Φυσικό αέριο: Καζακστάν και Ρωσία όρισαν την διαδρομή ενός μελλοντικού αγωγού

Μελλοντικό αγωγό σχεδιάζουν το Καζακστάν και η Ρωσία

Φυσικό αέριο: Καζακστάν και Ρωσία όρισαν την διαδρομή ενός μελλοντικού αγωγού

Το Καζακστάν και η Ρωσία όρισαν τη διαδρομή ενός μελλοντικού αγωγού για μεταφορές αερίου ανάμεσα στις δύο χώρες και προς την Κίνα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας του Καζακστάν. Ο αγωγός θα βοηθήσει τη Ρωσία, που επλήγη από τις δυτικές κυρώσεις λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, να ενισχύσει τις πωλήσεις ρωσικής ενέργειας στην Ασία διασφαλίζοντας παράλληλα πως το Καζακστάν θα εξασφαλίσει τις προμήθειες για τις κεντρικές, βόρειες και ανατολικές περιοχές του.

«Το θέμα της κατασκευής ενός αγωγού αερίου από τη Ρωσία μέσω των βόρειων περιοχών του Καζακστάν προς την Κίνα συζητείται, η διαδρομή έχει αρχικά καθοριστεί, οι προϋποθέσεις για την κατασκευή αυτού του αγωγού αερίου συζητούνται», δήλωσε ο Αλμασαντάμ Σατκαλίγεφ, υπουργός Ενέργειας του Καζακστάν. Δεν ανέφερε λεπτομέρειες.

Η Ρωσία συζητάει μια πιθανή ένωση αερίου με το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν για τη μεταφορά αερίου μεταξύ των τριών χωρών και προς άλλους αγοραστές ενέργειας, περιλαμβανομένης της Κίνας.

Οι εξαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αγωγών στην Ευρώπη, που ήταν η κύρια αγορά προμηθειών σε πετρέλαιο και αέριο από τη Ρωσία, έπεσαν σχεδόν στο μισό πέρυσι μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, όπως την αποκαλεί το Κρεμλίνο.

Προκειμένου να αντισταθμίσει την απώλεια της ευρωπαϊκής αγοράς, η Μόσχα σφυρηλατεί στενούς εμπορικούς και πολιτικούς δεσμούς με την Ασία, που έχει γίνει ο κύριος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου, σημαντική πηγή εσόδων για το Κρεμλίνο.

Επιθυμώντας διακαώς να αυξήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Κίνα, η Ρωσία βρίσκεται σε συνομιλίες με το Πεκίνο για την κατασκευή ενός δεύτερου αγωγού, του Power of Siberia 2, με δυνατότητα μεταφοράς 50 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) αερίου ετησίως, λίγο κάτω από τα 55 bcm της χωρητικότητας του κατεστραμμένου και ανενεργού υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία. Οι συνομιλίες είναι δύσκολες και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την τιμή του αερίου.

Πέρυσι, η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο Gazprom συμφώνησε επίσης να προμηθεύσει τη σημαντική κινεζική κρατική ενεργειακή εταιρία CNPC 10 bcm αερίου ετησίως από το νησί Σαχαλίνη στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Προς το παρόν, η Ρωσία προμηθεύει την Κίνα μέσω της μοναδικής διαδρομής, του αγωγού Power of Siberia, η πλήρης δυνατότητα του οποίου αναμένεται να φθάσει τα 38 bcm ετησίως μέχρι το 2025.

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επενδυτές ακινήτων επιλέγουν την Ελλάδα - Ποιες περιοχές έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον τους
Συντάξεις Ιουνιου 2022
Πετρέλαιο θέρμανσης και ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα κινηθούν οι τιμές, τι ισχύει με τα επιδόματα
Νίκος Παπαθανάσης: Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ για ελεύθερους επαγγελματίες και νεοσύστατες επιχειρήσεις – Επιδότηση έως 200.000 ευρώ