Φυσικό αέριο: Η Gazprom «αποσύρει» τις απειλές προς την Μολδαβία για την προμήθεια

Η ρωσική εταιρία σημείωσε ωστόσο ότι διατηρεί το δικαίωμα να μειώσει ή να σταματήσει τη ροή στο μέλλον, αν δεν καταβληθούν οι συμφωνημένες πληρωμές.

GAZPROM

Η Gazprom απέσυρε σήμερα (28.11.2022) την απειλής της προς την Μολδαβία για μείωση του εφοδιασμού της με φυσικό αέριο. Η ρωσική εταιρία σημείωσε ωστόσο ότι διατηρεί το δικαίωμα να μειώσει ή να σταματήσει τη ροή στο μέλλον, αν δεν καταβληθούν οι συμφωνημένες πληρωμές.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Gazprom κατηγόρησε την Ουκρανία ότι παρακρατεί προμήθειες φυσικού αερίου που διέρχονται από τη χώρα με προορισμό τη Μολδαβία -κάτι που αρνήθηκε το Κίεβο-, λέγοντας μάλιστα ότι μπορεί να αρχίσει να μειώνει τις ροές αυτές από σήμερα. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η ρωσική εταιρία είπε πως η μολδαβική εταιρία φυσικού αερίου Moldovagaz έχει πληρώσει για την παροχή αερίου τον Νοέμβριο και πρόσθεσε ότι έχει λάβει πληρωμή για αυτό που είπε πως είναι αέριο που προορίζεται για Μολδαβούς καταναλωτές αλλά το οποίο παρέμεινε στην Ουκρανία.

Ωστόσο η Gazprom κατηγόρησε τη Μολδαβία για “τακτικές παραβιάσεις” των υποχρεώσεων πληρωμής και πρόσθεσε: “Η Gazprom διατηρεί το δικαίωμα να μειώσει ή να αναστείλει πλήρως τον εφοδιασμό σε περίπτωση παραβίασης των υποχρεώσεων πληρωμής”.

Ο Βαντίμ Τσεμπάν, επικεφαλής της Moldovagaz, δήλωσε σήμερα πως ο προκαταβολικός λογαριασμός αερίου για τον Νοέμβριο διπλασιάστηκε στα 42 εκατ. δολάρια εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης αερίου από την αποσχισθείσα από τη Μολδαβία περιοχή Υπερδνειστερία, όπου σταθμεύουν ρωσικά στρατεύματα. Είπε πως η Moldovagaz έχει πληρώσει για αυτό.

Σε μια ένδειξη ότι οι ροές συνεχίζονται χωρίς διακοπή, η Gazprom ανέφερε επίσης σήμερα πως θα μεταφέρει 42,2 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας σήμερα, μόλις λίγο κάτω από τα χθεσινά επίπεδα των 42,6 κυβ. μέτρων. Και οι δύο αριθμοί περιλαμβάνουν τις ροές προς τη Μολδαβία.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments