Φοιτητική Εστία «Κούκου»: «Μισόλογα» για τις εικόνες της ντροπής

Πρυτανεία, υπουργείο Παιδείας. Ιδρυμα Νεολαίας. Οι φοιτητές της Εστίας Κούκου, στο Κουκούλι, επαναστάτησαν για τις άθλιες συνθήκες διαμονής τους στο…ετοιμόρροπο κτίριο και ψάχνουν τον υπαίτιο!

Τριτοκοσμικές συνθήκες διαμονής και διαβίωσης των φοιτητών στη Φοιτητική Εστία «Κούκου», στο Κουκούλι καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Φοιτητικής Εστίας Κούκου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με επιστολή του η οποία συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν μια πραγματικά αποκρουστική κατάσταση, που μοιάζει αδιανόητη για φοιτητική στέγη εν έτει 2022… Κάποιες φωτογραφίες, μάλιστα, παραπέμπουν σε αντίστοιχες συνθήκες καταυλισμού τσιγγάνων ή προσφύγων, τις οποίες άπαντες καταδικάζουν, αλλά ουδείς μπαίνει στον κόπο να βελτιώσει…

Ο Σύλλογος Φοιτητών ρίχνει τις ευθύνες στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, αλλά τα σκάγια παίρνουν και το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση, που, κατά τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της Εστίας, επιλέγουν να σπαταλήσουν δημόσιο χρήμα σε άλλους τομείς (π.χ. πανεπιστημιακή αστυνομία), ενώ σχεδόν όλες οι φοιτητικές εστίες της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση εγκατάλειψης.

Δεν χρειάζονται σχόλια… Η εικόνα είναι θλιβερή…

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι η Πρυτανεία δεν φέρει πλέον ευθύνη για τις εστίες. Η ευθύνη έχει περάσει, με υπουργική απόφαση της Νίκης Κεραμέως, στη δικαιοδοσία του Ιδρυματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), στο οποίο είναι πρόεδρος ο Κώστας Δέρβος, πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ στις εκλογές του 2019.

Με αποκλειστικές δηλώσεις του στην «Π» ο πρύτανης τού έχοντος την «ιδιοκτησία» της Εστίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θανάσης Κατσής, επιβεβαιώνει πλήρως πως την πλήρη ευθύνη για την κατάσταση της Εστίας έχει, πλέον, το Ιδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης στο οποίο έχει εκχωρηθεί η συγκεκριμένη αρμοδιότητα από το υπουργείο Παιδείας!

Βρωμιά, σκουριά, «μαυρίλα» σχεδόν παντού…

Οι φοιτητές που διαμένουν μόνιμα στη Φοιτητική Εστία Κούκου καταγγέλλουν, ή αποκαλύπτουν αν προτιμάτε, ότι η κατάσταση στο ξεκίνημα της νέας ακαδημαϊκής σεζόν στη Φοιτητική Εστία είναι χειρότερη από ότι τα προηγούμενα χρόνια και απευθύνουν κραυγή αγωνίας…

Με βάση τις επισημάνσεις τους, που συνοδεύονται από αποδεικτικό υλικό μέσω των φωτογραφιών που έδωσαν στη δημοσιότητα, τα προβλήματα αφορούν τα εξής:

Μέχρι και ποντίκια κόβουν βόλτες πέριξ της εστίας, μέχρι να τα σκοτώσει κάποιος

-Οι εγκαταστάσεις είναι απαρχαιωμένες και η συντήρηση παντελώς ανύπαρκτη.

-Τα κουφώματα είναι σάπια και μη χρηστικά ενώ γυμνά καλώδια «χάσκουν» στους διαδρόμους.

-Υγρασία στα δωμάτια.

-Τα ασανσέρ είναι εκτός λειτουργίας.

-Η έλλειψη θέρμανσης και οι ελάχιστες ώρες ζεστού νερού (2 ώρες την ημέρα για 103 φοιτητές) κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη.

-Τα διαθέσιμα πλυντήρια δεν αρκούν.

-Το προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ λίγο αριθμητικά, ενώ δεν υπάρχει προσωπικό 24ωρης φύλαξης, καθιστώντας την ασφάλεια των φοιτητών μόνιμα εκτεθειμένη.

-Ελλειψη αναλώσιμων και επίπλων (κρεβάτια, στρώματα, γραφεία, λάμπες, ψυγεία, χρώματα κ.λπ.).

-Δεν υπάρχουν πυρασφάλεια και έξοδοι κινδύνου στα κτίρια, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σωληνώσεις παμπάλαιες, που έχουν σαπίσει από την υγρασία

Θ. ΚΑΤΣΗΣ: «ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ…»

Η «Π» μίλησε επί του θέματος με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάση Κατσή, ο οποίος ήταν σαφέστατος:

«Πράγματι, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι η κατάσταση στην Εστία είναι κακή, κάκιστη… Είναι, όμως κάτι το οποίο κληρονομήσαμε. Δεν έγινε έτσι η Εστία τούς 13 μήνες που έχουμε εμείς την ευθύνη της. Η Εστία λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια και πολύ φοβάμαι πως δεν έχει γίνει ποτέ καμία παρέμβαση-επισκευή.

Προσέξτε όμως: από τον περασμένο Ιούνιο, δηλαδή πριν 3,5 μήνες περίπου, επειδή τα σημάδια κατάρρευσης ήταν έντονα και επειδή είναι πολλά αυτά που πρέπει να διορθωθούν στην Εστία Κούκου, όπως και σε άλλες Εστίες Πανεπιστημίων, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Παιδείας η ευθύνη της συντήρησης της Εστίας έχει περάσει εξ ολοκλήρου, με υπουργική απόφαση, στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά βίου Μάθησης, που έχει και τις εστίες των πανεπιστημίων σε όλη την Ελλάδα. Κατά συνέπεια, την ευθύνη της συντήρησης και της επισκευής την έχει αποκλειστικά το Ιδρυμα.

Εμείς, ως Πανεπιστήμιο δεν έχουμε την οικονομική επάρκεια για τέτοιας ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις που απαιτούνται στην Εστία. Θα επιδιώξουμε να πιέσουμε, όσο μπορούμε, το Ιδρυμα για να ξεκινήσουν άμεσα όσα πρέπει να γίνουν».

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ