Φορολογικές δηλώσεις: Σχέδιο για υποβολή από τον Μάρτη και πληρωμή φόρου σε 12 δόσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Σχέδιο για υποβολή από τον Μάρτη και πληρωμή φόρου σε 12 δόσεις

Σχέδια υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τον Μάρτιο και ολοκλήρωσης της διαδικασίας στα τέλη Μαΐου επεξεργάζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Στόχος είναι να υλοποιηθεί το διαχρονικό αίτημα φορολογούμενων, επιχειρήσεων και λογιστών να υπάρχει σταθερή ημερομηνία έναρξης της διαδοσίας, η οποία δεν θα είναι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Το πλεονέκτημα αυτής της αλλαγής, πέρα της σταθερή ημερομηνίας έναρξης, θα είναι και η δυνατότητα των φορολογούμενων να αποπληρώνουν τον φόρο εισοδήματος ακόμα και σε 12 δόσεις. Αντίστοιχες σκέψεις άλλωστε υπάρχουν και για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ, με τα σενάρια να προβλέπουν έκδοση εκκαθαριστικών τον Μάρτιο και αποπληρωμή του φόρου σε έως και 12 δόσεις.

Για να γίνει βέβαια πραγματικότητα ένα τέτοιος σχεδιασμός θα πρέπει όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας να αλλάξουν τον σχεδιασμό τους προκειμένου να συμπληρώνονται εγκαίρως οι προ συμπληρωμένοι κωδικοί, όπως είναι οι μισθοί ή οι συντάξεις.

Προσυμπληρωμένα στοιχεία στη φορολογική δήλωση

Μιλώντας στο συνέδριο Law Forum on Taxation, ο Γιώργος Πιτσιλής τόνισε ότι η ΑΑΔΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία ώστε οι φορείς να στέλνουν τα στοιχεία που είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση (αποδοχές, τόκοι καταθέσεων, δάνεια κ.λπ.) μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ξεκινάει την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.Στόχος είναι να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να καταβάλουν μικρότερα ποσά σε περισσότερες δόσεις.

Προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου θα είναι έως το Φεβρουάριο να έχει ενεργοποιηθεί το TAXIS και να οι επιχειρήσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία κτλ να έχουν αποστείλει τις βεβαιώσεις αποδοχών. Το συγκεκριμένο βήμα είναι απαραίτητο προκειμένου κατά την έναρξη της διαδικασίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων να είναι ήδη προσυμπληρωμένα τα στοιχεία που αφορούν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα κτλ. Μάλιστα, η φορολογική διοίκηση θέλει να πάει ένα βήμα ακόμα πιο μπροστά, έχοντας προσυμπληρωμένους την πλειονότητα των κωδικών της δήλωσης, όπως για παράδειγμα το εισόδημα από ενοίκια.

Στην ίδια λογική κινείται και το σενάριο που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο για ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο τον Μάρτιο, ώστε η πληρωμή του φόρου να ξεκινά από τον ίδιο μήνα και να ολοκληρώνεται σε έως και 12 δόσεις.

Πηγή: Dnews

 

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ για την εβδομάδα 6-10 Δεκεμβρίου
Εορταστικό ωράριο: Ποιες Κυριακές θα είναι ανοικτά τα καταστήματα έως το τέλος του 2021
«Mπαράζ» πληρωμών τον Δεκέμβριο - Πότε θα καταβληθούν επιδόματα, συντάξεις, αναδρομικά και δώρο Χριστουγέννων
Στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα ο Σταϊκούρας