«Γέφυρα 2»: Σανίδα σωτηρίας για πολλές επιχειρήσεις

image 627260

Το πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων μέσω της επιδότησης των δανείων τους από το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» αποτέλεσε το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.

Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ενημέρωσε λεπτομερώς τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων και επιχειρηματίες για το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα 2». Ειδικότερα, εκτιμάται ότι θα επιδοτηθούν από το κράτος οι δόσεις 120.000 και πλέον επιχειρηματικών δανείων. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, με ενισχύσεις 300 εκατ. ευρώ, θα χορηγούνται ποσά που θα αγγίζουν ακόμη και τα 50.000 ευρώ τον μήνα για διάστημα 8 μηνών, προκειμένου να καλυφθούν αντίστοιχου ύψους δόσεις δανείων. Με άλλα λόγια, θα υπάρξει ένα «άτυπο κούρεμα» για τις δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων.

Το «Γέφυρα 2» αφορά σε μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές, ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επιχειρηματίες, που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια. Απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΠΕΙΣ

Ο κ. Κουρμούσης τόνισε ότι μέσω του προγράμματος επιβραβεύονται οι συνεπείς επιχειρήσεις που εξυπηρετούν τα δάνειά τους, αλλά και όσες έχουν πρόβλημα με μη ενυπηρετούμενα δάνεια. Ειδικά για τις δεύτερες, το μόνο που χρειάζονται είναι μια αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ειδικής γραμματείας, με την έγκριση της οποίας μπορούν να ρυθμίσουν το δάνειό τους με την τράπεζα.

Τα βασικά κριτίρια επιλεξιμότητας, είναι οι επιχειρήσεις να είναι πληττόμενες, με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ και έως 250 εργαζόμενους και ο τζίρος του 2020 να έχει μειωθεί τουλάχιστον 20% σε σχέση με το 2019.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Για τους δικαιούχους, η συνεισφορά του Δημοσίου διαμορφώνεται κατά τα πρότυπα του προγράμματος που εφαρμόζεται και για τους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας ως εξής:

> Εξυπηρετούμενα δάνεια: Στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

> Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Η πλατφόρμα για το νέο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων «Γέφυρα 2» είναι ενεργή από τις 5 Απριλίου, ενώ θα υποβάλλονται αιτήσεις έως 9 Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι, από εκπροσώπους εμπορικών συλλόγων και επιμελητηρίων της Δυτικής Ελλάδας, εκδηλώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, όπως τα πυρόπληκτα και σεισμόπληκτα, πολλά από τα οποία είναι εκκρεμή ή λόγω κατάπτωσης της εγγύησής τους, έχουν βεβαιωθεί ως οφειλές στις εφορίες.

ΕΚΤΟΣ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

Τα στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους διευκρίνισαν ότι όλα τα δάνεια που έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, δεν καλύπτονται από το πρόγραμμα, καθώς ήδη επιδοτούνται.

Επίσης, σημαντικές παρατηρήσεις υπέβαλαν επιχειρηματίες, για τον όρο της μείωσης του τζίρου από 20% και άνω, μεταξύ των χρήσεων 2020 και 2019 για να μπορεί κάποια επιχείρηση να ενταχθεί. Πολλές επιχειρήσεις που λειτούργησαν ανάμεσα στις καραντίνες, εμφανίζουν χαμηλές απώλειες τζίρου κατά μέσο όρο, με αποτέλεσμα να μένουν αδίκως εκτός της ρύθμισης.

ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πλάτωνας Μαρλαφέκας, σημείωσε ότι το πρόγραμμα συμβάλλει ώστε ο επιχειρηματικός ιστός να παραμείνει ζωντανός μετά την πανδημία, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι αποτελεί ίσως την τελευταία σανίδα σωτηρίας για την επόμενη μέρα πολλών επιχείρησεων.

Ο Παναγιώτης Τσιχριτζής πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας τόνισε την σημαντική συνεισφορά της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Χρέους και του γραμματέα της Φώτη Κουρμούση, όπως επίσης και ο Κώστας Νικολούτσος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας.

 

Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

spapadreou@pelop.gr

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

πελετιδης
rapid test
logo spiral 01
fotia ethini αγρινιο