Γεωργία Καλογεράτου στην “Π”: Ο Οιδίποδας είναι ο καθένας από εμάς

Ο “Οιδίποδας” ως έργο υπήρχε μέσα στο μυαλό της Γεωργίας Καλογεράτου, ιδιαίτερα δε κατά τη διάρκεια της καραντίνας καθώς όπως λέει “μιλάει για όλα αυτά τα θέματα που βιώνουμε τώρα”.

Γεωργία Καλογεράτου στην "Π": Ο Οιδίποδας είναι ο καθένας από εμάς

Μετά τις «Βάκχες», το Cabaret 17, η Γεωργία Καλογεράτου και η ομάδα της, με κάποιες αλλαγές, μας παρουσιάζουν από σήμερα έως τις 27 Ιουνίου στην TrabaΛa, τη νέα τους παράσταση «Oedipus 19». Και αν πιστεύετε πως ο αριθμός 19 δίπλα στον τίτλο είναι τυχαίος κάνετε λάθος, καθώς πρόκειται για μια άμεση αναφορά στον covid 19. «Το έργο ξεκινά με έναν λοιμό. Οπότε όπως ήταν ο λοιμός μια αφορμή για το έργο έτσι και εδώ, ο συγκεκριμένος λοιμός (κορονοϊός) ήταν για εμάς μια αφορμή για να ξαναδουλέψουμε» λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στην «Π» η σκηνοθέτις της παράστασης Γεωργία Καλογεράτου, η οποία έχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια.

Συνεχίζουν σε ύφος καμπαρέ και μας παρουσιάζουν έναν διαφορετικό Οιδίποδα. Αραγε πόσο δύσκολο είναι να προσαρμόσεις κλασικά κείμενα στο ύφος του καμπαρέ και να δημιουργήσεις μια νέα συνθήκη;

«Η αλήθεια είναι πως είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ό,τι περιμένει κανείς και το ότι έχουν πάρα πολλά κοινά στοιχεία είναι και ο λόγος που τα συνδυάσαμε» αναφέρει η Γεωργία Καλογεράτου και συνεχίζει: «Εχουν το τραγούδι, γιατί η αρχαία τραγωδία τραγουδιόταν την περισσότερη ώρα, έχουν τον δημόσιο λόγο, τον πολιτικό λόγο, έχουν πολύ έντονο το εξπρεσιονιστικό στοιχείο και τα δύο, οπότε εντέλει είναι πολύ πιο εύκολο».

Η μορφή του καμπαρέ αποτελεί παράλληλα μια ευκαιρία για νεότερα ακροατήρια να έρθουν σε επαφή με κλασικά κείμενα αλλά και σε μεγαλύτερους να δουν με νέο μάτι κάποια έργα.

ΕΝΑΣ ΘΗΛΥΚΟΣ ΟΙΔΙΠΟΔΑΣ

Ο «Οιδίποδας» ως έργο υπήρχε μέσα στο μυαλό της Γεωργίας Καλογεράτου, ιδιαίτερα δε κατά τη διάρκεια της καραντίνας καθώς όπως λέει «μιλάει για όλα αυτά τα θέματα που βιώνουμε τώρα».Όμως στην παράσταση θα δούμε έναν διαφορετικό Οιδίποδα. «Ο δικός μου Οιδίποδας αρχικά είναι γυναίκα. Γιατί έτσι και αλλιώς εμένα ως σκηνοθέτη με ενδιαφέρει πολύ το γυναικείο ζήτημα και με ενδιαφέρει πολύ να δούμε πώς οι γυναίκες διαπραγματεύονται τις ιστορίες, μία γυναικεία πτυχή πάνω σε όλο αυτό» επισημαίνει η Γεωργία Καλογεράτου και συμπληρώνει: «Επίσης, ο δικός μου Οιδίποδας, είναι ένας άνθρωπος που δεν σταματάει να προσπαθεί, γιατί υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα στην συγκεκριμένη τραγωδία, το πόσο μεγάλη σημασία έχει το πεπρωμένο στη ζωή ενός ανθρώπου και ειδικά στον Οιδίποδα είναι μεγάλο το ερώτημα “η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;”».

Το ερώτημα που διέπει την παράσταση είναι το αν η ζωή του Οιδίποδα θα ήταν αυτή που γνωρίζουμε αν δεν υπήρχε ο χρησμός, καθώς αυτός κινητοποιεί την ιστορία. Άραγε πώς θα ήταν η ζωή του αν δεν γνώριζε τον χρησμό; Παράλληλα, ο Οιδίποδας της Γεωργίας Καλογεράτου, παρόλο που θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι καταδικασμένος από το πεπρωμένο του, ταυτόχρονα είναι και πολύ ελεύθερος. «Δέχεται ότι παρόλο που είναι χτυπημένος από τη μοίρα, είναι δική του η απόφαση να τιμωρηθεί για όσα έχει κάνει» μας λέει χαρακτηριστικά.

Άλλωστε, ο Οιδίποδας είναι ταυτόχρονα θύμα και θύτης, όπως και όλοι μας. Και όπως επισημαίνει η σκηνοθέτις, «όλα τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στα αρχαία κείμενα είναι υπερ-ηθικά, δεν είναι απλά καλά ή κακά. Όλοι έχουν και δίκιο και άδικο. Και αυτό κάνει τα κείμενα αυτά τόσο πλούσια».

Και όταν την ρωτάμε ποιοι είναι οι Οιδίποδες του σήμερα, η Γεωργία Καλογεροπούλου απαντά: «Νομίζω όλοι μας. Είναι κάθε άνθρωπος κάθε φορά που προσπαθεί να πάρει μια απόφαση για τη ζωή του και να αποφύγει το πεπρωμένο του. Όλοι μας κάθε μέρα παλεύουμε με αυτά που η ζωή μας φέρνει και προσπαθούμε να βρούμε τη δικιά μας εικόνα μέσα σε αυτά».

Η ταυτότητα της παράστασης:

Παίζουν: Δήμητρα Ταρούση, Χριστίνα Κουταλιάγκα, Ελένη Μεσσήνη.
Πιάνο/Μουσικές Διασκευές: Χρήστος Αλεξανδρόπουλος.
Σκηνοθεσία/Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Γεωργία Καλογεράτου.
Χορογραφίες: Μαρία Κίκινα.
Make-up artist: Μαριλίνα Καρκαβέλια.
Hairstyling: New Image – Γεωργία Παναγιωτοπούλου.
Χορηγός: Ελαιοτριβείο Σπηλιωτόπουλος.
Φωτογραφία Αφίσας: Θάνος Σερέτης.
Παραστάσεις: από σήμερα έως και τις 27 Ιουνίου στην TrabaΛa (Ευμήλου 8 – η ταράτσα του Ghetto).
Προπώληση: 10 ευρώ Βιβλιοπωλείο Discover, Βούρβαχη 3.
Στην είσοδο: 12 ευρώ.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ