Φιλοσοφούμε μετ’ ευκολίας και αμεριμνησίας

ΕΥΛΟΓΕΣ είναι οι απορίες, οι προβληματισμοί, οι ενστάσεις νομικού, ιδεολογικού και πολιτικού χαρακτήρα ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, την επιβράβευση των εμβολιασμένων, τη σχετικοποίηση των δικαιωμάτων των μη εμβολιασμένων, την οιονεί διαμόρφωση δύο ταχυτήτων στην κοινωνία, με γνώμονα την ανοσία ή την άρνηση στο εμβόλιο. Είμαστε μια δημοκρατική χώρα, με πολιτική συγκρότηση και με κοινωνία που έχει ενεργή συνείδηση που δεν καταπίνει αμάσητα ή επί ποινή ροπάλου κάποιος σουλτάνος, δικτάτορας ή αυτοκράτορας.
ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ των συζητήσεων, ωστόσο, όπως άλλωστε και η κοίτη της πολιτικών, συνταγματικών και νομικών κανόνων, είναι η ηθική. Μπορεί να πάσχει στο πεδίο αυτό μια πολιτική που σπρώχνει πολίτες να δρουν κόντρα στις επιλογές, τις απόψεις ή τι φοβίες τους. Αλλά αυτό αν γίνεται, γίνεται στον βωμό μιας μείζονος προτεραιότητας, που είναι η προστασία της υγείας του συνόλου, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του αρνητή. Διότι είναι ασφαλώς πολύ πιο ανήθικο να μην δοκιμάσει η έννομη τάξη κάθε όπλο που μπορεί να βρει διαθέσιμο ή να επινοήσει, προκειμένου να προστατεύσει τον Ελληνα πολίτη, χωρίς διάκριση ηλικίας, φύλου, κοινωνικής θέσης, εισοδηματικής κατάστασης, γεωγραφικής περιοχής, θρησκεύματος, χρώματος και αντιλήψεων.
ΤΗΡΟΥΜΕΝΩΝ των αναλογιών, ας φανταστούμε μια πολιτεία σε εμπόλεμη κατάσταση και σε φάση απειλής, να στενοχωριέται που θα φέρει σε δύσκολη θέση τους αρνητές του όπλου και της στράτευσης.
Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ διάλογος ασφαλώς είναι θεμιτός, χρήσιμος, απαραίτητος και- δημοκρατία έχουμε, είπαμε- αναπόφευκτος. Αλλά δεν πρέπει η έντασή του να υπερβαίνει τη βαρύτητα του κυρίως ζητήματος: Μια κοινωνία συνταγματο-λογεί ακαταπαύστως, όταν δεν ιατρο-λογεί και φαρμακο-λογεί, ενώ ο ιός έχει φονεύσει χιλιάδες πολίτες και καραδοκεί για να σκοτώσει πολλαπλάσιους.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ