Φορολογικές δηλώσεις 2022: Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας παράτασης της προθεσμίας υποβολή τους

Τρεις στους δέκα φορολογούμενους δεν έχουν υποβάλει ακόμη φορολογικές δηλώσεις.

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας παράτασης της προθεσμίας υποβολή τους

Με την εικόνα στα λογιστικά γραφεία θυμίζει «σκηνικό πολέμου» όπως λένε οι λογιστές και τρεις στους δέκα φορολογούμενους να μην έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής τις φορολογικές δηλώσεις τους, στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται σενάρια μιας νέας παράτασης στην προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από φυσικά και νομικά πρόσωπα έως τα τέλη Αυγούστου αντί στις 29 Ιουλίου 2022 που λήγει κανονικά.

Το σενάριο προβλέπει καταβολή δύο δόσεων του φόρου εισοδήματος τον επόμενο μήνα, δηλαδή της δόσης του Ιουλίου και το Αυγούστου χωρίς καμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες 6 μηνιαίες δόσεις με τη τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023. Ο νόμος προβλέπει ότι αν ο φόρος πληρωθεί εφάπαξ έως τις 29 Ιουλίου παρέχεται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού της οφειλής.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι 17 ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας 1.856.610 φορολογούμενοι «δεν έχουν πατήσει το κουμπί» καθώς μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 4.529.658 δηλώσεις Ε1 σε σύνολο 6.386.268 το 2021 ενώ ο ημερήσιος ρυθμός υποβολής είναι χαμηλός συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια κάτω από τις 70.000 δηλώσεις.

Την ίδια ώρα λογιστές και φοροτεχνικοί επικαλούνται φόρτο εργασιών λόγω των νέων υποχρεώσεων (επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας, αιτήσεις για fuel pass, power pass και αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών κ.α.) και σε επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών κάνουν λόγο για «σκηνικό πολέμου» ζητώντας τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων στις 30 Σεπτεμβρίου.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 4.529.658 δηλώσεις Ε1 και έχουν εκδοθεί 5.453.253 εκκαθαριστικά σημειώματα ξεχωριστά για τον/τη σύζυγο, ενώ ο λογαριασμός της εφορίας διαμορφώνεται εξής:

  • Τρία στα δέκα εκκαθαριστικά ή το 32,89% των φορολογουμένων καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.489.804 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και τον μέσο κατά κεφαλήν φόρο να ανέρχεται στα 1.016 ευρώ.
  • Για έναν στους επτά φορολογούμενους ή το 13,83% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί και αντιστοιχεί σε 626.451 φυσικά πρόσωπα, το εκκαθαριστικό είναι πιστωτικό με επιστροφή φόρου κατά μέσον όρο 367,6 ευρώ.
  • Το συνολικό ύψος των επιστροφών ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ.
  • Το 53,28% των φορολογουμένων ούτε πληρώνει ούτε έχει επιστροφή φόρου. Σε σύνολο 5.453.253 εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 2.413.401 είναι μηδενικά.
Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρατηριούχοι καταγγέλλουν: Ξοδεύουν το επίδομα του Fuel Pass σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ - ΒΙΝΤΕΟ
Συντάξεις: Έρχεται νέα αύξηση
Fuel Pass 2: Ποιοι πληρώνονται σήμερα και αύριο το επίδομα βενζίνης
Έρχεται υπέρ - Τειρεσίας: Καταγραφή των χρεών σε Εφορία, ΕΦΚΑ, ΟΤΑ και τράπεζες - Ποια η λειτουργία του