Φωτιά στην Ηλεία: Συνεχείς αναζωπυρώσεις – Εκκενώνονται Δούκας και Μηλιές – Πληροφορίες για εγκλωβισμένους δημοσιογράφους – ΒΙΝΤΕΟ – ΝΕΟΤΕΡΑ

Στην Ηλεία το μέτωπο στην Νεμούτα καίει ένα παρθένο δάσος, ενώ οι φλόγες έχουν περάσει και στο νομό Αρκαδίας.

fotia 1

ΝΕΌΤΕΡΗ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ 19:30

Διεκόπη η κυκλοφορία σε τμήμα της εθνικής οδού Τρίπολης-Πύργου

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά στην Αχλαδινή έχει ήδη προκαλέσει ζημιές σε οικήματα, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης – Πύργου από την περιοχή Καλλιάνι μέχρι το ύψος του 106ου χιλιομέτρου, λόγω φωτιάς.

ΝΕΌΤΕΡΗ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ 19.00 :

Σύμφωνα με το patrisnews.gr, δόθηκε σήμα να εκκενωθεί η Αχλαδινή, καθώς η φωτιά κινείται προς τον οικισμό.

Δραματικές είναι οι εκκλήσεις των κατοίκων του χωριού για να σώσουν ότι σώζεται.

Στη Νεμούτα οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει πλέον την περιοχή, μαζί και κάθε ελπίδα να σωθούν τα σπίτια και οι περιουσίες τους.

Αποκλεισμένοι στην είσοδο του χωριού Νεμούτα της παραμένουν δημοσιογράφοι και τεχνικοί τηλεοπτικών σταθμών και μέσων ενημέρωσης που βρέθηκαν στο σημείο για να μεταδώσουν τις εξελίξεις των πυρκαγιών.

Ωστόσο προς το παρόν δεν κινδυνεύουν.

 

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18.10 :

Εκτός ελέγχου συνεχίζει να είναι η φωτιά στην Ηλεία, καθώς εκκενώνονται και άλλα χωριά.

Συγκεκριμένα, με μήνυμα από το 112 εκκενώνονται οι Μηλιές και ο Δούκας.

Τραγική είναι η κατάσταση και στη Νεμούτα στην Ηλεία καθώς η φωτιά έχει φτάσει μέσα στο χωριό και καίει σπίτια και περιουσίες, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για εγκλωβισμένους.

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14.45 :

Μεγάλη αναζωπύρωση στο μέτωπο της Νεμούτας, στην Αρχαία Ολυμπία, έχει ξεκινήσει εδώ και λίγη ώρα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς η φωτιά έχει φτάσει μέσα στο χωριό και καίει σπίτια και περιουσίες, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για εγκλωβισμένους.

Όπως μετέδωσε το Open αυτή η αναζωπύρωση δεν είναι η μόνη που απασχόλησε,  καθώς σημειώθηκε μία ακόμα στο Λαμπέτι κοντά στον Πύργο Ηλείας, η οποία ωστόσο τέθηκε υπό έλεγχο.

Το θετικό είναι πως δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι και οι πυροσβέστες προσπαθούν να την τιθασέψουν πριν περάσει το δρόμο.

«Στα όρια του δήμου Πύργου ο κίνδυνος έχει εκλείψει. Μία επιπόλαια αναζωπύρωση στο Λαμπέτι αντιμετωπίζεται με επιτυχία», είπε στο Open o Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, Δήμαρχος Πύργου.

«Πρέπει να κηρύξουν τη χώρα σε έκτακτη ανάγκη για να μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα η αυτοδιοίκηση», συμπλήρωσε.

 

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΡΩΣΗ 13.10 :

Αναζωπύρωση στη Νεμούτα

Εκτεταμένες αναζωπυρώσεις στη Νεμούτα σε εξέλιξη αυτή την ώρα, ακριβώς στην είσοδο του χωριού αναφέρει το ilialive.gr.

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΡΩΣΗ 12.30 :

Νέα αναζωπύρωση στη θέση Δερβενακίων στο χωριό Δούκα

Νέα αναζωπύρωση που λόγω των ανεμών έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις στη θέση Δερβενακίων στο χωριό Δούκα, αναφέρει το patrisnews.

Η φωτιά για την ώρα δεν απειλεί σπίτια. Πυροσβεστικές δυνάμεις υπάρχουν στο σημείο και την επιτηρούν αλλά δεν μπορούν ξεκινήσουν κατάσβεση λόγω του δύσβατου ανάγλυφου στο οποίο βρίσκεται.

Στο σημείο επιχειρούν 1 Πυροσβεστικό και ένα όχημα  της 6ης ΕΜΑΚ.

 

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10.10 :

Νέα εντολή εκκένωσης δόθηκε από τις Αρχές για την εκ νέου εκκένωση των περιοχών του Λούβρου, Άνω Λούβρου Ολυμπίας και Άσπρα Σπίτια, μιας και είχε δοθεί και κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

Μπορεί η φωτιά να βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο παραμένει επικίνδυνη και αναμένεται αύξηση της έντασης των ανέμων. Κατά συνέπεια, οι Αρχές εκτιμούν πως πρέπει να προχωρήσουν στην κίνηση αυτή για την προστασία των πολιτών.

Αναφέρεται πως εντολή εκκένωσης στις παραπάνω περιοχές έχει δοθεί και κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

 

ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09.40:

Την γιγάντωση του πύρινου τείχους που κατακαίει τα πάντα στο ανεξέλεγκτο πέρασμά του, προκάλεσαν οι ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι που έπνεαν χθες στο νομό Ηλείας. Το κύριο μέτωπο της φωτιάς, υποβοηθούμενο από τους ανέμους έφθασε μέχρι τα σύνορα της Ηλείας- Αρκαδίας κατακαίοντας παρθένα δάση και σπίτια στα χωριά Νεμούτα και Βίλλια, εγκλώβισε κατοίκους που έμειναν στις εστίες τους για να σώσουν τις περιουσίες τους. Αν και το κύριο μέτωπο της φωτιάς είχε φθάσει στο χωριό της Νεμούτας, οι αναζωπυρώσεις σε διάφορες περιοχές της Ηλείας ήσαν συνεχείς απειλώντας πολλές κοινότητες. Οι Αρχές ζήτησαν την προληπτική εκκένωση πολλών οικισμών, όπως της κοινότητας του Κολυρίου- λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Πύργο- εξαιτίας της αναζωπύρωσης, η οποία έλαβε γρήγορα διαστάσεις και κινήθηκε νοτιανατολικά. Εξαιτίας αυτού του μετώπου το απόγευμα ζητήθηκε η εκκένωση της Βαρβάσαινας, η οποία βρέθηκε ύστερα από 14 χρόνια και για δεύτερη φορά στο «μάτι του κυκλώνα».

Αγωνία
Στη μάχη για τον έλεγχο της αναζωπύρωσης της φωτιάς στην κοινότητα του Κολυρίου ένας άνδρας της Π.Υ. τραυματίστηκε- ευτυχώς ελαφρά- αφού το όχημα που οδηγούσε σε δύσβατη περιοχή ντεραπάρισε. Οι ώρες αγωνίας των κατοίκων πολλών περιοχών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας, δεν σταμάτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας καθώς οι αναζωπυρώσεις γρήγορα γιγαντώνονταν και αποτελούσαν άμεση απειλή. Λιναριά, Λούβρο, Άσπρα Σπίτια, Βασιλάκι, Υψηλόν, Βίλλια, Νεμούτα, Λάλας είναι μερικές από τις περιοχές, οι οποίες για άλλο ένα εικοσιτετράωρο απειλούνταν άμεσα από τα μέτωπα της φωτιάς. Πολλές περιοχές έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα επειδή κάηκαν κολώνες και καλώδια ηλεκτροδότησης. Η πτώση της έντασης των ανέμων το βράδυ της Παρασκευής λειτούργησε ως σύμμαχος στην προσπάθεια ελέγχου και κατάσβεσης των αναζωπυρώσεων. Παρόλα αυτά, η σημερινή ημέρα είναι κρίσιμη επειδή αναμένονται εκ νέου ισχυροί άνεμοι σε τμήματα της Ηλείας, οι οποίοι όπως εκτιμάται από αξιωματούχους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα «τροφοδοτήσουν» εκ νέου αναζωπυρώσεις και ενδεχομένως νέες εξάρσεις πύρινων μετώπων.

anatropi oxhma 2

 

Τρία εναέρια πυροσβεστικά μέσα επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας σε περιοχές των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου της Ηλείας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη πύρινα μέτωπα.

Στην Ηλεία το μέτωπο στην Νεμούτα καίει ένα παρθένο δάσος, ενώ οι φλόγες έχουν περάσει και στο νομό Αρκαδίας.

Εκτός λοιπόν από τα δύο ελικόπτερα και το ένα αεροσκάφος, στις προαναφερόμενες περιοχές επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 310 πυροσβέστες με 105 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και την ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ακόμη, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, «Όλυμπος 1».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Οι κάτοικοι στη Βαρβάσαινα μιλούν για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα που έρχεται γιατί κάηκαν όλες οι καλλιέργειες. Απέραντες εκτάσεις έχουν καεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χωριό – το οποίο είχε εκκενωθεί – σώθηκε με τις φλόγες να μην περνούν στην πίσω πλευρά του βουνού.

 

Ένα από τα πύρινα μέτωπα πέρασε στην Αρκαδία

“Στην Αρκαδία πέρασε ένα από τα πύρινα μέτωπα που έκαιγε στην Ηλεία”, ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος. Πιο συγκεκριμένα το μέτωπο της Ολυμπίας στη Νεμούτα πέρασε σε περιοχές του Δήμου Γορτυνίας.

Όπως εξήγησε, “πρόκειται για το πύρινο μέτωπο που έκαιγε πυκνό δάσος στην περιοχή Νεμούτα, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο προχώρησε νότια και πέρασε στην περιοχή Λιβαδάκι, της γειτονικής Αρκαδίας”.

“Ένα άλλο μέτωπο”, συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης, “βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρόκαμπου, αφού πρώτα έγινε “διακλάδωση” της φωτιάς της Νεμούτας, με μία άλλη φωτιά, από την περιοχή της Μιράκας”.

“Ως εκ τούτου”, προσέθεσε, “οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν γύρω από τις περιοχές Ξηρόκαμπος, Βασιλάκι, Λούβρο και Άσπρα Σπίτια”.

Επίσης, είπε ότι “σε εξέλιξη βρίσκεται μία ακόμη φωτιά στις περιοχές, Χελιδόνι, Κρυονέρι και Λάσδικας, όπου και εκεί επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις”.

Σχετικά με τη φωτιά στην περιοχή Βαρβάσαινα, του δήμου Πύργου, ο Βασίλης Γιαννόπουλος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι “οι επίγειες δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, αλλά θα δώσουν μάχη με τις φλόγες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας”.

 

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

kart.jpg 1
kart
kart
kart 1