλη ανατροπή
Το Blade Runner 2099 έχει επιτέλους trailer και ημερομηνία – όλα όσα ξέρουμε
Ιούλιος γεμάτος πολιτισμό στο Πολύεδρο – Το πρόγραμμα της εβδομάδας 27 Ιουλίου με 2 Αυγούστου
Συντάξεις Αυγούστου 2026: Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς
Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης στο νοσοκομείο για επέμβαση
