Φωτιές: Έξι ενεργά μέτωπα στη χώρα αυτή τη στιγμή

Σε συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός και οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα για τις φωτιές

φωτιές

Νέο μέτωπο φωτιάς ξέσπασε κοντά στη Λιβαδειά, συμπληρώνοντας τα ήδη υπάρχοντα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή του όρους Ακόντιο.

Ήδη επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 4ης ΕΜΟΔΕ, 18 οχήματα, 2 ελικόπτερα και 2 αεροπλάνα. Το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα από τους ΟΤΑ και την Περιφέρεια Στερεάς.

Στην περιοχή Μελισσουργός, στον Δήμο Βόλβης στη Θεσσαλονίκη, οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να παλεύουν με τις φλόγες.

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση, στο σημείο επιχειρούν 37 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 2ης ΕΜΟΔΕ, με 15 οχήματα, ενώ στη μάχη της κατάσβεσης έχουν μπει και εναέρια μέσα, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη.

Για την ακρίβεια, σε τρεις περιοχές της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε εξέλιξη ισάριθμες φωτιές, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν τόσο με χερσαία όσο και εναέρια μέσα, ενώ το έργο τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι.

Άλλη μία πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε χαμηλή βλάστηση στον Λαγκαδά, όπου στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 20 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα και συνδράμουν υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, κινητοποιήθηκαν πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Η τρίτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε ξερά χόρτα στην περιοχή των Βασιλικών, όπου έχουν σπεύσει 14 πυροσβέστες με επτά οχήματα.

Εκτός από τη Λιβαδειά και τις τρεις περιοχές στη Θεσσαλονίκη, φωτιά έχει ξεσπάσει και στην περιοχή Καινούργιο Αγρινίου.

Στο σημείο επιχειρούν 27 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 6ης ΕΜΟΔΕ και 10 οχήματα, ενώ δύο ελικόπτερα πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού.

Ενεργό μέτωπο φωτιάς υπάρχει και στον Άγιο Θωμά της Λάρισας

Στο σημείο έχουν μεταβεί ο δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος, και η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας, Μαρία Γαλλιού. Επίσης, επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα και 1 Ε/Π.

Ο Θανάσης Μαμάκος, Δήμαρχος Λαρισαίων, είπε ότι είναι δύσκολη η κατάσταση στο μέτωπο του Αγίου Θωμά, ενώ ζήτησε από τον κόσμο να είναι προσεκτικός.

«Όλοι μαζί συνεργαστήκαμε και βρισκόμαστε εδώ για κάποιο ενδεχόμενο αναζωπύρωσης. Ελπίζω να πάνε όλα καλά, γιατί υπάρχει και μία δεύτερη εστία και είναι μια δύσκολη κατάσταση. Προσοχή από τον κόσμο, καθώς ήρθε και προληπτική εκκένωση για την περιοχή του Αγίου Θωμά και το Λιβαδάκι», ήταν τα λόγια του.

Δείτε το βίντεο:

Στο Κιλκίς επίσης υπάρχει πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 14/6 στην περιοχή Χέρσο Κιλκίς. Επιχειρούν 34 πυροσβέστες με 16 οχήματα και 2 αεροσκάφη.

Στο Ελευθεροχώρι Πέλλας υπάρχει ακόμα μία εστία φωτιάς.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, επιχειρούν 28 πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 2ης ΕΜΟΔΕ, 10 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

Η ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Πολιτική Προστασία

«Η πρόωρη έναρξη των καυσώνων, σε συνδυασμό με τον άνυδρο χειμώνα, μας φέρνουν αντιμέτωπους με μία εξαιρετικά δύσκολη αντιπυρική περίοδο. Ταυτόχρονα, οι πυροσβέστες μας δίνουν μάχες και με τις αστικές πυρκαγιές. Μια τέτοια σκληρή μάχη έδωσαν χτες το απόγευμα στο εργοστάσιο στην Κηφισιά, σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη φωτιά, την οποία κατάφεραν να την περιορίσουν εγκαίρως, προτού επεκταθεί σε διπλανές εγκαταστάσεις, με ολέθριες, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, συνέπειες.

Οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν καταφέρει αυτές τις ημέρες του καύσωνα να αντιμετωπίζουν άμεσα δεκάδες επικίνδυνες πυρκαγιές, πριν προλάβουν να απειλήσουν ζωές και περιουσίες. Ενδεικτικά, χτες οι πυροσβέστες μας πάλεψαν με τις φλόγες στις πυρκαγιές της Μεσσηνίας, της Ρόδου, του Έβρου, της Ζακύνθου και το βράδυ στη Βοιωτία, ενώ οι χρόνοι που κατάφεραν για να τις οριοθετήσουν κυμαίνονταν από 15 λεπτά μέχρι το πολύ δύο ώρες.

Όμως η σημερινή ημέρα θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, καθώς σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, περιμένουμε και ισχυρούς ανέμους κατά τόπους, με ακραίες θερμοκρασίες που θα αγγίξουν ακόμα και τους 43 βαθμούς.

Δεν θα σταματήσω να προειδοποιώ ότι ανυπολόγιστες καταστροφές μπορεί να προκληθούν όχι μόνο από εμπρηστές από πρόθεση, αλλά κυρίως από εμπρηστές εξ’ αμελείας, οι οποίοι κατά τη ρητή απαγόρευση επιμένουν να ρισκάρουν, κάνοντας επικίνδυνες εργασίες στην ύπαιθρο. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε συναγερμό. Καλώ τους συμπολίτες μας με τη σειρά τους να επιδείξουν ενσυναίσθηση και υπευθυνότητα».