Φράγμα Πείρου – Παραπείρου: Υπονομεύουν έργο που πληρώσαμε 200 εκ. ευρώ

«Το νερό μπήκε στο αυλάκι» από το Φράγμα Πείρου – Παραπείρου και μάλιστα διατίθεται δωρεάν για όλους τους προβλεπόμενους χρήστες, κατά την φάση της δοκιμαστικής λειτουργίας του έργου. Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί, η ΒΙΠΕ Πατρών αρνείται μέχρι σήμερα να υδροδοτηθεί.

Φράγμα Πείρου - Παραπείρου: Υπονομεύουν έργο που πληρώσαμε 200 εκ. ευρώ Κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχε επισκεφθεί το Φράγμα στις 23 Νοεμβρίου του 2022

Ενα τεράστιο έργο υποδομής για την Αχαΐα, που χρειάστηκε 14 ολόκληρα χρόνια, χιλιάδες ώρες εργασίας, απαλλοτριώσεις και την εκκένωση ενός ολόκληρου οικισμού καθώς επίσης πάνω από 200 εκατ. ευρώ για να υλοποιηθεί, παραμένει ακόμα και σήμερα αναξιοποίητο σε ένα μεγάλο ποσοστό του.

Αναφερόμαστε φυσικά στο φράγμα Πείρου-Παραπείρου, που κατασκευάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης της Πάτρας, της Βιομηχανικής Περιοχής και δεκάδων οικισμών των Δήμων Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας, αλλά, ακόμα και σήμερα δεν λειτουργεί στο 100% των δυνατοτήτων του και για τους σκοπούς που φτιάχτηκε.

Μάλιστα, όπως πληροφορείται η «Πελοπόννησος», ο υπερχειλιστής του Φράγματος είναι σε καθημερινή βάση ανοικτός με το νερό να χύνεται στη λεκάνη απορροής, για να καταλήξει στον Πατραϊκό Κόλπο, και οι λόγοι είναι δύο. Ο ένας είναι η μεγάλη επάρκεια νερού λόγω των πολλών βροχοπτώσεων και ο δεύτερος η χαμηλή ζήτηση από τους χρήστες του έργου.

Οπως τόνισε η αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΕΥΔΕ Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Ακριβή Χάραρη, ένας από τους βασικούς εν δυνάμει χρήστες του Φράγματος, η Βιομηχανική Περιοχή Πατρών, αρνείται να παραλάβει το νερό που ήδη διέρχεται μέσω αγωγού έξω από τα όριά της, γιατί ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης.

Μάλιστα, το νερό διατίθεται δωρεάν για όλους τους προβλεπόμενους χρήστες, κατά τη φάση της δοκιμαστικής λειτουργίας του έργου, αλλά, παρά τις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί, η ΕΤΒΑ–ΒΙΠΕ αρνείται να υδροδοτηθεί γιατί, ακόμα και σήμερα, δεν έχει δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης που να έχει μια ξεκάθαρη τιμολογιακή πολιτική και η εταιρεία φοβάται ότι στο μέλλον μπορεί να χρεωθεί ετεροχρονισμένα για το νερό που θα έχει καταναλωθεί.

Μάλιστα, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε η διαχειρίστρια με μεγάλες επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Πατρών, τους ανακοίνωσε ότι όχι μόνο θα συνεχίσει την υδροδότηση από τις γεωτρήσεις της, αλλά θα προχωρήσει και στην ανόρυξη νέων για να ικανοποιήσει τη ζήτηση για νερό.

Στη ΒΙΠΕ Πάτρας, η παροχή νερού προέρχεται από 9 γεωτρήσεις συνολικής δυναμικότητας 50-110 m3/ημέρα και μέση χειμερινή κατανάλωση νερού στα 6.500 m/ημέρα και θερινή στα 8.500 m3/ημέρα.

«Παρέχουμε δωρεάν ποιοτικό, πόσιμο νερό και μάλιστα διυλισμένο, αλλά δεν το θέλουν» λέει στην «Π» η κυρία Χάραρη, που σημειώνει ότι ακόμα δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των δήμων και της Περιφέρειας, για τον φορέα διαχείρισης του Φράγματος.

Στον Δήμο Πατρέων παρέχονται σήμερα συνολικά 1.000 κ.μ./ώρα, αδιύλιστο νερό και 120-140 κ.μ./ώρα, διυλισμένο, ενώ στους υπόλοιπους δήμους παρέχονται περί τα 700 κ.μ./ώρα. Στην Πάτρα, το διυλισμένο νερό παρέχεται σε Οβρυά, Μιντιλόγλι, Ροΐτικα.

Στον Δήμο Ερυμάνθου υδροδοτούνται ήδη οι τοπικές κοινότητες Βασιλικού, Αγριλιάς, Κυδωνιών, Στέρνας, Στεφάνης, Ισώματος, Φαρρών και Πρεβέδου.

Στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, μέχρι σήμερα, υδροδοτείται το 60% της Ωλενίας, η Ανω και Κάτω Αχαΐα, τα Νιφορέικα, οι Αλυσσοί και η προοπτική είναι μέχρι τις αρχές του 2025 να έχει υδροδοτηθεί όλος ο κάμπος.

Νέα δίκτυα κατασκευάζονται σήμερα σε Αραξο, Λακκόπετρα, Λιμνοχώρι, Βίδοβα και στα άμεσα σχέδια περιλαμβάνεται η ορεινή Ωλενία και όλος ο Λαρισσός.

Το μείζον ζήτημα, όμως, κατά τον δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Σπύρο Μυλωνά, παραμένει η σύσταση φορέα διαχείρισης. Σε τρία χρόνια από σήμερα λήγει η χρονική περίοδος ανάθεσης της προσωρινής λειτουργίας στην κοινοπραξία «Intrakat–Γκολιόπουλος», αλλά οι δήμοι και η Περιφέρεια δεν έχουν καταλήξει ακόμα πουθενά.

Ο κ. Μυλωνάς «φωτογραφίζει» ως βασικό υπεύθυνο αυτής της κατάστασης, τον Δήμο Πατρέων και προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος μόνιμης ανάθεσης της διαχείρισης του Φράγματος και του νερού σε ιδιώτη είναι υπαρκτός και ορατός.

Για τον λόγο αυτό, θεωρεί ότι οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να διεκδικήσουν πόρους και στήριξη από το κράτος για να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους το κοινωνικό αγαθό του πόσιμου νερού από το Φράγμα.

Ενας ακόμα λόγος, κατά τον κ. Μυλωνά, είναι και η περιβαλλοντική απειλή που προβάλλει στον ορίζοντα. Οπως είπε, σε λίγα χρόνια ο υδροφόρος ορίζοντας της Δυτικής Αχαΐας δεν θα προσφέρει νερό για ύδρευση και άρδευση, ενώ μαζί με αυτό το θέμα θα πρέπει να λυθεί οριστικά και η επέκταση του φράγματος Πηνειού για τις ανάγκες άρδευσης στην περιοχή.

Την προσωρινή λειτουργία του Φράγματος έχει αναλάβει με χρηματοδότηση 12,4 εκατ. ευρώ η κοινοπραξία «Intrakat–Γκολιόπουλος» για 42 μήνες, τροφοδοτώντας με πόσιμο νερό οικισμούς των Δήμων Πάτρας, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου, όχι όμως ακόμα τις επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ