Φρέντης Μπελέρης στο RGC: Η “μπάλα” για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ είναι στο “γήπεδο” του Έντι Ράμα
Ο κ. Μπελέρης χαρακτήρισε τα Βαλκάνια «κρίσιμο παράγοντα για την ασφάλεια της Ευρώπης», υπογραμμίζοντας ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ο ζωτικός μας χώρος».

Τη σημασία της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Αλβανία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέδειξε ο Φρέντης Μπελέρης, μιλώντας διαδικτυακά στο πλαίσιο του 14ου Regional Growth Conference 2026 (RGC 2026), που διοργανώνουν η εφημερίδα Πελοπόννησος, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.
Ο κ. Μπελέρης χαρακτήρισε τα Βαλκάνια «κρίσιμο παράγοντα για την ασφάλεια της Ευρώπης», υπογραμμίζοντας ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ο ζωτικός μας χώρος». Όπως σημείωσε, η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και συνολικά των χωρών της περιοχής, επισημαίνοντας ότι «η Αλβανία πήρε στάτους προς ένταξη χώρας, είναι σταθερή θέση του ελληνικού κράτους».
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας συνδέεται άμεσα με τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας. «Σε ό,τι αφορά στην Αλβανία, ασφαλώς και πρέπει να μπει στην ΕΕ, αλλά όταν μπει τα μέλη της ελληνικής κοινότητας πρέπει να έχουν τα περιουσιακά τους δικαιώματα, το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες, το δικαίωμα να έχουν παιδεία στη μητρική γλώσσα σε όλες τις βαθμίδες και τη δυνατότητα ελεύθερης θρησκευτικής λατρείας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως πρόσθεσε, «αν αυτά δεν συμβούν, όπως σήμερα δεν συμβαίνουν, είναι αδιάφορο για τα μέλη της ελληνικής κοινότητας αν η Αλβανία είναι εντός ή όχι της ΕΕ».
Ο ευρωβουλευτής υποστήριξε ότι «αυτή είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης» και έστειλε μήνυμα προς τα Τίρανα λέγοντας ότι «η “μπάλα” είναι στο γήπεδο του Ράμα» και ότι η αλβανική κυβέρνηση «πρέπει να προχωρήσει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις». Παράλληλα, σημείωσε ότι παρά τις ορισμένες νομοθετικές κινήσεις που έχουν γίνει, το βασικό πρόβλημα παραμένει η εφαρμογή των νόμων στην πράξη. «Δυστυχώς αυτά τα βήματα που θα επιθυμούσαμε δεν έχουν γίνει. Φαίνεται να ψηφίζονται κάποιοι νόμοι, αλλά το θέμα είναι να εφαρμόζονται και να έχουν επίπτωση στην καθημερινότητα των πολιτών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «στη νομοθεσία γίνονται βήματα, αλλά η εφαρμογή στην πράξη είναι πολύ μακριά».
Ο κ. Μπελέρης τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα οφείλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή, λέγοντας πως «οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να καταλάβουν ότι η είσοδός τους περνάει από την Ελλάδα». Όπως σημείωσε, «η Ελλάδα εξάγει ασφάλεια», αναφέροντας ως παραδείγματα την αποστολή ελληνικών F-16 στη Βουλγαρία αλλά και την προστασία του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.
Αναφερόμενος συνολικά στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση πως «χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια δεν είναι ολοκληρωμένη». Εκτίμησε ακόμη ότι το Μαυροβούνιο βρίσκεται πιο κοντά στην ένταξη, ενώ για τη Βόρεια Μακεδονία σημείωσε ότι βρίσκεται «πολύ πίσω», προσθέτοντας ότι «στις Βρυξέλλες είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών και αυτό θα είναι πρόβλημα». Για την Αλβανία ανέφερε ότι, παρά τις ευκαιρίες που της έχουν δοθεί, «φαίνεται να μην συμμορφώνεται».
Ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε τέλος και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας τόσο της χώρας όσο και συνολικά της Ευρώπης. «Η χώρα μας έχει κάνει πολλά βήματα αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα», σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε σημαντική τη συνταγματική μεταρρύθμιση που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Ως δεύτερο μεγάλο στοίχημα για τη χώρα ανέδειξε το δημογραφικό πρόβλημα.
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Απόστολος Αναστασόπουλος.
Το Regional Growth Conference πραγματοποιείται από τις 19 έως τις 21 Μαΐου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, και ύστερα από 14 χρόνια πλέον έχει καθιερωθεί ως ένας σημαντικός θεσμός διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών για το μέλλον των ελληνικών περιφερειών και της πραγματικής οικονομίας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου για τη χώρα.
Το RGC συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών
Περισσότερες πληροφορίες: https://www.rgc.gr/
Το συνέδριο μεταδίδεται από:
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News