Φωτιά στα Βίλια: Ολονύκτια μάχη για τον περιορισμό του πύρινου εφιάλτη – ΝΕΟΤΕΡΑ – ΦΩΤΟ

Νέες αναζωπυρώσεις σημειώνονται στη φωτιά στα Βίλια, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχες για τρίτη ημέρα σε όλα τα μέτωπα σε μια προσπάθεια να καταφέρουν να περιορίσουν την πυρκαγιά.

ΒΙΛΙΑ

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21.30:

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τη φωτιά στα Βίλια, καθώς δείχνει πως δεν μπορεί να περιοριστεί. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αλλά οι φλόγες μαίνονται απειλητικές.

Το πύρινο μέτωπο πλησιάζει στο χωριό των Βιλίων και τα πράγματα ενόψει της νύχτας γίνονται επικίνδυνα. Οι συνεχείς αλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου είναι το βασικό πρόβλημα που δημιουργείται από το μεσημέρι.

Οι κάτοικοι είναι σε ετοιμότητα για να εκκενώσουν τα σπίτια τους, ενώ δίνουν τη δική τους μάχη για να βοηθήσουν με τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη. Ολη τη νύχτα της Τρίτης (17/8) η πύρινη λαίλαπα έκαιγε δάσος, με την περίμετρο του μετώπου να αγγίζει τα 20 χιλιόμετρα. Παράλληλα, από παντού ξεπετάγονται νέες φωτιές, που κάνουν δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης.

 

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18.30:

Αυτή την ώρα συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς με ενέργειες διάνοιξης ζωνών ειδικά για αποφυγή επέκτασης. Υπάρχει συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το μέτωπο είναι πλέον τεράστιο και σε συνδυασμό με την αλλαγή της φοράς του ανέμου η κατάσταση γίνεται πάρα πολύ δύσκολη.

Όλες οι δυνάμεις έχουν δημιουργήσει “τείχος” για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων-Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια-Άγιος Γεώργιος-Άγιος Σωτήρας.

Έχουν ενισχυθεί τα ενάερια μέσα που επιχειρούν στην πυρκαγιά τόσο σε ελικόπτερα όσο και σε αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του δορυφορικού συστήματος Copernicus της ΕΕ στην περιοχή έχουν καεί περίπου 48.000 στρέμματα.

Λεωφορεία βρίσκονται σε ετοιμότητα για εκκένωση στα Βίλια, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Αττικής κ. Νίκο Πέππα.

Ο ίδιος μίλησε στον ΣΚΑΪκαι είπε πως λεωφορεία βρίσκονται σε ετοιμότητα στο χωριό προκειμένου να απομακρυνθούν οι κάτοικοί του, πολλοί από τους οποίους, πάντως, λείπουν σε διακοπές.

Υπάρχουν κι εκείνοι οι ιδιοκτήτες σπιτιών που εμφανίζονται διστακτικοί ως προς το να αποχωρήσουν, εάν χρειαστεί, συμπλήρωσε.

 

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17.50:

Νέα μεγάλη αναζωπύρωση στη φωτιά στα Βίλια θέτει σε κίνδυνο και πάλι το χωριό παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια που έγινε νωρίτερα και στο παρά πέντε σώθηκαν τα πρώτα σπίτια.

Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη λόγω των συνεχών αλλαγών της φοράς που φυσούν οι άνεμοι, με τον αέρα να λειτουργεί ως σύμμαχος και άλλοτε ως εχθρός των δυνάμεων που επιχειρούν.

Παράλληλα μεγάλο πρόβλημα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς αποτελεί το γεγονός ότι η φωτιά καίει σε δύσβατη περιοχή με τις επίγειες δυνάμειες να μην μπορούν να προχωρήσουν για να επιχειρήσουν, με τα πτητικά μέσα που επιχειρούν από αέρος να είναι οι μόνες που μπορούν αυτή την ώρα να μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα στη μάχη με τις φλόγες.

«Είναι απίστευτο το πώς αλλάζουν τα πράγματα μέσα σε λίγες ώρες», ανέφερε ο αντιπεφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κόκκαλης στο OPEN.

 

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17.05:

Με υπεράνθρωπες προσπάθειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, επίγεια και εναέρια μαζί με εθελοντές κατάφεραν να σώσουν στο παρά πέντε τα πρώτα σπίτια στα Βίλια που απειλήθηκαν αλλά τελικά μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο κίνδυνος για το χωριό έχει περάσει.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι τελευταία στιγμή ο άνεμος που βοηθούσε τη φωτιά να προχωρήσει προς το χωριό, άλλαξε κατεύθυνση.

Oι δυνάμεις έχουν δημιουργήσει «τείχος» για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων – Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια – Άγιος Γεώργιος – Άγιος Σωτήρας.

 

Νεότερα: Η φωτιά στα Βίλια παραμένει ανεξέλεγκτη, ενώ ο οικισμός απειλείται από τις φλόγες. Από λεπτό σε λεπτό αναμένεται να δοθεί εντολή για εκκένωση αν και μέχρι τώρα δεν έχει σταλεί μήνυμα από το 112. Σύμφωνα με το Star, αυτή την στιγμή επιχειρούν 4 ή 5 ελικόπτερα στο σημείο με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκκλήσεις για ενίσχυση των εναέριων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, οι άνεμοι άλλαξαν με αποτέλεσμα η φωτιά να στραφεί προς τα Βίλια, ενώ όλο το πρωί το σημείο που ανησυχούσε τους πυροσβέστες ήταν στο Παλαιοχώρι.

Υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις που περιμένουν οδηγίες για το αν θα υπάρξει τελικά εκκένωση του οικισμού. Η εικόνα πάντως τρομάζει, με τους κατοίκους και τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βγαίνουν στα ΜΜΕ να είναι αγχωμένοι για το πώς θα φύγουν αν αποφασιστεί να εκκενωθούν τα Βίλια

ΦΩΤΙΑ

Νεότερη Ενημέρωση – 10:30π.μ.  

Ηφωτιά στα Βίλια καίει ακόμα σε μεγάλη έκταση και η Τροχαία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα διακόπηκε η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών, από την 33 χ/θ (Άγιος Χριστόφορος) έως την 30 χ/θ και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας. Η κίνηση των οχημάτων θα διεξάγεται μέσω του αυτοκινητοδρόμου Π.Α.Θ.Ε..

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος το μέτωπο που ανησυχεί είναι αυτό που καίει δάσος προς το όρος Πατέρας και ειδικότερα στο τμήμα ανάμεσα στο Παλαιοχώρι και την Οινόη. Ωστόσο και εκεί από το πρωί δεν υπάρχει μεγάλη φλόγα, αλλά πυκνός καπνός, που είναι ενδεικτικός πως το μέτωπο είναι ενεργό, μέσα στο δάσος.

vilia3

Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές εστίες διάσπαρτες στα όρια του καμένου με το άκαυτο δάσος, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μέχρι το μεσημέρι.

Και αυτό γιατί αυτή την ώρα δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι (πνέουν βόρειοι άνεμοι 2 μποφόρ με ριπές 3), ενώ από τις 11 και μετά αναμένεται να γυρίσουν σε νότιους. Μετά το μεσημέρι που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι πολύ σοβαρός ο κίνδυνος μεγάλων αναζωπυρώσεων. Ήδη, με το πρώτο φως έχουν αρχίσει να κάνουν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 8 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη, ενώ στο έδαφος παραμένουν και επιχειρούν όλες οι δυνάμεις.

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χτες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή.

Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, τόσο στα Βίλια όσο και στην Λαυρεωτική, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χτες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.

Κερατέα: Ζημιές σε σπίτια

Στη Λαυρεωτική, αντίστοιχα, όπου πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς έχουν καεί περίπου 6.000 στρέμματα, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια.

Στα Βίλια, ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στον οικισμό ‘Αγιος Γεώργιος, αλλά η καταγραφή αναμένεται να γίνει μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη και στις δύο περιοχές είναι οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

 

Πρώτη Ενημέρωση: Για δεύτερο βράδυ δόθηκε μεγάλη μάχη στη φωτιά στα Βίλια για να περιοριστεί το μέτωπο που καίει από το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας (16/08) και οι φλόγες βρίσκονται μια… ανάσα από τους οικισμούς Θέα και Παλαιοχώρι. Με το πρώτο φως της ημέρες ξεκίνησαν πάλι οι εναέριες ρίψεις νερού, ειδικά από τα ελικόπτερα Ericson. Στο Παλαιοχώρι το μέτωπο είναι ενεργό, με την πυρκαγιά να έχει και άλλες εστίες. Στη Θέα φέρεται να έχουν καεί σπίτια. Στη μάχη έχουν μπει και μηχανήματα του στρατού, με στόχο να ανοιχτούν αντιπυρικές ζώνες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στην περιοχή επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 8 Ε/Π και 3 Α/Φ.

Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Μάχη με τις φλόγες για δεύτερη νύχτα

Μετά από τη μεγάλη μάχη που δόθηκε τη νύχτα, η κατάσταση στα Βίλια κρίνεται, πάντως, καλύτερη. Η φωτιά βρίσκεται ανάμεσα στους οικισμούς Παλαιοχώρι και Θέα, οι κάτοικοι των οποίων έλαβαν την Τρίτη (17/08) μήνυμα για εκκένωση.

Η φωτιά, νωρίς το πρωί της Τετάρτης (18/08), έχει «κατέβει» χαμηλά και σύμφωνα με την εικόνα που έχει και η Πυροσβεστική, απέχει 200 με 300 μέτρα από τους οικισμούς, σε πευκόφυτες περιοχές με αρκετά σπίτια μέσα στα πεύκα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κίνδυνος επικεντρώνεται στον Προφήτη Ηλία, καθώς η φωτιά εκτείνεται σε μια πολύ μεγάλη απόσταση καθώς όλη η κορυφογραμμή του βουνού φλέγεται.

Στο δρόμο προς τον οικισμό Θέα, τα πυροσβεστικά δεν μπορούν να ανέβουν στο βουνό για να επιχειρήσουν καθώς η περιοχή είναι δύσβατη.

Χάρη στις επίγειες αλλά και τις εναέριες δυνάμεις που επιχειρούσαν ασταμάτητα χθες, η φωτιά έχει απομακρυνθεί από τον οικισμό στα Βίλια και καίει στην κορυφογραμμή. Λόγω του ανάγλυφου της περιοχής, η μόνη ελπίδα είναι τώρα η φωτιά να κινηθεί πιο χαμηλά, ώστε τα εναέρια μέσα, που ήδη σηκώθηκαν για να ριχθούν στη μάχη, να μπορέσουν να κάνουν ρίψεις.

Στην κορυφογραμμή του όρους Πατέρα έφτασαν οι φλόγες

Το βράδυ για ακόμα μία φορά, αρκετά κοντά στον οικισμό, στα Βίλια, έφτασε η φωτιά με πυκνούς καπνούς να καλύπτουν την περιοχή. Η πυρκαγιά έκαψε το παρθένο δάσος στο Όρος Πατέρα με τις φλόγες να έχουν φτάσει στην κορυφογραμμή. Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι για δεύτερη νύχτα δίνουν τη μάχη τους, με σύμμαχο, αλλά, τους ανέμους που έχουν καταλαγιάσει. Σύμφωνα με ενημέρωση της πυροσβεστικής νωρίτερα, δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο στην περιοχή, αλλά πολλές ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις

Κάτοικοι με τη βοήθεια του στρατού έφτιαξαν δρόμους για να περνούν τα πυροσβεστικά. Νεαροί από τα Βίλια, προσπαθούσαν με κάθε μέσο να αναχαιτίσουν το πύρινο μέτωπο. Πολλοί από τους εθελοντές με πριόνια στα χέρια, έκοβαν δέντρα για να μην περάσει η φωτιά στο Πόρτο Γερμενό.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ekav vradi
astinomia
pyrosbestiko fotia
plasta gada 2048x1356 1