Φόβοι ότι θα αχρηστευθεί πλήρως ο Nord Stream 1 μετά το σαμποτάζ – Ο λόγος

Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας φοβούνται ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα αχρηστευθεί για πάντα μετά τις σημαντικές διαρροές που παρουσιάσθηκαν στους Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στην Βαλτική Θάλασσα, γράφει η Tagesspiegel επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

λειτουργία

Παραμένει το μυστήριο για τις διαρροές σε δύο ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου -τον Nord Stream 1 και τον Nord Stream 2- που διέρχονται από τη Βαλτική Θάλασσα κοντά στη Σουηδία και τη Δανία, ένα περιστατικό που έχει αποδοθεί σε σαμποτάζ. Ωστόσο δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί ποιος βρίσκεται πίσω από την εν λόγω δολιοφθορά. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι δύο αγωγοί βρίσκονται στο επίκεντρο της ενεργειακής κρίσης που πήρε τεράστιες διαστάσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

 

Μάλιστα, οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας φοβούνται ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα αχρηστευθεί για πάντα μετά τις σημαντικές διαρροές που παρουσιάσθηκαν στους Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στην Βαλτική Θάλασσα, γράφει η Tagesspiegel επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Εάν οι διαρροές στους δύο αγωγούς δεν επισκευασθούν σύντομα, μεγάλος όγκος αλμυρού νερού θα εισρεύσει στο εσωτερικό τους και θα προκαλέσει οξείδωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναφέρεται στο δημοσίευμα της Tagesspiegel.

Όπως γράφει, παράλληλα, η DW λόγω της ζημιάς είναι πιθανό οι αγωγοί να μην μπορούν να μεταφέρουν αέριο το χειμώνα. «Οι διαρροές δεν συμβαίνουν ξαφνικά. Συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου. Επομένως, μια τέτοια ξαφνική μεγάλη διαρροή μπορεί να προέρχεται από ένα πλήγμα που κόβει τον σωλήνα» δηλώνει, με τη σειρά της, η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Σέφιλντ, Τζόαν Κορντίνερ.

Δολιοφθορά

Ο υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας, Terje Aasland δήλωσε την Τρίτη ότι οι αρχικές πληροφορίες σχετικά με τις διαρροές υποδεικνύουν «πράξεις δολιοφθοράς». Η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Magdalena Andersson και η ομόλογός της Δανίας, Mette Frederiksen, δήλωσαν αμφότερες ότι το περιστατικό ήταν πιθανότατα «σκόπιμο», αλλά υποβάθμισαν την πιθανότητα στρατιωτικής απειλής.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «καμία επιλογή δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτή τη στιγμή».

Και οι δύο αγωγοί αποτέλεσαν σημεία αιχμής σε έναν κλιμακούμενο ενεργειακό πόλεμο μεταξύ των Ευρωπαίων και της Μόσχας, ο οποίος έχει πλήξει μεγάλες δυτικές οικονομίες, έχει εκτοξεύσει τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη και έχει πυροδοτήσει ένα κυνήγι για εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με τον διαχειριστή του αγωγού, Nord Stream AG, δεν είναι επί του παρόντος δυνατόν να εκτιμηθεί «ένα χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου». Σε ανακοίνωσή της το βράδυ της Τρίτης, πρόσθεσε ότι η πτώση της πίεσης στον αγωγό υποδηλώνει ότι υπήρξε φυσική ζημία.

 

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ
ΑΝΗΛΙΚΟΙ
Κορονοϊός
ΣΟΥΗΔΙΑ